3 de juny del 2017

Monistrol de Montserrat - Monestir - Miranda de Sant Jeroni (1237)

Pujada de senderisme fins el punt més alt de la serra de Montserrat, la miranda de Sant Jeroni, des de la població de Monistrol de Montserrat. Gran desnivell acumulat, per ajuntar dues clàssiques en una: Monistrol - Monestir i Monestir - miranda de Sant Jeroni.  Per fer l'itinerari el més circular possible, de pujada anirem per la Drecera dels Tres Quarts i camí Vell de St.Jeroni i de baixada pel camí Nou de St.Jeroni i el camí de les Canals.  Per un dia, farem de peregrins!

     


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Monistrol de Montserrat.
Temps total:   Sense parades:    Ritme: Pausat.
Dificultat:  Fàcil.    Esforç: 2/5.
Distància: 17,51 Km.       Desnivell: +1093 m.
Alçada mínima:  204 m.     Alçada màxima: 1237 m.
Cims:  Miranda de Sant Jeroni (1237).
De interès:  Es pot escurçar el recorregut, iniciant i acabant la ruta en el monestir de Montserrat. La miranda de Sant Jeroni, és el punt més alt de la serra de Montserrat, esplèndides vistes. En el Monestir, es pot fer una visita a La Moreneta. 
Acompanyants:  Alícia.
Recomanacions:  Evitar dies de forta calor. Portar aigua, encara que en el Monestir, es pot comprar qualsevol tipus de beguda. En dies solejats i amb poca humitat, amb uns binocles es poden veure, perfectament, els Pirineus.
Mapa:  Editorial Alpina, Montserrat, 1:25.000. Aquest full conté en la part del darrere, un mapa a escala 1:5.000. 
Web:  "Tot Montserrat", pàgina amb tota la informació sobre la muntanya de Montserrat: Regions, balmes, agulles, fonts, flora i fauna, ... Informació del nom de les agulles extreta d'aquesta web.
Aproximació: Des de Terrassa, co-capital del Vallès Occidental, agafar la carretera C-58, un cop s'arriba a la bifurcació cap a Manresa, seguir a l'esquerra per la C-55. Creuem el poble de Monistrol de Montserrat, tot just a la sortida, girar a la dreta, per la BP-1121, carretera que porta fins el Monestir. Deixem enrere les darreres cases del poble, i en una petita esplanada a l'esquerra, aparcarem el cotxe. Aquesta esplanada està situada a l'altra banda de la carretera, a l'alçada del camp de futbol.
Des de Manresa, capital comarcal del Bages, agafar la carretera C-55, fins la població de Monistrol de Montserrat.  A partir d'aquí seguir el mateix itinerari que des de Terrassa.
   
Descripció:  En front de l'aparcament, amb pal indicador, surt un camí. Enseguida haurem de trencar cap a l'esquerra, per un que puja decidit, fins a trobar l'ampla pista, el camí de les Aigües, 5'.
El camí de les Aigües va recorrent la falda de Montserrat, d'oest a est, amb un desnivell molt suau.
   
Transitant pel camí de les Aigües, amb Montserrat sobre nostra.
Enllacem amb el GR-96, marques verdes i vermelles, que puja des del centre de Monistrol de Montserrat. Des d'aquí fins a dalt del Monestir, seguirem aquestes marques.
Deixem l'ample camí de les Aigües, en el trencall de la Drecera dels Tres Quarts, amb pal indicador, 16'.
   
Trencall de la drecera dels Tres Quarts i GR-96.
Enseguida aquest camí comença a guanyar alçada, en mig de vegetació baixa.
   
Pujant per la drecera dels Tres Quarts.
Travessem el torrent de la Font del Boix, 29', amb pal indicatiu en mig d'un petit caos de rocs. El camí fa una curta llaçada, i es més endavant el pendent es va suavitzant.
   
Per la drecera dels Tres Quarts, s'agafa ràpidament alçada.
Tenim bones vistes de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac.
   
Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac, amb el Castellsapera i la Mola, com a punts més destacats.
Arribem a una bifurcació, amb pal indicador, 58'. Si seguim de front, anirem a agafar el camí de les Canals (itinerari que farem a la baixada). Girem a la dreta, per seguir un tub d'aigua que va arrapat al camí. En aquest punt, enllacem amb el GR-5, que també va cap el Monestir.
   
Desviament a la dreta, seguint un tub d'aigua.
Menys els primer metres, molt suaus, la resta és una forta pujada, amb un camí que es recargola i guanya ràpidament alçada, amb molt trams de graons, uns en millor estat que d'altres, i que ens faciliten molt el recorregut.
   
Últim tram d'escales, just arribant al coll de les Baranes.
Les darreres escales, ens porten fins a una petita esplanada, el coll de les Baranes (621), 1h10'. Una suau baixada i curta, fins a la cruïlla amb el camí del Rosari o de la Santa Cova. Seguim de front, ara de nou en pujada i per tram cimentat.
   
Camí de la Sta.Cova, encimentat, molt a prop del monestir.
Sense pèrdua possible, arribem fins una plaça, davant del cremallera.  Seguint el mateix carrer, arribem a una placeta que hi ha davant de les cel·les i l'entrada al complex del Monestir, 1h26'. En aquest punt, deixem el GR-5 i el GR-96. Pujarem per les escales que hi ha en un costat dels jardins de l'abat Oliba, amb una font de colors cridaners. Seguim el GR-172 i el GR-4.
   
Deixem el complex del monestir, pel jardí de l'abat Oliva.
Després de creuar per un pont, comencem a pujar per l'Escala dels Pobres. Aquestes van superant el torrent de Santa Maria pel marge esquerre. Enseguida es guanya alçada, després d'un incomptable número de graons i giravoltes.
   
Pujant per les Escales dels Pobres.
El Pas dels Francesos, 1h43', estret pas entre dos grans parets rocoses, ja gairebé al final de l'escala.
   
Pas dels Francesos.
Enseguida arribem a la plaça de Sta. Anna (895), 1h50'. Bifurcació d'itineraris: a la dreta porta cap a Sant Benet/Sta.Cecília seguint el GR-172 i GR-4. Nosaltres seguim a l'esquerra, continuem pujant, sense cap marca però si pals indicatius, pel camí Vell de Sant Jeroni.
   
Plaça de Santa Anna (895).
Passat un tram rocós, es baixa fins a la llera del torrent, on trobem el Pla dels Ocells (930), 2h03', amb un monòlit de ciment i cruïlla de camins.
   
Pla dels Ocells (930).
Seguim per un camí, en mig del bosc, amb el torrent sempre al costat, en suau pujada al principi, per anar augmentant a mida que ens endinsem.
   
Camí Vell de Sant Jeroni.
Enllacem amb el camí Nou de Sant Jeroni, pal indicador, 2h35'.
   
Enllaç amb el camí Nou de Sant Jeroni.
Girem a la dreta, per un camí formigonat amb amples graons. Un pas exposat amb barana de fusta, ens porta fins a un còmode camí, que amb una pujada moderada, ens situa davant mateix de l'ermita de Sant Jeroni, 2h50'.
   
Ermita de Sant Jeroni.
Un tram planer, ens porta fins el començament de les escales, on el pendent s'intensifica, una pujada aèria però amb la seguretat que donen les baranes.
   
Tram força dret, de pujada cap a la miranda de St.Jeroni.
Fins assolir el punt més alt de la serra de Montserrat, la miranda de Sant Jeroni (1237), 2h59'.
   
Arribant al punt més alt de Montserrat.

Miranda de Sant Jeroni (1237).
El dia no acompanya, només les properes agulles són les visibles ... encara que no triga a tapar-se del tot.
   
Roques de la regió dels Ecos, des de la miranda de Sant Jeroni.
Desfem camí i graons, fins a l'ermita de Sant Jeroni, 3h06'. Un merescut descans i menjar, mentre comencen a caure les primeres gotes. Només és un avís, enseguida s'aturen.
Baixem pel camí Nou de Sant Jeroni, un cop arribem a la cruïlla amb el camí Vell, seguim de front, continuem per l'encimentat i graonat camí Nou.
Recorrem la serra de l'Alzina de les Paparres, tram sense grans desnivells i de bon caminar, resseguint prop del cordal carener. Les vistes cap a la nostra esquerra són espectaculars...
   
Roques de la regió de Sant Salvador.
Ens apropem a les agulles rocoses de la zona de Tebes. Curts trams arrapats a les agulles, sostinguts en el vuit, amb una vista privilegiada del Monestir. El camí es torna més ampla i en suau baixada. Gairebé al Pla de les Taràntules, lloc on trobem l'estació del funicular de Sant Joan, hi ha una cruïlla de camins, amb un pal indicador, 3h56'. 
   
Desviament, cap a l'ermita de Sta. Anna, pel PR-C 19. Al fons, es pot apreciar l'agulla de l'Elefant.
Haurem de seguir cap a l'esquerra, segons marca l'indicador, cap a "l'ermita de Santa Anna" pel PR-C 19. Des d'aquest punt, es pot observar la semblança de l'agulla de l'Elefant amb aquest animal!
Una decidida baixada, ens porta fins el trencall de l'ermita de Sta.Anna, que cal seguir, a la dreta, 4h01'. De front, arribaríem al Pla dels Ocells.
   
Trencall a la dreta, cap a l'ermita de Sta.Anna.
Excepte el primer tram, més pronunciat, la resta és una suau baixada, vorejant parets rocoses, fins a trobar el torrent de Santa Maria. A partir d'aquí es torna a pujar, fins a les restes de l'ermita de Sta. Anna, 4h10'.
   
Restes de l'ermita de Sta. Anna.
Uns metres més amunt, arribem a la plaça de Sta.Anna (895), lloc on comencem a davallar per les escales, desfent el camí realitzat aquest matí, fins a la plaça de Santa Maria, davant del Monestir del mateix nom, 4h27'.
   
Plaça de Santa Maria de Montserrat.
Continuem desfent camí... baixada paral·lela a les vies, per encarar cap el coll de les Baranes (621), baixar pel serpentejant camí amb escales i tub d'aigua.
   
Baixant pels graons, del camí del tub de l'aigua.
En la bifurcació, amb un pal indicatiu força visible, 4h54', seguim cap a la dreta "Monistrol de Montserrat pel camí de les Canals". El camí de l'esquerra és la Drecera dels Tres Quarts per on hem pujat.
   
En la bifurcació, seguim a la dreta, cap el camí de les Canals.
Seguim marques grogues. Després d'un curt flanqueig, agafem un trencall a ma esquerra.
   
Venim del camí de front, haurem de girar a l'esquerra per baixar per les escales.
Forta baixada i amb força trams amb graons i baranes. Tram molt espectacular, en mig d'abundant vegetació.
   
Tram de forta pendent, en el camí de les Canals.
Enllaç amb la pista ampla, just al costat de l'estació elevadora d'aigües, 5h04'. Es segueix per pista, ara camí de les Aigües, en continu descens 
   
Camí de les Aigües, amb el monestir de Sant Benet a dalt.
Arribem a la cruïlla amb la Drecera dels Tres Quarts, 5h29'. Més endavant, veurem com les marques del GR-172 trenquen cap a la dreta, direcció a Monistrol, continuem per la pista.
No gaire més lluny, una bifurcació amb pal indicador, 5h40'.
   
Trencall que porta fins la carretera i l'aparcament.
Un caminet ens porta, en pronunciada baixada, cap a l'esplanada de l'aparcament, donant per acabada l'excursió, 5h45'.
   
Arribant a l'aparcament, Monistrol de Montserrat.
Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!