5 d’abril del 2014

Piló dels Senyalets (1109) pel grau dels Barrots, des de La Morera de Montsant

Superar una gran paret de roca, pel grau dels Barrots i després d'un flanqueig, aeri i impactant, arribar fins a dalt de la gran cinglera, fa d'aquest recorregut, imprescindible dins de la serra del Montsant. Un cop dalt, es recorre l'ondulada serra Major fins el segon cim més alt, el Piló dels Senyalets. Tornem pel grau de Salfores, molt més senzill. Des del camí que recorre la cinglera, gaudirem de grans vistes, ... a ulls d'ocell.  

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: La Morera de Montsant.
Temps total: 6h24'    Sense parades:  5h18'   Ritme: Pausat.
Dificultat:  Moderada     Esforç: 2/5.
Distància:  10,79 Km.       Desnivell:  +620 m.
Alçada mínima:  702 m.         Alçada màxima: 1138 m.
Cims:  El Piló dels Senyalets (1109).
De interès: Estrets passos en mig de la roca, anomenats graus: de pujada pel grau dels Barrots (dificultat alta) i de baixada pel grau de Salfores (dificultat baixa).  El Clot del Cirer, raconada humida i verda, que contrasta amb la seca i aspra serra Major, únic lloc on trobar aigua en tot el recorregut.
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions:  Portar abundant aigua, sobretot en temporada de calor. Evitar dies de pluja i de fort vent. Camí molt aeri en la pujada, no aconsellable per a persones amb vertigen.
Mapa:  Editorial Piolet, Serra de Montsant, 1:20.000.
Aproximació:  Des de Falset, capital comarcal del Priorat, agafar la carretera T-710. Passar la població de Gratallops i a la Vilella Baixa, girar a la dreta, seguint la carretera T-702. Abans d'arribar a Escaladei, gir a l'esquerra direcció cap aquesta població per la carretera T-7022, un cop passat la població, es segueix per la T-7021, que ens portarà fins La Morera de Montsant. No cal entrar en el centre del poble, seguint per la carretera que circumval·la  el poble, trobarem uns aparcaments.

Descripció:  Ens endinsem cap a l'interior del poble de La Morera de Montsant, amb marques del GR-171, que ens portaran fins la part alta. Aquí podem trobar uns panells informatius, a més d'indicadors. El sender que seguirem és el PR-C 183, sender que puja pel grau dels Barrots.
   
Indicadors a la sortida del poble, per la part alta.
Creuem per camps de vinyes, la zona del Priorat és una de les millors D.O. del vi català. Passades les vinyes, el camí comença a pujar decidit, podem veure la part occidental de la serra, per on tornarem més tard.
   
Serra Major, sector occidental.
Trobem tres bonys rocosos, Les Tres Roques, 22'.
   
Les Tres Roques.
Seguim cap a munt, en mig de matolls i cada cop més propers a les grans roques. Trobem la bifurcació dels graus, amb un pal indicador, 29'. Podem pujar pel grau d'en Carrasclet, si seguim de front o pel grau dels Barrots, girant cap a l'esquerra. Avui seguirem cap el dels Barrots.
    
Pal indicador i bifurcació: grau d'en Carrasclet o grau dels Barrots.
El camí es torna més dret, amb algun molt curt tram planer. Les vistes comencem a ser de vertigen.
   
Forta pujada. Al fons les vinyes.
Ja a tocar de la paret, la progressió es presenta amb petites grimpades, en mig de roca, de moment molt fàcil.
   
Alguna grimpada, abans d'arribar al grau.
Arribem a un pal indicador, metàl·lic, que ens marca el camí cap els "Barrots", 1h01'. A partir d'aquest punt, comença el grau, iniciant l'entrada per escletxes cap a l'interior de la paret de roca.
   
El camí es comença a estrenya, inici del grau dels Barrots.
Una estreta esquerda, amb un roc encaixonat al fons, sembla barrar-nos el pas.
   
Ens endinsem per aquesta esquerda.
Topant amb el roc encaixonat, trobem els primer ferros o "Barrots" per superar aquest obstacle.
   
Pujant pel grau dels Barrots.
Superats els barrots, quedarem a l'alçada del roc encaixonat. Seguim cap a l'interior de l'escletxa, superant petits graons de roques amb grimpades molt fàcils, fins arribar a l'interior de la roca. 
Estem en una autèntica cova, 1h26', sense sortida de front.
   
El final de l'esquerda, porta a una cova, sense sortida aparent.
Per seguir, es gira cap a l'esquerra, per un replà, mig ajupits, que ens portarà cap a l'exterior de la cova.
   
La sortida de la cova, per una lleixa, estreta i baixa.
Un cop fora, tindrem unes excel·lents vistes, molt aèries, de la comarca del Priorat. Hem de girar cap a l'esquerra, travessar per uns nous barrots, la roca encaixonada que tanca la cova, un curt tram molt aeri, però fàcil de superar.
   
A la sortida de la cova, es creua un gran roc encastat, per uns barrots i forats fets a la roca.
El camí que seguim va arrapat a la roca, molt aeri i una impactant caiguda a la banda dreta, segons la direcció que seguim. No val a badar, caminar i observar el paisatge no és compatible!! o una cosa o l'altre.
   
Flanqueig per la paret de roca. El camí és estret i molt aeri.
Passat un tram del recorregut, arribem al mirador "Balcó del Priorat", 1h40'. Aquest mirador està sobre una gran roca, separada de la paret rocosa. 
   
El balcó del Priorat.
Des d'aquesta balconada, tenim immillorables vistes.
   
Des del balcó del Priorat, l'embassament de Siurana i Cornudella de Montsant.
La Morera de Montsant, des del balcó del Priorat.
Continuem la senda, al límit del precipici. En aquest lloc, hi ha un filat de "seguretat", encara que no me'n refiaria gaire.
   
De camí cap el Racó dels Boixets, el camí s'estreny encara més.
A mida que avancem, i ja per sobre de les roques del Racó dels Boixets, el camí es torna més amable, més ample. 
Abandonem aquesta part més aèria, pujant cap a l'esquerra, per entre rocs, 1h51'. Deixarem la part més rocosa, per endinsant-nos cap a l'interior de l'altiplà de la serra Major. Abans però, s'ha d'immortalitzar aquesta imatge! des d'on podem veure, sobresortit de la roca, el balcó del Priorat, a meitat de paret.
   
La Morera de Montsant i el balcó del Priorat a mitja paret de roca.
Obviem un trencall a la dreta que ressegueix la cinglera, per seguir pujant, des del barranc de Comellar del Figueres fins la carena, amb pendent considerable.
Un cop hem carenat, el pendent es suavitza, avançant per terreny ondulat. Enllacem amb el GR-171, que havíem deixat només sortir del poble. Aquí també arriba al final el PR-C 183. 
Si girem cap a l'esquerra, arribaríem dalt de la roca de la Falconera i baixaríem pel grau de l'Agnet fins el poble de La Morera de Monsant.
El Seguim de front, fins a Les Basselles, petita elevació arrodonida, lloc on tornarem a deixar el GR.

La serra Major i el barranc  de Comellar del Figueres, per on hem pujat fins dalt de la carena.
De baixada de Les Basselles, hi ha un trencall a l'esquerra, amb pal indicador, que ens portaria fins el grau de la Gralla i La Morera de Montsant. Nosaltres, de front.
     
Baixant de Les Basselles, es veu un pal indicador, trencall a l'esquerra cap el grau de la Gralla.
Un cop a dalt, el terreny torna a davallar. Degut a que no hi ha arbres ni vegetació alta, podem veure el proper objectiu del dia, el vèrtex geodèsic del Piló dels Senyalets, ...però encara queda lluny.
   
Recorrent la serra Major, cap a l'oest. Al fons es pot veure el Piló dels Senyalets.
El recorregut és un xic monòton, potser per haver passat de la intensitat, el perill, la precaució, ... a anar fent camí per terreny ondulat en mig d'un altiplà àrid, on l'única vegetació són els matolls
Mica en mica, ens apropem al Piló, en suau pujada.
   
Ja tenim molt a prop el Piló dels Senyalets.
El Piló dels Senyalets (1109), 2h55', no és el cim de més alta alçada de la serra, però la seva situació, el converteix en un bon mirador de l'entorn occidental de la serra Major.
   
El Piló dels Senyalets (1109).
En suau descens, i per camí molt fressat, arribem al Pi del Cugat, 3h00'. Pi solitari, inclinat per la força del vent, on hi ha un pal indicador. 
   
Pi del Cugat.
Continuem per un camí que trenca a la dreta, en baixada, seguint una torrentera en mig de roques polides, pel comellar de l'Obac dels Frares, fins el Clot del Cirer, 3h10'.
   
Clot del Cirer.
El Clot del Cirer, és una clotada, rodejada de parets rocoses, amb alguna petita cavitat, on la vegetació no te res a veure amb la resta. Gran extensió d'herba amb un raig d'aigua que brolla de les roques, fent d'aquest racó un oasi.
   
Font del Clot del Cirer.
Per continuar, s'ha de deixar l'esplanada d'herba, seguint cap a nord-oest.
   
Clot del Cirer.
Trobem un camí més marcat, enllaç amb el PR-C 14. Aquest el seguim girant cap a l'esquerra, en moderada pujada, fins arribar a dalt de la carena, on hi trobem un nou pal indicador, 3h28'.
   
Des de dalt de la carena, es segueix el barranc avall, cap el grau de Salfores.
Seguim direcció "Grau de Salfores/La Morera". Davallem en busca del barranc del Miró. El seguirem un bon tram, amb marques de PR-C 14, en mig de petits arbres, que ens donaran una estona d'ombra.
   
En la zona baixa del barranc, la vegetació és més alta.
El camí deixa la llera del torrent, i comença a guanyar alçada cap a l'esquerra. El barranc s'obre, deixant-nos davant nostre, àmplies vistes de la part oest de la serra Major i al peus, la Cartoixa d'Escaladei.
   
Abandonada la llera del barranc, les vistes s'obren.
Flanquegem cap a l'esquerra, per sobre del cingle dels Sacs. El camí s'estreny i es torna més aeri.
   
Flanqueig del camí, sobre el cingle dels Sacs.
Al fons, podem veure el poble de La Morera de Montsant, petit i llunyà. El camí va agafant volada, ja en el grau de Salfores, 4h09'. Sembla més perillós del que és, encara que s'ha d'anar amb força compte.
   
El camí gairebé desapareix entre les roques. Hi ha marques de PR.
Acabat el flanqueig per la paret, el camí davalla fort en mig de les roques, amb una successió de grimpades fàcils, deixem enrere el grau de Salfores, marcat com a dificultat mitja.
   
Baixant el grau de Salfores.
Aquí acaben totes les dificultats. Seguim baixant, per un camí sinuós, en algun tram pedregós i relliscós, tot resseguint la cara sud de la cinglera de la serra Major, allunyats de la paret rocosa.
   
Mica en mica, ens allunyem de la gran paret rocosa.
Es perd tot desnivell, fins els plans de conreu, on la vinya és el cultiu predominant. Una mica més enllà, el poble de La Morera ens espera.
   
Avancem per terreny més planer, amb les vinyes que ens avisen del final del recorregut.
L'entrada al poble de La Morera de Montsant, la fem per la part alta. 
   
Entrant per la part alta al poble de la Morera de Montsant.
Uns carrerons ens portaran pel mig del poble, fins a creuar-lo, 5h18'. Només cal travessar la carretera i arribar fins l'aparcament.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!