25 de febrer del 2017

Matagalls (1697) - Sant Segimon, des de Coll Formic

Una de les caminades més clàssiques de l'excursionisme català. Des del coll Formic, es puja al tercer cim més alt del massís del Montseny, el Matagalls, tot seguint la carena. Per allargar el recorregut, ens arribem fins el santuari de Sant Segimon i la propera ermita de Sant Miquel dels Barretons. En el recorregut, passarem pel mig de grans fagedes i trobarem un dels tresors més ben guardats del Montseny, les fonts. 

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada:  Aparcament del Coll Formic.
Temps total: 5h50'  Sense parades: 4h37'    Ritme:  Pausat.
Dificultat: Fàcil   Esforç: 1/5.
Distància: 13,56 km.     Desnivell:  +825 m.
Alçada mínima:  1102 m.    Alçada màxima:  1697 m.
Cims:  Matagalls (1697), Turó de l'Estanyol (1578) i Turó Gros de Santandreu (1542).
Fonts:  Font Freda o del Collet dels Llops, font dels Cims, font de Matagalls, font de Sant Miquel del Sants, font dels Manlleuencs, font de la Sardana, font Clareta i font de Coll Formic o Bosch Jover.
De interès: Les magnífiques vistes que hi ha des del cim del Matagalls. El santuari de Sant Segimon, en obres de reconstrucció amb un petit bar-restaurant "La Posada de St.Segimon", on poder menjar. Les fonts del Montseny, arranjades unes més que altres, brollen aigua, fresca i clara.
Acompanyants: Alícia i Òscar.
Recomanacions:  Evitar dies de forta calor o vent. No aparcar en el mateix coll ni en el voral de la carretera, si es puja des d'El Brull, passat el coll dos centenars de metres, hi ha un ampli aparcament, si es puja des de Montseny, un xic abans d'arribar al coll.
Mapa: Editorial Alpina, Montseny -parc natural-, 1:25.000.
Aproximació:  Tant des de Vic, capital d'Osona com des de Granollers, capital del Vallès Oriental, s'agafa l'autovia C-17, fins la sortida de Tona/Seva. Seguim per la carretera BV-5303, creuem la població de St.Miquel de Balenyà i a l'entrada de Seva, seguir per un carrer a la dreta, indicadors cap El Muntanyà/El Brull. continuar per la carretera BV-5301, creuar El Brull, i en continua pujada fins el coll Formic. Una mica més avall, passat el coll, trobarem a ma esquerra un ampli aparcament.
   
Descripció: Des de l'aparcament, es segueix un camí, paral·lel a la carretera, fins el coll Formic (1145), 6', lloc on topem amb la carretera i cruïlles de camins.
   
Arribant a Coll Formic.
Seguint el GR-5.2, anem pujant per la carena dels Roures.  Travessem un petit bosc, únic tram d'ombra fins el cim.
   
Creuant la roureda, de la carena dels Roures.
Creuem una pista, 22', que cap a l'esquerra puja fins dalt del turó d'en Besa. Apareixen a la nostra esquena, els cims de La Mola i Montserrat.
   
Al fons podem observar els cims de La Mola i Montcau, i darrera, Montserrat.
Després d'un tram amb pujada moderada, el desnivell es suavitza. Ja podem veure davant nostre, al fons, el cim del Matagalls, ...però encara queda força!
   
Pujant cap el Pla de la Barraca. Al fons, amb dues taques de neu, el Matagalls.
Planejant, deixem a l'esquerra un bony rocós i arribem al Pla de la Barraca (1367), 40', zona verda de pastures.
   
El Pla de la Barraca.
Un cop creuat el pla, el sender puja directe cap els cingles, que ens queden davant. El camí és força fressat, però no hi ha un de sol, tots segueixen la carena fins dalt del turó.
Un cop a dalt, deixem la senda per pujar fins el turó del davant, amb una gran fita visible des de lluny.
   
Carenant, amb el Matagalls al fons.
Turó Gros de Santandreu (1542), 1h05'. Seguim per la carena, en una curta baixada, fins el collet de l'Estanyol (1526), per tornar a pujar el bony del davant, el turó de l'Estanyol (1578), 1h16'.
   
Dalt del turó de l'Estanyol.
Una curta baixada, ens porta fins el collet dels Llops (1565), 1h18', on tornem a coincidir amb el GR-5.2 o camí del Matagalls.
No el seguim encara, un caminet surt del mateix coll cap a l'esquerra, flanquejant la muntanya, fins la font Freda o font del Collet dels Llops, 1h21'.
   
Font Freda o fons del Collet dels Llops
Desfem el camí, fins el coll dels Llops, on ara sí seguim la senda cap amunt. En aquest tram, el pendent s'intensifica.
   
Darrers trams de més inclinació, abans d'arribar al Matagalls.
El darrer tram de pujada, és per pastura, tenint la creu a tocar.
   
La creu de Matagalls, molt a prop.
Arribem al sostre de l'excursió d'avui, el cim del Matagalls (1697), 1h41', el tercer més alt del massís del Montseny, coronat per una gran creu en memòria de Mossèn Cinto Verdaguer i d'un vèrtex geodèsic.
   
Creu de Matagalls (1697).
Les vistes, en un dia clar, van des del Canigó, Puigmal, Cadí, Pedraforca, turó de l'Home-Les Agudes, serralada de Marina, Collserola, Montserrat, St.Llorenç del Munt, ... Avui però, només ens ha ensenyat el Pirineu, el Cadí-Moixeró, amb el Canigó, el Puigmal i el Pedraforca com a cims remarcables, la resta, darrere els núvols.
   
Mirant cap a la serra d'Ensija, el Pedraforca i el Cadí-Moixeró.

Els Pirineus, des del Puigmal fins el pic de la Dona.

El massís del Canigó
De baixada, seguirem cap a l'oest, amb balisses del PR-C 205. Un cop el pendent s'ha suavitzat, en el Pla de les Saleres Velles, deixem aquest camí per anar cap a la dreta, direcció a la torrentera, per corriols pocs marcats però intuïtius, fins al peu de la font.   
   
Desviació, en vermell, cap a la font dels Cims, en groc el sender PR-C 205.
La font dels Cims o font del Prat Xic, 1h51', està encaixonada a peu de torrent, i en molt bon estat.
   
Font dels Cims o font de Prat Xic.
Seguim el torrent, fins un petit coll, on girem a l'esquerra, per flanquejar en suau baixada i per un corriol no gaire marcat, cap els límits d'una fageda, tendint a anar cap a l'esquerra.  En arribar a la torrentera, trobem la font de Matagalls, 2h00', també molt ben arranjada i amb cobert.
   
Font de Matagalls.
Davant de la font, marxem pel marcat camí, en mig de grans faigs. Deixada enrere la fageda, arribem al collet de la Font (1557), 2h05'. A partir d'aquest punt, tornem a seguir el PR-C 205.
   
Collet de la Font. Enllaç amb el PR-C 205.
Des del coll, podem dir adéu al Matagalls, ja força llunyà.
   
Mirada enrere: el Matagalls al fons, des del collet de la Font.
Després de superar un petit turó, comencem a davallar, entre pastures i per camí fressat, tot seguint la carena o molt a prop d'aquesta. De tant en tant hi trobarem balisses del PR. Cal dir que aquest tram, en un dia de boira espesa, pot resultar perdedor, molt recomanable portar el GPS. 
   
Baixant, seguint el PR-C 205, cap a Sant Segimon.
Passem pel Pla dels Ginebres, 2h19',  el camí mig desapareix menjat per les pastures, havent de guiar-nos amb les balisses.
   
Pla dels Ginebres.
Passat el pla, tornada a la baixada, el camí és molt fressat, tot seguint la carena.
   
Seguint la carena, en suau descens.
Arribem al coll Saprunera (1393), 2h30'. En aquest coll hi ha una drecera a l'esquerra, per tornar cap el coll Formic sense passar per Sant Segimon. Nosaltres seguim de front, deixant el turó de Collsaprunera a la dreta.
   
Coll de Saprunera, amb el turó del mateix nom en front.
El sender continua carenant, ara pel cordal. Darrera el petit turó de Sant Miquel, hi ha la desviació cap a l'ermita, un petit corriol ens apropa. Sant Miquel dels Barretons, 2h43', ermita del segle XVI, sobre un penya-segat.
   
Sant Miquel dels Barretons, damunt de la cinglera.
Encara que sembli complicat, el camí que porta fins al peu de l'ermita és de molt fàcil transitar. El interior, està en un estat lamentablement ruïnós, on qualsevol dia cau el sostre. Advertir que des d'aquí surt un camí que baixa pel penya-segat fins el santuari, però que hi ha una tanca de ferro impedint el pas, ...propietat privada.
Retornem al camí per on veníem, girant a la dreta, tot seguint marques del PR. Hi ha un tram de forta baixada en roca, fent ziga-zagues. A mitja baixada, podem veure el santuari i l'ermita.
   
Des del camí de baixada a St.Segimon, l'ermita de St.Miquel dels Barretons sobre el santuari.
Un cop avall, ens topem amb el coll de les Tres Creus, 2h53', amb una antena de telefonia, confluència amb la pista. Seguint aquesta cap a la dreta, sortim davant del santuari de Sant Segimon, 2h56', on han obert "La Posada de Sant Segimon", bar i restaurant a peu del santuari. Aquí abandonem definitivament el PR-C 205.
   
Santuari de Sant Segimon.
Retornem cap el coll de les Tres Creus, i seguirem la pista ample amunt. Al fons podem veure el turó d'en Besa, amb la caseta al cim.
   
De tornada, per ampla pista, cap a Coll Formic.
A peu de pista, hi ha la font de Sant Miquel del Sants, 3h09', amb força aigua, clara i fresca.
   
Font de Sant Miquel del Sants.
Seguim pista amunt, monòtona, gaudint del soroll del torrent Sot de les Estelles, amb molta aigua, que ens queda al cantó dret.
Els núvols comencen a ennegrir-se, amenaçant de ploure, encara ens queden petits tresors i esperem que no ho facin. 
En un revolt pronunciat de la pista, just on creuem el torrent Sot de la Fagetona, surt a ma esquerra una pista més estreta i en pitjor estat, tapada pel fullam que ha perdut la fageda, ...el seguim.   
   
Desviament cap a l'esquerra, deixem la pista, per visitar les fonts.
A mitja fageda, a ma esquerra, creuant el torrent per un minúscul pont (a l'estil romànic), ens trobem la font dels Manlleuencs, 3h36', molt arranjada. Detall del broc, unes mans que t'ofereixen l'aigua.
   
Font dels Manlleuencs.
Continuem per la pista, un cop deixada enrere la fageda, ens trobem la font de la Sardana, 3h43', amb un monòlit força visible. S'ha de baixar un curt tram per arribar-hi. L'estat de la font és precari, no hi ha broc ni aigua.
   
Font de la Sardana.
Molt a prop d'aquesta, ens trobem la font Clareta o font del Pla de la Gavarrera. Aquesta també te un monòlit ben visible en forma de casa, hi ha diverses canelles d'aigua i tota ella està ben cuidada i endreçada. 
   
Brolladors de la font Clareta.
Avançant un xic, trobem una fita just a l'inici d'una nova fageda. Un corriol puja en diagonal, guanyant alçada, fins el Pla de la Barraca, 3h56'. Des de dalt, podem veure la darrera font que hem visitat i els voltants, amb vistes cap el Matagalls.
   
Pla de la Gavarresa, des de gairebé el Pla de la Barraca. Es veu el monòlit de la font Clareta.
Des del Pla de la Barraca, desfem el camí per on hem transitat aquest matí, cap avall.
Recorrem la carena dels Roures, amb vistes al proper coll Formic.
   
Camí empedrat, molt a prop de Coll Formic.
Un cop arribats a coll Formic, 4h21', creuem la carretera i al final de l'esplanada d'aparcament, on continua una pista, trenca cap a la dreta, amb indicador, un camí en baixada que ens porta fins la font de Coll Formic o font de Bosch Jorver, 4h25', en relliscosa baixada.
   
Trencall cap a la font de Coll Formic o font de Bosch Jover.
La font, en perfecte estat, està en una raconada, en mig d'una extraordinària i obaga fageda. 
   
Font de Coll Formic o font de Bosch Jover.
Aquesta és l'últim tresor del dia. Tornem a pujar amb comptes de no caure, fins el coll Formic. Des d'aquí, surt la senda fins l'aparcament, 4h37', on donem per acabada aquesta clàssica de muntanya.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.    
          

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies. M'ha servit de molta ajuda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per confiar i agafar d'aquest bloc la ressenya. Espero hagis gaudit de tot el recorregut i de la fresca aigua que raja de les fonts.
      Salut.

      Elimina

Gràcies pel comentari !!