11 de febrer del 2017

Les Agudes (1706) - Turó de l'Home (1706) pels Castellets

Pujada als cims més alts del massís del Montseny, per una ruta grimpadora i airosa, la dels Castellets, fins Les Agudes. A partir d'aquí desapareixen les dificultats. Al turó de l'Home arribem resseguint gran part de la carena que uneix aquests dos cims. De tornada, gaudirem de grans fagedes nues de fulles, per la vessant oest, la de la riera de Sant Marçal i la Tordera.

  


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Aparcament de les Ferreres.
Temps total: 8h00'        Sense parades: 6h30'.     
Ritme: Moderat (en els Castellets, lent -per la neu dura-).
Dificultat:  Difícil (sense neu moderada)    Esforç:  2/5.
Distància:   14,48 km.      Desnivell:  +887 m.
Alçada mínima:   1013 m.   Alçada màxima:  1706 m.
Cims: Les Agudes (1706), turó de l'Home Mort (1678), turó del Catiu d'Or (1677) i turó de l'Home (1706).
De interès: Parc Natural del Massís del Montseny, reserva de la biosfera per la UNESCO. Extenses fagedes, en aquesta època de l'any, nues de fulles.
Acompanyants: Òscar i Kike
Recomanacions:  Tenir en compte dies de fort vent. Aquesta ruta amb neu, és millor evitar-la, només per persones amb experiència en grimpades exposades. Trams perdedors amb molts matolls i trencalls no assenyalats, a més d'una escassa i poc marcades senyals vermelles en la pujada pels Castellets, imprescindible el GPS si no es coneix molt bé el terreny. Durant la pujada pels Castellets, seguir sempre els senyals vermells. No apte per a persones amb vertigen. 
Mapa: Editorial Alpina, Montseny-parc Natural, 1:25.000.
Aproximació:  Com aquest recorregut està a cavall de les comarques d'Osona, Vallès Oriental i La Selva, detallaré totes les aproximacions.
Des de Vic, capital de la comarca d'Osona, agafarem l'Eix Transversal C-25, fins la sortida 202. Fem un gir en petita rotonda, seguint per la carretera GI-543 direcció a Viladrau. Abans d'arribar a aquest poble, es gira a l'esquerra seguint la carretera GIV-5201 fins el coll de Sant Marçal. Aproximadament a 1,5 km. es troba la gran esplanada de Les Ferreres.  
Des de Sta.Coloma de Farners, capital comarcal de La Selva, seguir per la carretera C-152 fins l'Eix Transversal C-25. L'abandonem en la sortida 202, direcció Viladrau seguint la carretera GI-543. Creuarem el coll de Ravell (gran rotonda) i seguirem fins a una nova rotonda més petita. A partir d'aquí coincideix amb l'aproximació de Vic. 
Des de Granollers, capital del Vallès Oriental, anirem a buscar la C-60, autovia que porta cap a Mataró. En una rotonda, seguir per la BV-5105, direcció Sta. Agnès de Malanyanes/Cardedeu. En una rotonda, es segueix per la carretera C-35 fins a la població de Sant Celoni (indicador cap a Sant Celoni centre/Olzinelles). Creuat el poble, seguim per la carretera BV-5114, que s'enfila pel massís del Montseny. Passarem Campins i Sta.Fe del Montseny fins arribar a l'esplanada de l'aparcament Les Ferreres, que ens cau a la dreta.
  
Descripció:  Des de l'aparcament de Les Ferreres, creuant la carretera, surt un camí amb marques vermelles, que s'endinsa en el bosc.
   
El camí surt de davant de l'entrada de l'aparcament de Les Ferreres, amb marques vermelles.
En mig de la fageda, s'ha de seguir les marques, en una constant pujada. Cada cop trobem més neu, ...de moment cap problema.
   
Es guanya alçada lentament, en mig d'una fageda.
Topem amb una pista. No veiem cap senyal, i decidim seguir-la cap a la dreta. 
   
Fem un revolt, per una pista, completament nevada.
Fem una llarga llaçada, fins un revolt, on hi ha una fita i un camí que surt a la dreta, des d'on es pot veure una marca vermella en un faig.
   
Trencal, amb una fita. Deixem la pista.
Travessem la fageda, sempre en pujada. Tenim bones vistes del Matagalls a la dreta i del vessant est del massís, a l'esquerra.
Seguint la carena, arribem al pla de Lligamoltons, 33'.
   
Pla de Lligamoltons. Al fons s'intueix la silueta de Les Agudes.
Sense deixar de carenar, arribem al proper coll de Sa-siureda (1404), 39'. Davant d'aquest coll, hi ha una nova fageda, en la que ens endinsarem.
   
Coll de Sa-siureda.
Es pot dir que des d'aquest coll, comencen els Castellets. Es flanqueja cap a la dreta, fins arribar al tram de roca, on per una canal cap a l'esquerra, s'arriba a la carena, sempre seguint les pintades vermelles i alguna fita. Inici dels Esglaons, 49'.
   
Inici dels Esglaons.
Abans d'arribar a la carena, ens desviem cap a l'esquerra, fins una roca cimera, des d'on podem veure els imponents Castellets fins Les Agudes.
   
Les Agudes, amb l'itinerari dels Castellets.
Retornem al corriol amb les marques, i per la carena rocosa i a vegades estreta, anem fent camí. S'ha d'anar amb molt de compte, hi ha precipici i passos estrets, a més de la neu dura, que dificultat la progressió.
   


Trams delicats per la roca, amb precipici.
Un cop superat aquest ressalt, tornem a davallar, per un pas estret entre dues grans roques, on les marques ens porten cap a la dreta.
   
Carenejant per la roca. Es baixa fins l'estret pas, a la dreta de la clama de neu.
Fem un flanqueig, de baixada i pujada, per camí còmode, fins arribar a un petit coll. Segons ICC, aquest és el coll de Castellets (1488), 1h17'.
   
Pujant cap el petit coll dels Castellets.
Tornem a progressar per roca, amb passos delicats i exposats. Potser la neu tapa moltes marques vermelles, trobem poques i moltes "difuminades".
   
Pujant cap a Les Agudes, pels Castellets. Molta roca i neu.
Arribem a un punt on molts tracks ho marquen com a coll de Castellets, som en Els Llisos, 1h35'. En aquest punt, hi ha la bifurcació cap a l'esquerra del itinerari marcat amb pintura groga, potser per la neu, no he vist cap pintada d'aquest color.
   
 Els Llisos, segons molts tracks, el coll de Castellets.
Seguim de front. Deixem la carena dels Castellets a l'esquerra i farem un flanqueig per la base de Les Agudes, amb trams de forta pujada, tant per roca com per neu.
   
Dreta pujada, amb petjades en la neu, que faciliten la progressió.
Les fites ens ajuden, a falta de pintades. Les fortes pujades, han donat pas a terreny més planer i també més glaçat. La neu cada cop és més dura i encara que, el terreny no és tant exposat, s'ha d'anar amb molt de compte.
   
El terreny es suavitza, en el flanqueig per la base de Les Agudes.

A mida que pugem, hi ha caramells de glaç penjats en la roca.
El flanqueig s'acaba al trobar-nos un senyal del GR-5.2 en un arbre. Una forta pujada, amb petjades en la dura neu, ens portaran cap a la carena.
   
Després d'enllaçar amb el GR-5, forta pujada fins dalt de la carena.
Un cop dalt de la carena, 2h24', i per terreny més plàcid, tant sols ens queda girar a l'esquerra i superar una curta pujada...
   
Dalt de la carena, ja veiem el cim de Les Agudes, al fons.
fins el cim de Les Agudes (1706), 2h29'.
   
Cim de Les Agudes (1706).
El dia està completament tapat, emboirat, amb un suau vent glaçat. El millor està per arribar. En un cop de vent, s'emporta els núvols i ens deixa una panoràmica dels cims dels davant. Per ordre de trajecte: puig de Sacarbassa, turó de l'Home Mort, turó del Catiu d'Or, turó de l'Home, puig Sesolles i turó Gros.
  
Des de Les Agudes, es pot veure tota la carena i el turó de l'Home, proper objectiu.
Després d'esperar força estona, per si podíem veure el cim del Matagalls, desistim i comencem a baixar. Arribada al coll de Les Agudes (1647), 2h34'.
   
Coll de Les Agudes.
Seguim les moltes petjades sobre la neu i els senyals del GR-5.2. Voregem el puig Sacarbassa, deixant-lo a la nostra esquerra. Una mica més endavant, trobem l'accés a aquest puig, en el coll de Sacarbassa (1653), 2h38'.
Més endavant, deixem el GR, que tendeix a baixar suaument, per seguir un corriol a la dreta, en mantinguda pujada i en diagonal, fins la carena.
   
Mirada enrere, amb el coll i, difuminat, el puig de Sacarbassa.
Davant tenim el Turó de l'Home Mort (1678), que pugem sense gaires problemes per un corriol ben definit fins el cim, 3h00'.
   
Pujant el turó de l'Home Mort.
Encara que no sembli el punt més alt, ho és. Es segueix per la planera carena del serrat dels Pous. Les vistes continuen sent nul·les. Després de deixar una forta canal a la dreta, es puja un insignificant bony, el turó del Catiu d'Or (1677), 3h06'.
   
Cim del Catiu d'Or, des d'n es pot veure perfectament el turó de l'Home.
Ens apareix mig entelat, el turó de l'Home. Per arribar-hi, baixem fins el coll de Sesbasses (1643), 3h10', confluència amb la carretera i amb el PR-C 208, camí que porta a Santa Fe del Montseny.
   
Coll de Sesbasses.
Directes cap a munt, per pujada moderada, fins l'observatori meteorològic. Des d'aquí, es gira cap a la dreta, per un corriol fins el cim del turó de l'Home (1706), 3h22', on ressalta el vèrtex geodèsic. 
   
Arribant al cim del turó de l'Home.

Cim del turó de l'Home (1706).
Unes de les poques vistes que gaudim, és cap el turó Gros i el puig Sesolles. Tot i estar una bona estona, Les Agudes no apareixen.
   
Turó Gros i puig Sesolles amb les antenes, des del turó de l'Home.
Per mateix camí de pujada, davallem fins el coll Sesbasses (1643), 3h29'. Seguim uns metres per la carretera, fins un trencall a ma dreta, amb indicador del GR-5.2 "Plana del Coll", que l'haurem de seguir una bona estona.
   
Des del coll Sesbasses, seguim un trencall pel GR-5.2 cap a Plana del Coll.
De primeres, el camí es força clar, fent una llaçada i seguint decidit cap a baix.
   
Mirada enrere, per la baixada del GR-5.2. Al fons, el coll Sesbasses.
Ens endinsem en una fageda, encara amb traça de petjades, però escasses senyalitzacions del GR, potser amagades sota la neu. Abans d'arribar al Pla del Squet, perdem el camí, degut als molts matolls i neu. Tenim de referència el pla i la ruta en el GPS.
   
Pla del Saüquet. Al fons, el turó de l'Home.
Més avall, ja dins del bosc, s'ha d'estar atents a una fita, amb un corriol difícil de veure, que trenca a la dreta. Aquest corriol és bastant planer i més endavant, ja sense matolls, es junta amb un camí, iniciant un suau descens en mig d'una fageda,
   
El corriol en mig de la fageda, ens porta a una pista.
fins a topar-nos amb un revolt d'una pista, 4h26'. Seguim cap a l'esquerra, en baixada, per la pista, amb força neu.
Baixem efectuant unes llaçades, deixant enrere les fagedes per passar per avets, pins i a mida que baixem, entrar en rouredes i alzinars. Bones vistes del Matagalls, que des dels cims no s'ha deixat veure i ara ens mostra tot el seu atractiu.
   
Baixant per la pista, apareix a l'esquerra el Matagalls.
En un revolt, es segueix una pista més estreta, el camí de la Gronxadora, de front, 5h02', i tornem a pujar.
   
La pista segueix baixant en grans llaçades. La deixem i seguim de front.
Mica en mica, tornem a entrar en zona de fagedes.
   
Travessant fagedes nues.
De sobte la pista s'acaba i segueix un camí. Aquest tram, més agresta i sinuós, ens porta fins el torrent del Sot Mal, 5h24', que creuarem seguint la senda.
   
Arribant al torrent Sot Mal.
El camí retroba la pista, i seguim per aquesta. Creuem la Pedreguera Gran, 5h44' i més endavant, deixem un trencall a l'esquerra, seguint de front.
Creuem el torrent Sot dels Llorers, 5h48',  amb força aigua dels desglaç, i continuem amunt en mig d'una magnífica fageda, amb el terra entapissat de fulles.
   
Les fulles de la fageda, donen color a un dia gris.
En un dels revolts de la pista, enllacem amb el GR-5.2. Cap a la dreta, puja el camí cap el coll de Les Agudes, nosaltres però, seguirem cap a l'esquerra, pel mateix itinerari que veníem seguint.
   
Cruïlla de camins, enllaç amb el GR-5.2. Seguim la pista de front.
Just enfront d'aquest trencall, hi trobem el torrent Sot del Pedregar Rodó, 6h02'. 
   
Torrent Canal dels Castellets, amb força aigua.
En la següent raconada, travessem el torrent Canal dels Castellets, 6h06', i no gaire més endavant, la pista es bifurca, 6h15'. El GR-5.2 segueix pel de l'esquerra i nosaltres pel de la dreta. 
   
Bifurcació, seguim pel de la dreta, deixant el GR-5.2, que marxa a l'esquerra.
Aquest tram planer, ens porta paral·lels a la carretera. Quan estem molt a prop, un corriol ens fa de drecera, cap a la dreta, i puja fins el mateix asfalt. 
Si seguim a l'esquerra, sortim  a Sant Marçal, i cap a la dreta a l'aparcament de Les Ferreres.
Així doncs, cap a la dreta, fins trobar-nos amb una pista, que arrenca a l'esquerra. Deixem la carretera i la pista, ens enfilem per un corriol, amb fites, que puja carenant amunt. Pot ser un xic perdedor i molt recomanable utilitzar el GPS. Abans de conquerir un petit bony, es flanqueja cap a la dreta, fins trobar el Pla d'en Mon, on està situat l'aparcament de Les Ferreres, 6h30'.
   
Arribant a l'aparcament de Les Ferreres.
Entretinguda caminada, amb el Montseny amb força neu, que es pot dividir en tres parts ben diferenciades:
Una primera part, amb grimpades no apte per als que pateixen vertígen.
Una segona, recorrent la carena entre els dos cim més alts del Montseny.
I la tercera, creuant fagedes per camins, corriols i pistes amples.          

Pots veure el track del recorregut en wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!