6 d’abril del 2024

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues (1203)

Pujada al cim culminant de Les Guilleries, per un recorregut poc utilitzat, sortint del poblet d'Osor. Tot i la gran estona que caminem per amples pistes, la recompensa en arribar a la carena és força gratificant, gaudint de magnífiques fagedes i rouredes, a més de les àmplies vistes que ofereix aquest cim, cap a tots els vessants, des del proper Montseny fins el Puigmal, Pedraforca-Cadí o Canigó, ...un excel·lent mirador tot i la modesta alçada. De tornada, ens endinsem en l'exuberant vegetació d'aquesta zona, per camins, corriols i pistes.

 

Ruta circular: Sí.

Sortida i arribada:  Osor.

Temps total:  6h16'   Sense parades:  5h27'   Ritme:  Moderat. 

Dificultat:  Fàcil - F      Esforç:  1/5.

Distància:    16,86 km.          Desnivell:  +1041 m.

Alçada mínima:  325 m.      Alçada màxima:  1203 m.

Cims:  Roc de Cercenedes Baix (927), Roc de Cercenedes Alt (948) i Sant Miquel de Solterra o de les Formigues (1203).

De interès:  Sant Miquel de Solterra o de les Formigues, és el punt culminant de Les Guilleries i mirador per excel·lència d'aquesta zona.
El cim està coronat amb una gran creu, la Creu de les Guilleries, i al peu d'aquesta, tres formigues metàl·liques. 
Al cim també reposen les restes del castell de Solterra i de la capella de Sant Miquel, que fins el 1910 es va mantenir dempeus. La creu s'aixeca sobre les restes d'una torre circular del castell. La primera menció escrita del castell data de l'any 929 i s'enrunà, segons sembla, al segle XV.
Durant la pujada i propera o paral·lela a la pista, hi ha uns corriols o vies de descens de btt. Evitar passar per aquests, pot ser perillós, ja que les btt baixen a molta velocitat i és una via que només es pot utilitzar per aquesta finalitat. NO passar-hi!!
Portar lligats els gossos en el primer tram de pujada, fins passar el mas El Ripoll. 

Acompanyants:  Òscar.

Recomanacions:  Sabatilles lleugeres tipus trail, pal de tresc, GPS (a la tornada hi ha corriols un xic perdedors).

Mapa:  Editorial Alpina, Collsacabra, escala 1:25.000. (*)
Editorial Piolet, Les Guilleries, escala 1:25.000.
(*) La part sud del recorregut queda tallada en el mapa. Es pot compaginar amb el mapa ICGC, on no tots els camins estan representats. Recomanable utilitzar GPS. 

Aproximació:  Des de Santa Coloma de Farners, capital de la comarca de La Selva, s'agafa la carretera C-152 direcció nord. En arribar a l'Eix Transversal C-25, es continua per la C-63 fins a la població d'Anglès. Al centre d'aquesta població, es gira a l'esquerra per la carretera GI-542 fins a Osor. Punt de sortida.

Descripció:  Des del mateix aparcament, ja tenim una de les petites joies del poblet d'Osor, el pont Vell.

Osor i el pont Vell.
Cal recorre el carrer Major fins l'ajuntament, on girem a la dreta. Només sortir del poble, desapareix l'asfalt, per un passeig de plataners, arribem a la font del Borrell, 7'.

Font del Borrell.
Es continua per la pista, en pujada cap el mas de la Noguerola. Passat de llarg aquest mas que queda apartat a l'esquerra, hi ha una bifurcació. Seguim per la de la dreta. L'ample pista ens porta fins el mas El Ripoll, 33'.

Mas El Ripoll.
Es deixa la pista ampla per continuar per una de més estreta, la de la dreta o en front. El pendent és suau.

Passat el mas, seguir la pista de la dreta.
Passem pel lateral d'un pont de la via per a BTT. S'ha d'anar amb compte de que no vingui cap bicicleta!

Saltant de la pista de BTT.

Amb un xic de monotonia, avancem ràpidament per la pista. Deixem un seguit de trencalls, sempre seguint per la principal, més ampla.

Pujant per una ampla pista, amb vistes al cim.
Per evitar una llaçada de la pista, i veient que en el corriol no hi ha indicador de "via de BTT", girem a l'esquerra per aquest, 54', tot seguint paral·lels a un torrent.

Corriol de pujada, drecera de la pista.
En la part alta, veiem que ha sigut una via de BTT, però sembla en desús. Tornem a enllaçar amb la pista.

Deixem de banda una pista que marxa a la dreta i més amunt, en un seguit de bifurcacions de pistes, es segueix la segona de l'esquerra, 1h17'. Aquesta ens porta fins el forn de calç d'El Ripoll, 1h22'.

Trencall cap a l'esquerra, per visitar el forn de calç.
El forn de calç es conserva força be en el seu exterior, amb una consolidada estructura. Es pot accedir dins i comprovar la grandària i alçada d'aquest.

Forn de calç d'El Ripoll.
Retornem pel mateix camí fins la cruïlla de la pista, i continuem amunt. No gaire lluny, el següent trencall, hem de seguir per una pista, mal cuidada, que marxa a la dreta en un gir de 180 graus, 1h31'.

Gir de 180º per canviar de pista.

Aquesta pista, a trams millor que d'altres, va fent un flanqueig sota els rocs de Cercenedes per a situar-se al nord d'aquestes. Ara les vistes s'obren i la vegetació, que fins ara ha estat amb predomini de pins i roures, comencen a abundar els faigs.

  

Pujada per una fageda jove, on es pot veure el roc de Cercenedes.
En una gran clariana, tenim el roc de Cercenedes Baix a tocar, estem en el punt més al nord i ara girem a sud, per anar cap a ella.

El roc de Cercenedes cada cop més a prop.
S'arriba al final de la pista, 1h56'. Un camí, un xic brut per la neteja que estan fent de la fageda, puja cap a l'esquerra, seguint marques vermelles. El pendent és intens.

Final de la pista. Es puja cap a l'esquerra per corriol.

Superant la fageda.
No cal arribar a dalt de la carena, un xic més avall, es pot flanquejar cap a l'esquerra, sense camí ni marques, per anar directe al roc de Cercenedes Baix (927), 2h09'.

Roc de Cercenedes Baix (927).
Grans vistes cap el vessant nord-oriental, destacant la cinglera amb el santuari d'El Far, la serra de Cabrera, Cinglera d'Aiats i el Puigsacalm. Al fons, els Pirineus i el Canigó.

Serra de Cabrera-Aiats, Puigsacalm i de fons els Pirineus.

Santuari d'El Far, de fons el Canigó.
Seguint la mateixa carena, per corriol, arribem al roc de Cercenedes Alt (948), 2h20'. Les vistes són molt semblants. Enfront està el puig de Sant Gregori i al peus d'aquest es pot veure Osor. També, en la llunyania i mig enterbolit, el Bassegoda.

Osor als peus del puig de Sant Gregori.

Al fons el punxegut Bassegoda.
Continuem carenant, entre roures i algun faix, seguint marques vermelles.

Seguint la carena amunt.
Creuem el coll de Rauric (935), 2h26', molt poc prominent.

Arribant al coll de Rauric, seguint marques vermelles.
Fem un flanqueig per la dreta, evitant un tram molt rocós de la carena, passant per la roureda de Cercenedes. En aquesta vessant es respira frescor.

Roureda de Cercenedes.
Es travessa una pista precària i per la mateixa carena, ens enfilem. S'ha d'estar atents a les pintades i a les fites, el corriol no és molt fressat però sí força intuïtiu.

  

 

Seguint la carena, per corriol o camí però sempre seguint marques vermelles.
Ens trobem una bifurcació del corriol. Tal i com indica una fletxa vermella en un arbre, hem de seguir pel de l'esquerra, 2h49'. Ara trobem marques blaves.

Fletxa vermella en un arbre, seguir corriol esquerra.
El camí continua pujant fort.

Fort pendent per corriol. Paisatge encantat!!

Enrere el fort pendent superat.
Fins arribar a la carena cimera, on continuem pujant però amb una mica més de respir.

Carena cimera, amb la creu a l'horitzó.
Situats a peu de roca sota el cim, hi ha dues opcions, o fer unes grimpades i pujar directe o flanquejar cap a l'esquerra, per un camí que puja fins el cim.

Sota la roca cimera.
Sant Miquel de Solterra o de les Formigues (1203), 3h12', sostre de les Guilleries i cim pertanyent als 100-cims de la FEEC. Immillorables vistes cap a tots els vessants. El cim està coronat per una gran creu, sobre les restes del castell i als peus de la creu, tres formigues i sobre d'aquestes tres lletres F (Forces, Forts i Ferms).

Cim i Creu de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues.

Les formigues present al peu de la creu.
Cap el nord-oest, destaquen: Rasos de Peguera, serra d'Ensija, el Pedraforca i la serra del Cadí.

Serra d'Ensija, Pedraforca i Cadí.

Cap el nord, la Serra de Cabrera, Aiats, El Far, Puigsacalm, el Taga i la serra Cavallera i al fons, nevats, els Pirineus, entre els que destaquen el tossal del Pas dels Lladres, Puigmal, Pic del Segre, Finestrelles, Noufonts, Balandrau, ...i més a l'est, el massís del Canigó.

El Pirineu.

Cinglera amb el santuari d'El Far. De fons el Canigó.
Al sud, el punxegut turó de Montsoriu, amb el castell coronant el cim. De fons, la serra litoral del Montnegre-Corredor.

Turó i castell de Montsoriu.
I cap al sud-oest, l'allargat Montseny, amb el turó de Morou, el puig Sesolles, Les Agudes, el turó de Sant Marçal i el Matagalls. (El turó de l'Home queda just darrere de Les Agudes).

Massís del Montseny.
Després de gaudir una bona estona en el cim, baixem fins a peu de roca i retrocedim per la carena, fins a una bifurcació, que cal agafar a la dreta, 3h16'. El camí davalla força.

Camí de baixada, sota mateix del cim.
Sortim a una pista. Cal seguir-la cap a la dreta, abans però, girem a l'esquerra on molt a prop es troba la font Sa Guarda, 3h29', completament seca.

Font Sa Guarda.
Es segueix la pista, sempre de front i deixant una parell de trencalls a l'esquerra i un a la dreta, amb escadusseres marques verdes, fins a sortir a una bifurcació ben marcada, 3h43'.

Bifurcació de la pista, cal seguir cap a l'esquerra.
Es gira a l'esquerra, una corba tancada, i es continua avall. No gaire lluny, trobem una cruïlla de pistes. 
Es continua per la pista de la dreta uns pocs metres, fins a un camí que marxa a l'esquerra, deixant de seguir la pista, 3h52'. (En la foto, el camí arrenca just on està aturat el cotxe). 
Trobarem una X verda, ja no seguim aquestes marques ni tampoc el GR, on també trobem una X.

Cruïlla, on deixem de seguir la pista per un camí cap a l'esquerra (on està situat el cotxe).
El camí s'endinsa en mig d'un jove i nu bosc.

Camí encatifat de fulles.
Es creua diverses vegades la pista, aquest camí és una bona drecera, tot i que en algun tram està força "brut" de matolls i branques, però s'intueix per on avança. 
Anem a parar a una pista, tot just en una bifurcació que es troba a la dreta, amb un gran pi al mig, 4h01'. Hem de seguir pel camí de l'esquerra, obviar les pintades del GR-83 que marxen a la dreta.

Bifurcació, cal seguir el camí de l'esquerra.
Aquesta pista torna a enllaçar més avall amb la pista del GR. Ara seguint la pista a l'esquerra, en la corba trenca un corriol a la dreta, drecera per retrobar més avall la pista.
Seguim aquesta pista, anomenada camí de la Riba d'Amunt, cap a la dreta, i en la següent bifurcació, cap a l'esquerra.
La Riba d'Amunt, 4h18', dues cases, una bassa d'aigua tancada i una font amb abeurador, on raja aigua, bon lloc per refrescar-nos.

La Riba d'Amunt.
En creuar entre les dues cases, veiem un pal indicador a peu de pista. Hem de seguir pel corriol de baixada, direcció a Osor. Marques verdes sobre estaques de fusta, molt poques!!

Darreres les dues cases, el trencall del camí, amb pal indicador, cap a Osor.
El camí, a estones estret, a estones envaït per la vegetació, però sempre fressat, davalla travessant la pista (que cap a la dreta porta a la Riba de Baix), en mig del bosc. Com ja he dit, les pintades verdes són escadusseres però en els encreuaments de la pista, sempre hi ha una estaca verda.

 

Camí de baixada a Osor.
Desemboquem en una pista, on hi ha un pal indicador, 4h37'.

Final del camí. Ara s'ha de seguir la pista cap a la dreta.
Cal seguir la pista cap a la dreta, i molt a prop, una bifurcació on continuarem cap a l'esquerra, enllaçant amb el GR-83. La pista va paral·lela al torrent Sot de Solterra (o Sot de les Ribes, segons l'Alpina), on el creuem més endavant. Aquest torrent és afluent del torrent Sot de la Noguerola.

Obviem tots els trencalls de la pista, fins a la bifurcació del pont del Ripoll, que no haurem de creuar. En front, un pal indicador ben visible, cap a Osor, 4h48'. Aquesta és la pista que haurem de seguir, conjuntament amb el GR-83.

Abans de creuar el pont d'El Ripoll, es continua de front. Pal indicador a Osor.
Sempre per pista i seguint les marques del GR, ens apropem a Osor. Es creua la riera de la Noguerola, proper al mas Noguerola i enllacem amb la pista.

Ampla pista en les proximitats d'Osor.
Per la mateixa pista que aquest matí ens hem allunyat del poble, entrem, passant davant de la font del Borrell, 5h21' i el passeig amb els plataners, per arribar a les primeres cases.

Entrada a Osor, amb el campanar de Sant Pere d'Osor.
En arribar a la carretera que travessa el poble, carrer Major, just en l'ajuntament, girem a l'esquerra fins al petit aparcament, 5h27'.

Contrastos variats en aquest recorregut, una pujada amb molta pista, un tram carener de gran bellesa i dur i una baixada en mig de la selvàtica Guilleries abans de retornar a les pistes. Tot recompensat per les infinites vistes des del cim. Això és l'essència de Les Guilleries.

Pots veure i baixar-te el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!