Com Llegir Les Entrades

Consells de com aprofitar al màxim la lectura de cada entrada del blog:


Cadascuna de les entrada d'aquest blog es divideix en quatre parts ben diferenciades:

1) Capçalera de l'entrada:
   
Trobarem en primer lloc la data en que es va realitzar el recorregut, de color taronja.
 
A sota, el títol de l'entrada, que coincidirà el més ajustat possible amb el nom del cim o cims, nom de la cursa, nom de la vall, ... , de color blau.
 
Tot seguit una introducció curta a l'inici de l'entrada, amb una fotografia específica de la sortida, tant pot ser la més maca o representativa o divertida o la de millors vistes o...

2) Dades tècniques de la sortida:
    
Aquesta part de l'entrada conté diversos apartats molt interessant pels que estiguin disposat a fer aquesta ruta i vulguin dades aproximatives.
 
* Ruta circular: Si el recorregut comença i finalitza en el mateix punt.
 
* Sortida / Arribada: Punt on s'inicia / finalitza el recorregut.
 
* Temps total: El que he trigat en realitzar tot el recorregut, comptant els descansos, els        menjars i imprevistos.
 
* Temps sense parades: Temps en moviment en que he trigat en fer el recorregut.
 
* Ritme: Totalment subjectiu segons ha transcorregut globalment el recorregut. Aquest apartat no existeix en entrades de curses ni d'asfalt ni de muntanya. 
 
Per entendre la meva valoració:
 
- Molt Lent: Cada dos per tres hi ha paradetes, sense ritme (p.e. pujar per una canal una persona no avesada a la grimpada).
 
- Lent: Tot i no fer gaires paradetes, la progressió manca d'un ritme constant. (p.e. una persona fatigada pujant per un fort pendent). 
 
- Pausat: Hi ha les parades justes, però el ritme està per sota de les que marca els llibres o pals indicadors. (p.e. el recorregut el marquen com a 4 h. i triguem 5 o més h.).
 
- Moderat: Bon ritme en el que el temps invertit s'ajusta aprox. al que marquen els llibres o els pals indicadors (p.e. el recorregut el marquen com a 4 h. i triguem entre 3h45' i 4h15' aprox.). 
 
- Ràpid: Molt bon ritme, on el temps invertit és molt millor al que marquen els llibres o pals indicadors. Poden haver trams on es troti o corri, sobretot en les baixades. (p.e. el recorregut el marquen com a 4 h. i triguem 3h30' o menys.).
 
* Dificultat: Segueixo les mateixes graduacions que marca la UIAA, segons els passos tècnics, l'exposició al buit, grau de dificultat, ... sempre amb terreny sense neu/glaç, aquesta seria una dificultat afegida no contemplada en aquest apartat.
 
- Molt fàcil (MF): Tot i que en la muntanya no existeix la dificultat zero, aquest serien 'passejades' per camins amples, molt marcats, sense gaires bifurcacions, exempts de forts desnivells, de no gaire llargada i apte per a nens.
Aquest grau (MF) no es contempla en la UIAA, ho he afegit expressament en el blog.
 
- Fàcil (F): Grau del pas I. No hi ha cap dificultat, no s'utilitzen o gairebé no s'utilitzen les mans per progressar.
 
- Fàcil Superior (F+): Grau del pas I+. És necessari utilitzar les mans per progressar. Aquest també el faré servir en itineraris complicats de seguir, ja sigui per manca de senyals, camins o corriols perdedors,...i vindrà especificat el lloc en concret dins de la descripció del recorregut.
 
- Poc Difícil (PD): Grau del pas II. Grimpada per terreny exposat. Pot ser útil la corda.
 
- Poc Difícil Superior (PD+): Grau del pas II+. Grimpada per terreny exposat, es requereix nocions d'escalada i necessària la corda.
 
- Bastant Difícil (AD): Grau del pas III. Via d'escalada amb ràpel. 

- Bastant Difícil Superior: (AD+): Grau del pas III+. Passos tècnics en fissures, diedres, xemeneies,...
 
- Difícil (D): Grau del pas IV. Requereix entrenament i domini tècnic de l'escalada.
 
- Molt Difícil (MD): Grau del pas V. La seguretat del primer de cordada és vital. 
 
* Esforç: Estimació subjectiva del que costa en esforç físic realitzar el recorregut, en una puntuació d'entre l'1 i el 5. Dependrà de la llargada, inclinació dels pendents tant de pujada com baixada, grimpades, ... i sobretot de l'estat de forma d'un mateix.
 
* Distància: marcada en kilòmetres, mostra el total del recorregut des del punt d'inici fins el d'arribada. Aquesta dada la recupero de wikiloc.
 
* Desnivell: Desnivell acumulat del recorregut. En recorreguts circulars, només contemplo el desnivell positiu (+); en recorreguts no circulars, també poso el desnivell negatiu (-). Aquesta dada la recupero de wikiloc en la majoria de vegades.
 
* Alçada mínima / màxima: Els metres d'alçada del punt del recorregut més baix (mínima) i més alt (màxima). Aquesta dada la recupero la majoria de vegades de wikiloc i mapes de la zona.
 
* Cims: Detallo tots els cims per on passa el recorregut amb les seves alçades.
 
* Llacs: Detallo tots els llacs/lacs/ibons/ivons per on passa el recorregut.
 
* De interès: Faig unes pinzellades de quelcom destacable de la zona o proximitats per on passa el recorregut: Monuments, fonts, història, anècdotes, ...
 
* Acompanyants: Nom de les persones que m'acompanyen en una sortida.
 
* Recomanacions:  Un seguit de recomanacions específiques per aquesta entrada del blog, amb les condicions concretes d'aquell dia. Cal recordar que només per sortir a la muntanya, ja s'ha de saber dels mínims necessaris: portar aigua, menjar, calçat adequat, roba adient per la climatologia segons l'època de l'any, deixar avís de la sortida i lloc per on passa aquesta, entre d'altres.
 
* Mapes: Nombro el mapa de la zona en concret, l'editorial que el publica i l'escala. Si hi ha d'altres, també intento posar-los. Si no hi ha cap mapa publicat de la zona, menciono el mapa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el full a la que pertany.
 
* Aproximació: Descric un itinerari per carretera, per arribar al lloc on aparquem el cotxe i iniciem el recorregut. Si és fora de Catalunya, inicio el recorregut en una de les quatre capitals catalanes, la més propera. Si és a Catalunya, el punt de partida el poso en la capital de comarca per on es realitza el recorregut. També adjunto una petita foto del lloc on aparquem. Hi ha un enllaç "Punt de sortida" en el que s'obre el google maps el lloc exacte del començament del recorregut.

3) Descripció del recorregut:
   
Vaig detallant les característiques del terreny per on passa el recorregut, donant temps parcials en els punts de pas important -fonts,colls, rius, cims, refugis, bifurcacions, ... a més d'ampliar aquesta informació amb fotos, tant dels llocs per on passo com de vistes generals.
 
* Les fotografies: Totes les fotografies tenen a peu de foto, un comentari que identifica el lloc de la foto. Per entendre bé la foto, la descripció sempre serà d'esquerra a dreta i si no ho remarco, de davant (primer terme) cap enrere (fons). Així, per exemple, si en el peu de foto hi ha comentat el nom de quatre cims, el primer serà el de més a l'esquerra.
 
* Les fotografies ITI: Trobareu fotografies on marco en vermell l'itinerari a seguir, aproximatiu. Són de gran ajuda per entendre per on hem d'anar o des d'on venim.
 
* Les fotografies CIMS: En aquestes fotografies venen detallats els cims més importants o destacats d'una determinada zona. Són de gran ajuda, ja que permeten identificar els cims quan arribem dalt d'un pic o coll, sense l'ajuda d'un mapa, ...sempre que la climatologia ho permeti! 
 
Al final de la descripció del recorregut: 
 
- Trobarem l'enllaç per consultar i obtenir el track del recorregut (normalment via wikiloc), si aquesta entrada en té. Tots els enllaços a wikiloc, estan dirigits cap el meu portal de rutes.
 
- El nom de la persona que publica l'entrada.
 
- I les etiquetes que cataloguen l'entrada dins del blog. Aquestes etiquetes ajuden molt a englobar d'altres entrades i així poder escollir una 'de similar'. Es preferible escollir l'etiqueta en la columna de la dreta del blog, en l'apartat 'Núvols d'etiquetes', on estan totes.

4) Capçalera final:
   
Consta de tres apartats ben diferenciats:
 
* Entrades que et poden interessar: Surten 6 mini-fotos amb el títol de l'entrada a sota. Es creen automàticament segons la coincidència de les etiquetes. Prement una d'elles, porta a l'entrada en qüestió.
 
* Comentaris / Cap comentari: Si en l'entrada hi ha hagut cap comentari, aquí sortirà reflectit, juntament amb el nom de la persona, si s'ha identificat i la data. Si el usuari no s'ha identificat, sortira com a Unknown (desconegut). Si en l'entrada no hi ha cap comentari, apareixerà com a títol de l'apartat 'Cap comentari'.
Recordar que per que un comentari surti reflectit en aquest apartat, abans s'ha d'haver aprovat per l'administrador del blog, evitant així correu brossa i males llengües.
 
* Publica un comentari a l'entrada: És el requadre on es pot deixar qualsevol tipus de comentari sobre l'entrada. Tots els idiomes tenen cabuda i intentaré respondre en el mateix (utilitzant el traductor de google), i si el comentari és prou important, faré una traducció al català.
Aquest comentari no sortirà reflectit en l'apartat 'Comentaris' fins l'aprovació per part de l'administrador del blog.


Amb aquests apunts que acabo de deixar, podràs seguir cada entrada/recorregut del blog d'una manera més fàcil i correcte.


Salut i muntanyes!!