30 de gener del 2016

Camí de Ronda: Sa Riera (Begur) - Tamariu

Recorregut de senderisme, per trams de camí de Ronda, sender local i GR-92, intentant anar el més a prop de la costa. Passem per moltes platges, cales i ports, tot amb un aigua cristal·lina blau-turquesa. El terreny per on transcorre combina trams de roca, sorra, pedres, asfalt, pistes i corriols i s'ha d'anar amb molt de compte amb les desviacions, molt recomanat portar el GPS i un mapa. Degut a les fortes pujades i baixades, encara que curtes força dretes, s'ha de tenir un mínim de forma per assaborir el recorregut. 


   Ruta circular: No.
 
Sortida: Platja de Sa Riera (nord de Begur).

Arribada: Platja de Tamariu.
 
Temps total: 7h12'     Sense parades:  6h26'   Ritme: Pausat 
 
Dificultat:  Fàcil.         Esforç: 2/5

Distància:  16,69 Km.  Desnivell: +862 m.
 
Alçada mínima:  0 m.  Alçada màxima: 252 m.

De interès: Les platges i cales, de sorra o pedres, amb aigua cristal·lina.
 
Acompanyants: Alícia.
 
Recomanacions: Portar el GPS, no en tot el recorregut hi ha senyals a seguir. Portar aigua en època hivernal, ja que les guinguetes (xiringuitus) de les platges són tancats.

Mapa: ICC  nº 67-Costa Brava Centre-Les Gavarres,  1:25.000.
 
Aproximació: Fins la població de Begur, arriba un autobús de línia de l'empresa Sarfa-Moventis. Per arribar a la platja de Sa Riera -distant de 3 kms. per carretera- es pot utilitzar un servei de Taxi-Begur: Isern - 609.30.94.14 al preu de 10 € entre setmana i de 15 € cap de setmana i festius. Val la pena estalviar-se el recorregut i agafar el taxi.
   
Descripció: Des de la platja de Sa Riera, caminarem en direcció sud, vorejant el cap de Begur. De principi, el sender local serà les pintures a seguir, però ull, per que no sempre aquest va arran de costa, i en petits trams, el deixarem de seguir.
   
Cala Sa Riera, des del camí de Ronda.
El camí de Ronda, comença molt ben marcat, amb el mur i un pas molt còmode. De sobte, aquest desapareix i seguirem per camí, sempre arran de costa. 
   
El camí de Ronda, amb el mur arran de costa.
Deixarem el sender local, que marxa cap a l'interior, per continuar per bon camí, un puja i baixa costerut.
   
Pujades i baixades de fort desnivell.
Sortim a un carrer. Si seguim a la dreta i amunt, en un centenar de metres trobarem un pal indicatiu del sender local. Però primer, baixarem carrer avall, cap a l'esquerra, per visitar la Punta de Ses Negres. En una corba tancada a esquerres, hi ha un estret pas, on un corriol ens portarà fin la punta de Ses Negres, 1h17'.
   
Punta de ses Negres, amb els illots.
S'ha de desfer el camí, ara de pujada, fins trobar el sender local, 1h30'. Seguirem els senyals verds/blancs, en mig de les cases i per carrers asfaltats. Després de baixar, i ja tenir davant el mar, hi ha una desviació, a ma dreta, on tornarem a trobar el camí de Ronda, tram que ens portarà a la cala d'Aiguafreda, 1h48'.
   
Arribant a la cala d'Aiguafreda.

Cala d'Aiguafreda, a l'esquerra el camí de Ronda.
Sense deixar el sender local i per un espndid camí de Ronda, arribem a la cala Sa Tuna, 2h02'. Aquí acaba el sender local i coincidim amb el GR-92.
   
Cala Sa Tuna.
Deixem enrere Sa Tuna, i seguint el GR-92, guanyem alçada, primer per bosc, després per zona de matolls. 
   
La punta des Plom i la cala d'Eixugador
Un tram més enfilat, ens porta fins el mirador de St. Josep, 2h24'. Des d'aquest mirador es pot veure tota la badia que formen el cap Sa Sal i la punta des Plom.
   
Punta des Plom, pujant cap el mirador de St.Josep.
Davallem suaument, i tornem a entrar en una zona urbanitzada, ara la baixada és més pronunciada. Deixem l'última casa a ma dreta, travessem una riera, i seguint el GR-92, iniciem una pujada per pista fent unes llaçades, fins un pal indicador, 2h56'. A l'esquerra i per asfalt, arribem al cap de Begur i al ruïnós far, 3h02'.
   
Far de Begur, en un estat lamentable.
Desfem camí fins el pal indicador, i seguint per asfalt i el GR-92, creuem la part alta d'una zona urbanitzada. Passat aquesta zona, un altre pal indicador ens fa desviar a l'esquerra, deixant l'asfalt enrere, 3h20'.
Per camí, en mig de matolls i pins, passem per darrere d'unes cases i topem amb un carrer i un pal indicatiu. 
   
Pal indicatiu. En el proper tram, s'ha de tenir cura de les marques!!
Compte amb aquest tram!! Seguir el carrer cap a l'esquerra, i en la primera corba a la dreta, i enseguida seguir un camí que baixa, 3h33'. En aquest punt, es pot seguir cap a Begur, però no és el nostre cas.
Bona perspectiva de la badia i port de Fornells.
   
Badia i port de Fornells.
La baixada és forta, amb algun tram rocós, però no comporta cap dificultat afegida. 
   
Baixant cap a Fornells.
La part més baixa, segueix un torrent. Passem per davant l'entrada d'una casa, i de front, seguim baixant per camí, fins arribar a un carrer. El seguirem molt poc tros, entre dues cases, hi ha un estret pas a ma esquerra amb un senyal vermell/blanc, 3h59'.
   
Pas estret entre dues cases. Hi ha indicació de gir del GR-92.
Retrobem el camí de Ronda, passem per una piscina natural i una mica més endavant, trobarem les escales que porten a la cala n'Estàsia, 4h05'. 
   
Cala n'Estasia.
Les deixem de banda, creuem per un túnel i sortim a Fornells, 4h08'.  
   
Passem pel mig del poblet de Fornells.
Seguint pels carrers i escales, arribem a la cala Malaret, 4h11'.
   
Cala Malaret.
Passem per un túnel, i a l'altra banda, ens trobem tres petites cales. la més a l'esquerra es la cala dels Tries, la del mig la cala del port d'Esclanyà i la més a la dreta, la platja de Malaret, 4h18'.
    
Cala dels Tries, cala del port d'Esclanya i platja de Malaret, de dalt a baix.
Tornem a guanyar alçada, sempre arran de costa, on veurem una magnífica panoràmica de la cala d'Aiguablava i el seu aigua blau-turquesa. 
    
Mirada enrere, penya-segats i cases de Sa Tuna.
Cala d'Aiguablava.
Per accedir a aquesta, s'ha de baixar un tram d'escales, que ens deixaran en la mateixa sorra, 4h28'.
Quin millor lloc per dinar que en aquest paratge!!
Deixem la platja entre uns "xiringuitos", creuem tota l'esplanada d'aparcament, i seguint els senyals del GR-92, pugem carretera amunt. Arribats al final de l'asfalt i amb un pal indicador, deixem el GR-92, per seguir direcció esquerra, per darrera d'unes cases, 4h47'.
   
Deixem enrere el GR-92, per seguir arran de costa.
El camí passa a corriol, en mig de matoll, una mica difícil de seguir. Baixem per una parcel·la  no urbanitzada, en mig de dues cases, per arribar a un carrer. Aquest tram no és gens agradable, a més que el dia en que urbanitzin, s'haurà de canviar de recorregut.
Es segueix pel carrer, a ma esquerra. Es deixen de banda tots els trencalls, anar preferiblement per la vorera de la dreta, ja que al final d'unes cases, hi ha un pal de llum amb una fletxa blanca, on un corriol en mig de bosc i matoll, baixa fins el carrer de sota.
Es segueix el carrer, fins un mirador, 5h24'. 
   
Punta des Banc, des del mirador.
En l'extrem surt un camí en diagonal i moderada baixada, evitant els penya-segats i endinsant-se cap el bosc. A tocar d'un nou carrer, es segueixen uns pals amb pintura groga.
   
Seguim un sender amb senyals grogues fins el camí de Ronda.
Aquest tram ressegueix tota la rocosa costa una mica per interior, fins el camí de Ronda, on ben arreglat, ens porta arran de mar a la platja d'en Gotes, 5h38'.
   
Platja d'en Gotes.
Unes passes més enllà, trepitgem la cala d'Aigua Xelida, 5h39'.
   
Cala d'Aigua Xelida.
Per escales amb fort desnivell, es segueix pel camí de Ronda
   
Camí de Ronda.
El sol s'amaga i ens ofereix la seva última llum contra les roques costaneres.
   
Es pot veure el camí de Ronda, per sobre els penya-segats.
Tot d'una, el camí s'acaba i un munt d'escales amb un desnivell considerable, ens porta a una carrer, 6h00'.  Ja sense llum solar, entre dues cases, pugem per unes escales per arribar a un altre carrer. Aquest es segueix cap a l'esquerra, deixem l'asfalt i al topar-nos amb un pal de llum, s'ha de seguir la fletxa de color blanc. Ja de baixada, primer trobem un tram de camí i al poc, unes escales, que ens faciliten l'accés a un altre carrer. Ara cap a l'esquerra. En pocs metres, trobarem un altre senyal blanc, per on baixarem escales a baix. 
Ara només cal seguir el carrer, cap a baix, fins a la platja de Tamariu.
   
Tamariu. Pal indicador i final d'etapa.
Tamariu, carrer que porta a la platja de Tamariu, al fons.
La suavitat de la llum i el silenci de l'hivern contrasten amb el calor i xivarri de l'estiu. Dues maneres de gaudir de la Costa Brava, totalment diferents.

Nota: El dia anterior, vàrem deixar el cotxe a Tamariu, i vam fer l'etapa Tamariu-Palamós. Fora d'època estival, no hi ha transport públic i s'hauria de contractar un taxi si no es vol pernoctar a Tamariu.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.  

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies. 
             
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!