15 d’abril del 2017

Pic Costabona (2465), des de Setcases

El recorregut proposat per pujar al pic Costabona, des del poblet de Setcases, té un gran desnivell acumulat. Seguint el GR-11, guanyem alçada en mig de magnífics boscos de pi negre. Després d'un flanqueig per pista i arribats a la collada Fonda, remuntem l'ampli llom fins el cim. Magnífiques vistes del Pirineu Oriental i en dies molt clars, es pot veure el mar. Una baixada vertiginosa, passant pels dos refugis, ens portaran fins el pont d'entrada a Setcases.

    



Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Setcases.
Temps total: 6h47'   Sense parades:  6h07'   Ritme: Moderat.
Dificultat:  Fàcil.    Esforç:  3/5.
Distància: 18,06 km.    Desnivell: +1215 m.
Alçada mínima: 1262 m.    Alçada màxima: 2465 m.
Cims:  Costabona (2465).
Refugis: Costabona, propietat de la FEEC, d'accés lliure, amb lliteres per a 18 persones, taula, font al costat i ràdio d'emergència.  Jaume Farré, forestal, sense cap comoditat, llar de foc, taula de fusta, 8 places al terra, aigua a prop (a l'estiu cal caminar més).
Un cim especial: Aquest va ser el meu primer cim, acompanyat per tres grans amics: Jordi Paredes, Hugo Coll i Jorge Martin. (20-08-1994).
De interès: El meridià verd, coincidim en el coll de Pal (2316).  El cim del Costabona, és el primer cim que sobrepassa els dos mil metres, venint des del Cap de Creus.
Acompanyants: Òscar.
Recomanacions:  Evitar dies de fort vent (torb). Compte amb els flanqueig en època de neu, hi ha passos molt exposats: accés al refugi Costabona des del coll de Pal o per la carena des de la collada Fonda (Les Terrelleres). Itinerari amb fort desnivell, tenir un mínim de forma física. Entre el final de la pista d'Els Confrontants i la pista forestal de Setcases a Espinavell, el camí és molt confús, lloc ideal per utilitzar el GPS.
Mapa: Editorial Alpina, Costabona - Alta vall del Ter, 1:25.000. 
Aproximació: Des de Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, agafar la carretera C-26, passat el poble de St.Joan de les Abadesses, es continua per la C-38 fins a Camprodon. Ens desviem a l'esquerra, per la GIV-5264, direcció Setcases. Passades les poblacions de Llanars i Vilallonga de Ter, s'arriba a Setcases, on deixem el cotxe en l'ampli aparcament.
   
 
  
Descripció:  Des de l'aparcament, ens apropem i creuem el pont d'en Xecó, pont que travessa el riu Ter.
   
Pont d'en Xecó, Setcases.
Seguim les marques vermelles i blanques del GR-11. Enseguida creuem el pont de Can Boixat, 3', i comencem a pujar, per una pista estreta i amb força pintades.
   
Pujant per pista, seguint el GR-11.
Guanyem alçada ràpidament. Deixem la pista per agafar un camí, que trenca a l'esquerra, amb marques molt visibles, 19'.
   
Deixem la pista, per seguir per un camí a l'esquerra.
Ens endinsem en el bosc de pi negre. El camí no deixa de pujar en cap moment.
   
Entre pins i marques blanques i vermelles.
Creuarem un primer prat, petit i verd. A l'arribada a un segon prat, el Pla d'en Just, 38', molt més gran, el creuem i abans d'entrar de nou al bosc, sense creuar un torrent, el GR-11 fa un gir de 90 graus cap a munt, en forta pujada. 
   
Tram de forta pujada, passat el Pla d'en Just.
Es supera el torrent del Pla d'en Just força amunt. A partir d'aquí combinarem trams planer amb d'altres de pujada més pronunciada.
Arribem a la jaça d'en Rafael Roca, el pendent és molt suau i ens permet recuperar forces. Una curta pujada, ens porta fins el torrent Fosc, amb uns murs de pedra reixada, 1h05'.
   
Torrent Fosc.
A partir del torrent, comença una pista. Creuem uns estables i seguim per la pista, delimitada a banda i banda per petits avets. En aquesta època de l'any, encara queda força neu acumulada.
   
Des del torrent Fosc, seguim per pista.
Un cop s'acaben els avets, s'obre davant nostre el Pla de Lliens, Gran terreny de pastures, on podem veure el nostre objectiu, el pic Costabona, encara força lluny.
   
Pla de Lliens, al fons el pic Costabona.
S'ha d'anar amb ull, haurem d'abandonar la pista per un corriol que surt a la dreta, 1h20', amb indicador de pintura però que no estan gaire a la vista. Encara seguim el GR-11!
   
Deixem la pista, per seguir cap a la dreta, amb marques del GR-11.
Es segueix una torrentera, amb fites i pintades, algunes tapades per la neu. Havent pujat un bon tros, veurem un arbre amb pintada, al ben mig del torrent. És aquí on deixarem el GR-11, que continua de front a munt, per girar cap a l'esquerra, on trobarem un gir tancat de la pista. Seguim per la pista de sobre, en suau ascens.
   
Deixem el GR-11, per seguir cap a l'esquerra per pista.
No hi ha cap pèrdua possible, sempre s'ha de seguir la pista, sense cap senyal però tampoc amb cap bifurcació, envoltats de joves avets. A mida que avancem, la neu tapa la pista.
   
En aquesta època de l'any, la neu encara tapa part de la pista.
Deixat enrere els avets, les vistes s'obren. Grans terrenys de pastura a banda esquerra, la carena del puig Sistra a la collada fonda a banda dreta, i en front, el Costabona.
   
La collada fonda, al final dels prats i el pic Costabona amb l'imponent desnivell que haurem de superar.
En aquest terreny molt planer, avancem ràpidament, fins la collada Fonda (1904), 2h17', punt on també creua la pista de Setcases a Espinavell. 
Aquesta collada és un dels punts de sortida més comuns per l'ascens al Costabona, ja que es pot arribar en cotxe per bona pista, des de Setcases o Espinavell.
    
Arribant a la collada Fonda. Treu el cap el Costabona.
Entre pastures però amb un pendent força dret, seguim la carena amunt, primer seguint de prop un filat a la nostra dreta.
   
Pujant per la carena. Davant les Roques d'en Mercer.
Anirem superant petits bonys, les Roques d'en Mercer, la Roca Blanca dels Soms, fins a les Ferrelleres, lloc on hi ha la bifurcació del camí que porta al refugi de Costabona o al coll de Pal i l'altra que segueix carena amunt, directe cap el cim. 
    
Arribant a les Ferrelleres, lloc on es bifurca el camí cap el coll de Pal.
En mig de pastures, el camí es difumina, encara que hi ha fites i estaques amb marques grogues. A més, sempre s'ha de pujar per la carena.
   
Pujant per la carena, mica en mica la boira va tapant el cim.
Es supera un darrer tram força dur, 
   
Tram força dur. Això no és el cim, ...encara queda una mica més.
després el terreny es suavitza un xic, amb la creu ja visible.
    
Arribant al cim. Ja es veuen les creus!
Un darrer esforç, fins el cim del pic Costabona (2465), 3h34'.
   
Cim del pic Costabona (2465).
Encara que el dia ha empitjorat i la boira a anat pujant i ho comença a tapar tot, les vistes són esplèndides.
    

   
  
       

Llàstima que per la vessant est, no hi ha visió. Comanegra, Bassegoda, Montfalgars, Matagalls, Turó de l'Home, Puigsacalm, La Mola, Montserrat, ...el golf de Roses amb el Mediterrani, ... tants i tants que hauran d'esperar en una altra ocasió.
Després d'una curta i freda estada, baixem en direcció al coll de Pal. Per aquest vessant tot està recobert de neu, per sort en bon estat per baixar còmodament.
   
Baixant del pic Costabona. Es pot veure la creu al cim.
L'arribada al coll de Pal (2316) és ràpida, 3h51'. La boira ho comença a tapar tot.
   
Coll de Pal (2316) i pas del Meridià Verd.
Després de recorre un curt tram cap a la serra de la Balmeta, ens adonem que no podem creuar degut a la gran quantitat de neu i la forta inclinació, sense cap petjada, a més d'una intensa boira, que no ens deixa veure l'altre extrem de la clapa.
Tornem al coll de Pal, per iniciar el descens cap el refugi Costabona.
Per arribar-hi, hem de creuar una congesta de neu,
   
Creuant una llengua de neu.
i més endavant, en un petit coll, seguir un camí cap a la dreta, on enseguida trobem el refugi Costabona (2168), 4h07'.
   
Arribant al refugi Costabona.
Davant del refugi, surt un camí, fressat però sense marques, que va girant cap a la dreta a mida que baixa, fins a un petit prat, el Pla de Mascarell, 4h16', que és travessat pel torrent del Clot de l'Orró.
   
Baixant cap el pla de Mascarell.
Des d'aquí surt un camí força clar, que en suau pujada, anirà recorrent la serra de la Balmeta, pel vessant est. 
   
Recorrent la serra de la Balmeta, de nord a sud.
Enseguida deixem de pujar, per anar davallant, en mig de prats i alguna congesta de neu, fins a trobar el sostre de la carena. Una mirada enrere per veure el recorregut des del cim del Costabona.
    
Recorregut aproximat des del cim del Costabona fins la serra de la Balmeta.
Seguim cap a baix, on podem veure davant nostre, la collada de la Balmeta i una mica a l'esquerra, el refugi forestal Jaume Farré, cap on decidim anar, 4h45'.
   
Refugi forestal Jaume Farré. En front el puig Sistre (tapat pels núvols) i la pista per on hem transitat a la pujada.
Davant del refugi, hi ha un abeuradors, i en front d'aquests, surt una pista herbada i un camí un xic més amunt. Seguim per la pista herbada. 
Recorrem el vessant sud-est de la carena d'Els Confrontants, per una pista molt malmesa i en desús.
De sobte, s'acaba la pista!, 5h03'.
    
Final de la pista. Es segueix per un camí en mig del bosc.
Un camí, en mig d'un bosc que ha estat desbrossat però no netejat, sense cap fita ni senyal, es difumina i confon amb altres corriols. En aquest tram, és molt aconsellable la utilització del GPS.
   
Baixada entre pi negre.
Sortim del bosc per creuar el Pla Cominal, 5h11', una extensa plana de pastura, rodejat de pi negre. Creuem la plana, buscant a l'inici del bosc algun camí fressat. Continuem per un difús corriol, sempre muntanya avall, fins a trobar l'ampla pista de Setcases a Espinavell, 5h18'.
   
Pista forestal de Setcases a Espinavell. La creuem.
A l'altra banda de la pista, hi ha un pas entre baranes de fusta, amb una marca de color groc. Per a més senyes, segons el mapa, a uns metres d'aquí hi ha el puig de Santana (1768), inapreciable!
Des d'aquí fins el poble de Setcases, seguirem la carena que baixa directa, anomenada La Serra, sempre seguint marques grogues.
Fem drecera de la pista, per seguir-la més avall, en mig de prats i àmplies vistes.
   
Fem drecera per una pista, entre prats.
Continuem per pista un tram, fins que aquesta fa un gir cap a l'esquerra. De front i entrant en el bosc, un senyal groc ens convida a seguir la senda, 5h27'.
   
Seguint les marques grogues, abandonem la pista, cap un camí, a la dreta.
Baixem força directes, molt propers a la pista que ens queda a l'esquerra, fent curtes llaçades.
   
Baixant per La Serra, directes cap a Setcases.
A mida que baixem, el bosc deixa pas a una zona més arbustiva, on ens permet tenir més perspectiva del que ens queda.
   
Forta baixada. Ja podem veure la vall i el poblet de Setcases.
Deixem a banda esquerra la cabanya d'en Vidal, 5h45', i més avall, arribem fins l'entrada a la cabanya d'en Xecó, 5h54'. 
Després d'una llarga llaçada, el camí passa en mig dels bancals, encarant directa cap el poble.
    
Passada la cabanya d'en Xecó, el camí passa entre bancals.
Enllacem amb la pista que puja fins la cabanya d'en Xecó. De front trobem, dalt d'un roc, la Creueta, 6h03'.   
   
La Creueta, molt a prop del poble.
La pista fa un parell de girs, fins arribar al pont d'en Xecó, on tenim a l'altre banda, el poble de Setcases, 6h07'.
   
Pont d'en Xecó, entrada a Setcases.
Un cop creuat el pont, girem a l'esquerra, fins l'esplanada d'aparcament municipal, on donem per acabat el recorregut.
   
Just entrar en el cotxe, un gran xàfec amb calamarsa ens acompanyà fins passat Camprodon. Avui a anat de pèls.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.   

ALTRES ASCENSIONS AL PIC COSTABONA 
20-08-94: Setcases - Ref.Jaume Farré - Ref. Costabona - Costabona.
1-04-95: Collada Fonda - Costabona - Roca Colom.
1-10-11: Collada Fonda - Costabona.
 
    
    

2 comentaris:

Gràcies pel comentari !!