10 de setembre del 2021

Dolomites: Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen

La icona per excel·lència de les Dolimites, sens dubte, son les Tre Cime di Lavaredo. La proposta no són pujar-les, sinó realitzar una volta de 360º, seguint un camí molt fressat, que uneix quatre refugis. És la millor manera de gaudir i observar aquestes esveltes parets de roca des de tots els vessants. 

Ruta circular:  Sí.

Sortida i arribada:  Aparcament refugi Auronzo.

Temps total:  5h19'  Sense parades:  3h39'    Ritme:  Pausat.

Dificultat: Molt fàcil - MF      Esforç:  1/5.

Distància:   10,84 km.            Desnivell:  +428 m.

Alçada mínima:   2170 m.       Alçada màxima:  2454 m.

Refugis: Auronzo / Auronzohütte (2330), Lavaredo / Lavaredohütte (2344), A.Locatelli - Sepp Innerkofler / Dreizinnenhütte (2450) i Malga Grava Longa / Langalm (2238) (No accepten pernoctes, només restaurant). 

Saber que en els Dolomites...: A l'agrupació de cims rocosos que formen un massís, s'anomenen 'gruppo', així doncs, ens trobarem el gruppo del Sella, gruppo de Cir, ...  En el vessant nord (Trentino-Alto Adige - Süd Tirol) tots els nom dels pobles, cims, massissos,... estan nombrats en italià, alemany, ja que aquesta zona utilitza els dos idiomes, a més d'un tercer, l'autòcton: el ladí. En l'entrada posaré el nom en italià/alemany. 
En els vessants més al sud (Veneto) la influència de l'alemany no és tant gran i els noms dels pobles estan en italià i ladí.
Hi ha molts telefèrics o telecabines que pugen dels pobles a les estacions d'esquí, a aquest mitjà de transport se'ls anomena funivia. 
En tots els refugis serveixen dinars com si fossin restaurants, amb plats elaborats i d'exquisida cuina. Com no podia ser d'altre manera, la pasta és el plat per excel·lència.
 
De interès:  Tretzè de quinze dies per les muntanyes dels Dolomites. 
La volta o giro a les Tre Cime de Lavaredo és un recorregut massificat durant gairebé tot l'any i en especial a la temporada estival.
Tot l'itinerari transcórrer dins del d'un parc natural: Parco Naturale Tre Cime/Naturpark Drei Zinnen.  
Utilitzarem els itineraris 101 fins el refugi A.Locatelli i el 105 de tornada al refugi Auronzo.
L'accés a l'aparcament d'Auronzo està regulat al pas de vehicles fins a esgotar les places i és de pagament. 
S'ha de matinar per poder accedir, nosaltres vam estar a les 8 del matí i ja hi havia una curta cua. El dia anterior, vam intentar accedir a les 10 del matí i des del llac Misurina ja s'hi informava que no es podia passar.
El preu per un dia, des de les 0h. fins les 24h. és de 30€ (2021). Al ser una barrera automàtica, es pot accedir a qualsevol hora, mentre hi hagi places lliures a l'aparcament.
Preguntar en el refugis si accepten targeta de crèdit o s'ha de pagar en efectiu.  
De camí cap a l'aparcament, hi trobem el llac d'Antorno (abans del peatge), on farem una parada a la tornada. Val la pena estar-s'hi una estona, hi ha reflexos i un entorn de postal. 

Acompanyants:  Alícia.

Recomanacions:  Sabatilles lleugeres tipus trail, pal de tresc. Un impermeable o gore-tex i un polar o plomes, sempre és obligatori en els Dolomites, els canvis de temps són freqüents i imprevisibles. 

Mapa: Kompass, 672-Dolomiten (mapa 3), escala 1:35.000. Consta de 4 mapes/8 fulls. Idioma: italià, alemany i anglès.

Aproximació:  Des de Cortina d'Ampezzo es surt per la carretera SR48 direcció cap a Auronzo di Cadore. Es travessa el coll o Paso Tre Croci i s'arriba a una bifurcació. Continuem cap a l'esquerra, ara per la carretera SP49, que ens porta cap al lago Misurina. Un cop passat el llac, trobem el trencall que puja cap al lago Antorno i més amunt, després de passar el peatge, s'arriba fins l'aparcament del refugi d'Auronzo. Punt de Sortida.

Tre Cime di Lavaredo: Drei Zinnen en alemany o Tré Zìmes en ladí, són tres grans torres rocoses compostes por dolomies, amb forma de merlet i arrenglerades en fila, possiblement els pics més famosos dels Dolomites, frontera entre les províncies de Trentino-Alto Adige (Sud Tirol) i Vèneto (Belluno). El cim més alt és la Cima Grande/Grobi Zinne (2999) situada al centre; la Cima Ovest/Westliche Zinne (2973) i la Cima Piccola/Kleine Zinne (2857) és la més baixa situada a l'est. És una de les meravelles naturals més conegudes en el mont muntanyenc, on la Cima Grande representa una de les clàssiques cares nord dels Alps. La primera ascensió a la Cima Grande la va protagonitzar Paul Grohmann el 21 d'agost del 1869 amb els guies Franz Innerkofler i Peter Salcher. La Cima Ovest va ser ascendida per primer cop el 21 d'agost de 1879 per Michel Innerkofler amb G.Ploner (un turista). La Cima Piccola va ser pujada per primera vegada el 25 de juliol de 1881, per Michel i Hans Innerkofler. Aquestes tres rutes d'ascens encara són les rutes normals de pujada. Abans de la Gran Guerra, aquests cims feien frontera entre Itàlia i Àustria. 

Descripció:  Des de l'aparcament es pot accedir al refugi per corriols o seguint la carretera, tot depenent del lloc on hem pogut aparcar el cotxe.

Refugi Auronzo.
El refugi Auronzo/Auronzohütte (2330) és el punt d'inici del recorregut, situat sota la Cima Ovest/Westliche Zinne, la més occidental de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Des del refugi, el vessant sud.
Cap el sud, el paisatge és obert, poden apreciar cim importants de les Dolomites: Monte Cristallo, Croda da Lago, Punta Sorapiss i més a prop el Cadin di San Lucano amb l'esvelta agulla Torre Siorpaes.

Gruppo Monte Cristallo.

Gruppo Croda da Lago.

Gruppo Cadini di Misurina.
S'ha de seguir la pista de terra que volteja pel sud els cims de les Tre Cime, itinerari 101, camí planer i fins i tot en baixada.

Camí que volteja pel sud les Tre Cime.
Arribem a la capella degli Alpini o també anomenada de Santa Maria Ausiliatrice, 20'.

Capella degli Alpini.
Deixem momentàniament el camí principal per girar a la dreta per un corriol que baixa fins el monument a Caduti, 27', on també hi ha un mirador natural cap a la vall d'Auronzo.

Baixada cap el monument a Caduti.
Des del monument a Caduti, es pot observar al complet les Tre Cime/Drei Zinnen des del vessant sud, res a veure amb les imponents roques del vessant nord.

Monument a Caduti.

Les Tre Cime des de prop al monument a Caduti.
Retornem a la pista, ara girant a la dreta, direcció al refugi Lavaredo/Lavaredohütte. El terreny continua en baixada.

De camí cap el refugi Lavaredo.
Refugi Lavaredo/Lavaredohütte (2344), 42',situat sota la Cima Piccola/Kleine Zinne, la més petita de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Refugi Lavaredo.

Cima Piccola, des del refugi.
Tenim vistes cap a un dels cims més alts de les Dolomites, el Monte Antelao.

La imponent torre Sorpaes i al fons el Monte Antelao (3264), segon cim més alt de les Dolomites.
No deixem l'ample camí o l'estreta pista, per iniciar la pujada a la collada. Abans però, trobem una cruïlla de camins, amb pal indicador i un panell informatiu. 

Girant a la dreta i seguint l'itinerari 104, es pot arribar als refugi Pian di Cengia i poder realitzar la volta també al monte Paterno/Paternkofel.

Panell informatiu.
Deixem de banda el trencall i continuem pujant, fent una llarga llaçada i enfilant el darrer tram de pujada.

Pujant cap a la forcella, amb les parets de la cima Piccolissima.
Darrere ullada abans de creuar la collada cap el refugi A.Locatelli/Dreizinnenhütte.

Des de prop de la forcella, el refugi Lavaredo.
Amb pendent suau, arribem a la forcella Lavaredo/Paternsattel (2454), 1h08', sota mateix de les imponents parets rocoses de la Cima Piccola/Kleine Zinne.

Forcella Lavaredo (2454).
Des del mateix cordal de la forcella, es pot pujar més amunt per gaudir al complet de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Forcella Lavaredo amb les Tre Cime.
En el vessant nord, se'ns obren les vistes. Part del recorregut que davalla i torna a pujar fins el refugi A. Locatelli/Dreizinnenhütte i els cims que l'envolten.

Refugi A.Locatelli

Cims: Monte Rudo, Torre Scarpei, Croda Baranci.

Croda Rosa d'Ampezzo.
Iniciem la baixada, fins a arribar a una zona planera, on es pot observar, per primer cop, una de les fotos icòniques de les Dolomites: la vessant nord de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Tre Cime, vessant nord.
Continuem davallant i planejant paral·lels al cordal rocós que forma el Monte Paterno/Paternkofel i la Cima Passaporto/Passportenkofel, situats a la dreta.

Camí/pista cap el refugi A.Locatelli
Després de passar un indicador de drecera cap al refugi Auronzo/Auronzohütte - itinerari 105, el camí inicia una pujada, amb trams arranjats amb escales fins dalt del replà on està aposentat el refugi.

Tram final cap el refugi A.Locatelli, amb les ziga-zagues d'escales.
Arribem al refugi A.Locatelli-Sepp Innerkofler/Dreizinnenhütte (2450), 1h42', molt concorregut. Gairebé estem a la mateixa alçada que la forcella Lavaredo.

Refugi A.Locatelli o Tre Cime
Des d'aquest indret un no es cansa d'admirar la vessant nord de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Tre Cime di Lavaredo/ Drei Zinnen.

Al vessant nord, i molt més solitaris, es trobem els estanyols o Lago di Piani Superiore/Oberer Bödensee

Lago di Piani Superiore.
El refugi es troba entre dos cims molt visitats. Al cantó sud-est, el Monte Paterno/Paternkofel (2744) i al cantó nord-oest el Sasso di Sesto/Sextner Stein (2539) i la Torre di Toblin/Toblinger Knoten (2617).

Monte Paterno.

Sasso di Sesto.
Després de menjar i gaudir del paisatge que ens envolta, és moment de seguir el recorregut, ara cap el refugi Auronzo/Auronzohütte transitant pel vessant nord de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Baixem les escales i tot just trobem un pal indicador amb el trencall a la dreta que hem d'agafar. Tal com indica, hem de seguir per l'itinerari 105 direcció als refugis Lange Alm i Auronzo

Pal indicador, seguir l'itinerari 105.

Baixant cap a la clotada.
El camí inicia una baixada per pendent moderada amb un camí serpentejant, amb un paisatge molt obert, sobretot cap el nord. Obviem el trencall cap a Landro, itinerari 102.
  
Curt tram amb escales, de baixada cap a la clotada.
En arribar al fons del clot, 2h18', trobem una nova bifurcació cap a Landro per l'itinerari 102. Deixem de banda aquest trencall, creuant el tram planer del clot, envoltats de pastures verdes.

Pal indicador en el punt més baix de la clotada, amb herba.
Iniciem una pujada moderada, per un camí en diagonal. En la part alta el pendent es modera.

Camí de pujada, un cop passada la clotada.

Enrere queda el refugi A.Locatelli.
Abans de baixar al Col Forcellina, s'observen les Tre Cime/Drei Zinnen ara des d'un vessant més occidental i en front, el coll i el refugi o més ben dit, el restaurant.

Les Tre Cime.
Una curta baixada ens apropa al Col Forcellina (2232), 2h49'. I des d'aquí, una insignificant pujada fins el proper refugi Malga Grava Longia o Lang Alm/Langalmhütte (2238), 2h52', encara que aquest refugi avui dia és un restaurant on no hi ha possibilitat de pernoctar.

Baixada cap el Col Forcellina (2232) i el refugi-restaurant.

Refugi Malga Trava Longia/Lang Alm/Langalmhütte.
Cap a l'esquerra del refugi, comença una pujada on trobem dos petits estanyols de surgències d'aigua, Sorgenti della Rienza/Rienz-Ursprung, 2h58'.

Surgències d'aigua della Rienza.
Amb un pendent no gaire pronunciat, superem el cordal occidental de les Tre Cime/Drei Zinnen.

Les Tre Cime des de l'extrem occidental.

Suau pujada cap el visible coll.
Forcella del Col de Mèdo/Col di Mezzo/Mitterscharte (2315), 3h19', voltejat per unes tanques de fusta, des d'aquest punt s'obren les vistes cap el sud. Bifurcació de camins, continuem pel itinerari 105.

Forcella Col de Mèdo/Col di Mezzo (2315).
El camí marxa cap a l'esquerra, vorejant pel cantó sud els cims de les Tre Cime/Drei Zinnen, en mig d'un terreny terrós, però amb excel·lent camí.

Enrere queda el col de Mèdo.
A mig camí, mirant a la dreta, podem observar el lago Antorno i més avall el lago Misurina.

Lago d'Antorno i més lluny el Lago Misurina.
En suau baixada, arribem fins el refugi Auronzo/Auronzohütte (2330), 3h39', donant per acabada "Il Giro alle Tre Cime".

Refugi Auronzo, de baixada cap a l'aparcament.
Veritablement, l'únic atractiu d'aquesta sortida són les espectaculars roques que formen les Tre Cime, en especial el vessant nord. Per contra, el terreny per on es transita es força monòton i no gaire vistós, amb la meitat del recorregut per una estreta pista. Tot i això, és d'obligada visita.

Per completar la jornada, a la baixada ens aturem al lago Antorno, amb una llum de tarda que permet gaudir de magnífics reflexos i també admirar les Tre Cime/Drei Zinnen.

Des del lago Antorno, les Tre Cime.
 

Pots veure i baixar-te el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!