11 de març del 2017

Puig Drau (1344) - El Sui (1319) - Turó del Samon (1273)

Ascens a un dels cims més emblemàtics del sud-est del massís del Montseny, el Sui, sortint del mas el Bellver. Recorrerem la carena fins el turó del Samon, on aquesta davalla ràpidament per morir a la plana del Vallès Oriental. No tot és pujar i baixar cims, també trobarem pous de neu i gravats prehistòrics, que compaginades amb les esplèndides vistes, faran d'aquest recorregut un dels imprescindibles dins el massís del Montseny. 

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada:  El Bellver -aparcament-
Temps total: 6h54'   Sense parades: 4h37'   Ritme: Moderat.
Dificultat:   Fàcil   Esforç:  2/5.
Distància: 18,09 km.   Desnivell: +722 m.
Alçada mínima: 1004 m.    Alçada màxima:  1344 m.
Cims: Puig Drau (1344), El Sui (1319), turó d'en Cuc (1237), turó Pinovell (1215), turó del Samon o de la Pleta (1273), turó del Poliol o Poniol (1279) i turó del Socarrat (1303).
De interès: La Sitja del Llop, gravats prehistòrics en una pedra, que podrem trobar una copia dins la barraca d'en Ramon, l'original està exposada en el poble del Montseny. El pou de neu d'en Besa o del Diable, construcció cilíndrica de grans dimensions, que s'utilitzava antigament per fer gel.  
Acompanyants: Òscar, Kike, Nanook i Coloma.
Recomanacions: En dies de calor, anar protegit per una gorra i ulleres. No hi ha cap punt d'aigua, portar-ne abundant.
Mapa: Editorial Alpina, Montseny -Parc Natural-, 1:25.000.
Aproximació:  Des de Vic, capital comarcal d'Osona, agafar l'autovia C-17 cap el sud. En la sortida de Tagamanent, es segueix paral·lel al riu, sense entrar en el poble. Creuem la C-17 per sota, fins a un trencall a ma dreta, on començarem a pujar, per una carretera estreta, fins l'aparcament del Bellver.
Des de Granollers, capital del Vallès Oriental, agafar l'autovia C-17 direcció nord. En la sortida de Tagamanent, agafar el tercer carrer de la rotonda, i en el primer carrer que trobem a l'esquerra, seguir, passarem per sota la C-17. Girar a la dreta, seguint paral·lels al riu, creuem de nou per sota la C-17, fins un trencall a ma dreta que puja, per una carretera estreta, fins l'aparcament del Bellver.
   
Descripció: Davant mateix de l'aparcament, trobem un pal indicador. Seguim cap a ca l'Agustí, per un camí a l'ombra, envoltats d'alzines. Just ens trobem l'ample camí d'accés a l'Agustí, 7', masia històrica i reformada fa pocs anys.
   
Mas de l'Agustí.
Seguim per un camí estret, que deixa de banda la pista i segueix amunt, en mig del bosc. Hi ha diversos trencalls a ambdues bandes, que s'han d'obviar, seguint sempre de front i amunt. Passem pel mig d'unes roques, on està situada la creu de l'Agustí, la pendent es pronuncia fins arribar a un replà, on hi ha una bassa pluvial.
   
El Tagamanent i darrera la Mola.
Creuem la plana, fins la pista que baixa del Pla de la Calma, 16'. En aquest punt, el coll de la Creu de l'Agustí, enllacem amb el GR-5 i seguirem pista amunt, amb un desnivell molt suau.
   
Enllaç amb el GR-5, pista cap el Pla de la Calma.
Creuem el Pla de la Llacuna, 26', on trobem una bassa pluvial a la banda dreta, que origina el torrent del Sot de la Llacuna.
   
Pla de la Llacuna.
Deixem una pista que surt a l'esquerra cap a la carena del Bellit, i a continuació creuem el Pla dels Trèmols. El pendent es torna una mica més pronunciat, fins a les Pedres Blanques, 1h00', on abandonem el GR-5 i la pista del Pla de la Calma, per seguir, cap a la dreta, la pista que porta fins a Cànoves.
Punt d'inici o final del PR-C 139, sender que seguirem fins a l'últim dels cims del dia.
   
Bifurcació. Inici o final del PR-C 139.
Arribem a una cruïlla de pistes, Pla d'en Xixa, 1h08', continuem per un camí que trenca cap a l'esquerra, seguint la pista de front, segons venim. Momentàniament deixem el PR-C 139    
   
Cruïlla de pistes. Seguir cap a l'esquerra per pujar fins el puig Drau.
Després de superar el turó per una pujada moderada, arribem al Puig Drau (1344), 1h19', cim molt planer, amb unes antenes. Les vistes són àmplies, amb els cims del Matagalls, turó de l'Home i la carena del Sui-turó del Samon com a més propers.
   
Puig Drau (1344), darrera les Agudes i el turó de l'Home.
Retornem pel mateix camí fins la cruïlla de pistes, en el Pla d'en XixaTornem a seguir els senyals grocs i blancs, per la pista que surt paral·lela a la que veníem, en suau gir cap a l'esquerra.
Enseguida trobem un corriol que es separa i es dirigeix a la visible barraca d'en Ramon i el turó del Poliol.
   
Trencall per pujar fins la barraca d'en Ramon i el turó del Poliol, ben a la vista.
Dins la barraca d'en Ramon, podem trobar la Sitja del Llop, gravat prehistòric, i uns metres enrere, el cim del turó del Poliol o Poniol (1279), 1h28'.
   
La barraca d'en Ramon i darrera el turó del Poliol.
La Sitja del Llop, gravat prehistòric (còpia), amagat dins la barraca d'en Ramon.
De baixada cap a la pista, ens trobem una bifurcació, cap a l'esquerra. Aquesta pista travessa els Plans de Vallfornès. 
   
Creuant els plans de Vallfornès, amb el Sui al fons a la dreta.
Passat els plans, es converteix en camí. Creuem per un estret pas entre roques, la Roca Roja, seguint cap a munt. Arribats al collet del Pla del Sui (1287), només resta pujar per una suau pendent herbada fins la gran fita cimera.
   
Collet del pla del Sui.
El Sui (1319), 1h55', coronat per una gran fita de pedres. Excel·lent mirador, en dies clars, es pot veure Barcelona i el mar.
   
El Sui (1319). Darrera el Matagalls, les Agudes i el turó de l'Home.
Les vistes cap els reis del Montseny, Matagalls-Les Agudes-Turó de l'Home, no són les úniques que valen la pena, el Tagamanent, La Mola, Montcau, pic del Vent, cingles del Bertí, Puiggraciòs, serralada de Marina, Montnegre-Corredor, Montserrat, Collserola, el Puigmal encapçalant els dilatats Pirineus, ... i l'itinerari que seguirem fins el turó del Samon.
   
Vistes cap el sud-oest. En un dia clar, es veuria Montserrat.
Els Pirineus amb els Plans de Vallfornès en primer terme.
Carena fins el turó de Samon, amb el turó d'en Cuc a mitja carena.
Baixem, seguint la carena que ens portaria fins a Sant Pere de Vilamajor, tot seguint les marques del PR-C 139.
Després d'una baixada amb força pedres, arribem al coll del Roure Gros (1216), 2h05'.
   
Coll del Roure Gros. Mirada enrere amb el Sui al fons.
Tornem a pujar, ens trobem un pal indicador, que per un corriol, ens porta cap a la dreta, fins el pou de neu d'en Cuc. Seguim de front, ja podem veure a banda esquerra el turó d'en Cuc.
   
Desviament cap el pou de neu d'en Cuc. A l'esquerra, el turó d'en Cuc.
Des del camí fins el turó d'en Cuc, no hi ha gaire desnivell, a més d'estar molt a prop. Ens arribem. Turó d'en Cuc (1237), 2h14'. Les vistes són semblants a les del Sui
Baixem pel vessant contrari, per un corriol que més avall, enllaça amb el camí. Després d'una moderada baixada, arribem a un petit prat, el coll del Pou d'en Besa (1187), 2h19', on hi ha el trencall a ma esquerra per accedir al pou, visita que farem a la tornada.
   
Mirant enrere, el turó d'en Cuc, des del coll del Pou d'en Besa.
Hi ha una bifurcació, deixem la pista de l'esquerra, per endinsar-nos per un camí cap el bosc, amb pal indicador del PR-C 139.
La pujada es fa costeruda, en mig d'un camí rocós i fressat. A mida que pugem, treu el cap el turó de Pi Novell.
   
Camí força empedrat amb pujada constant. A la dreta, sobresurt el turó de Pi Novell.
Just on el camí torna a baixar, surt un corriol cap a la dreta, per accedir fins el cim del turó de Pi Novell (1215), 2h26'. Des de dalt, podem veure el darrer tram de pujada fins el turó del Samon.      
   
Des del turó de Pi Novell, el coll de Pi Novell i tota la pujada per la carena fins el turó del Samon.
Tornem al camí, i directes cap el proper coll de Pi Novell (1191). 
   
Coll de Pi Novell. Al fons el turó del Samon.
Seguint el cordal de la carena, per un bon camí amb pujada constant i moderada, assolim la part final, la Pleta, molt més planera i des d'on podem veure el vèrtex geodèsic.
   
La Pleta, tram més planer, amb el turó del Samon molt a prop.
Cim del turó del Samon o de la Pleta (1273), 2h40'. Ample cim herbós, coronat pel vèrtex geodèsic, amb excel·lents vistes encara que molt semblants a les del Sui.
   
Turó del Samon (1273).
Cap el cantó nord, el Matagalls, les Agudes i el turó de l'Home, separats pel coll de Sant Marçal. Cap el sud-est, es veu la plana del Vallès Oriental amb la serralada del Montnegre i de Marina, però avui la boirina no ho permet veure.
   
El Matagalls, les Agudes i el turó de l'Home.

Tram recorregut.
El descens l'efectuem desfent el camí de pujada. Un cop arribem al coll del Pou d'en Besa, 2h51', deixem momentàniament el PR-C 139, per seguir el trencall de la dreta, que baixa en mig d'una gran fageda, fins el pou de neu d'en Besa o del Diable, 2h58'. A dia d'avui, està en fase de restauració.
Aquest pou te associat una llegenda molt curiosa, d'on li ve el nom de 'Pou del Diable'.
 
En una posterior visita, amb data 23 de març del 2021, el pou està totalment restaurat.
   
Pou de neu d'en Besa o del Diable. En restauració.
Tornem cap amunt, desfent les passes fins el coll, 3h04'. Girem a la dreta, seguint camí amunt.
Deixem de banda el cim del turó d'en Cuc a la dreta i el corriol que porta al pou de neu d'en Cuc a l'esquerra, 3h09'. Davallem fins el coll del Roure Gros (1216), 3h14'.
Forta pujada, per assolir per segona vegada el cim del Sui (1319), 3h25', ara per la vessant sud-est.
   
De tornada, pujant el Sui, ara pel vessant sud-est.
Deixem enrere el Sui, direcció cap el collet del Pla del Sui, on deixem el camí del PR-C 139 per seguir per un que carena fins el turó del Socarrat (1303), 3h32', planer i allargat turó, amb no gaire prominència.
   
Turó del Socarrat (1303), al fons.
El creuem de punta a punta, fins enllaçar amb el camí a l'alçada de la Roca Roja, pas entre roques.
En suau descens, creuem els Plans de Vallfornès, fins a la cruïlla de pistes, 3h44'. Degut a la calor i a la manca d'aigua, parem a fer un mos, mentre en Nanook i la Coloma, es refresquen en un gran bassal d'aigua.
   
Cruïlla de pistes.
Deixem el PR-C 139 que ens ha acompanyat tota la jornada, per anar de front, creuant la pista, per un camí que baixa cap el sot dels Avellaners, sense marques.
   
Baixant cap el sot dels Avellaners.
El corriol està fressat però amagat sota la baixa vegetació de la zona. Creuem una zona d'aiguamolls, vigilar amb el fang sobretot en èpoques de pluges. En aquest punt neix el torrent. 
A partir d'aquí, comencem de nou a pujar, molt suau. Passat una altra zona d'aiguamolls i fangars, s'arriba a una esplanada herbosa, on trobarem davant, la pista del Pla de la Calma, 3h55'. Tornem a enllaçar amb el GR-5.
   
Enllaç amb la pista del Pla de la Calma i el GR-5.
Desfarem l'itinerari a la inversa d'aquest matí, per l'ampla pista. En un revolt pronunciat, deixarem la pista i el GR-5, per anar cap el mas de l'Agustí, 4h25'. 
      
Deixem la pista i el GR-5, creuant el prat i baixant cap a l'Agustí.
Creuem el prat, fins la bassa d'aigua pluvial. Baixarem pel camí en mig de l'alzinar, fins a l'Agustí, 4h30'. 
   
Arribant a l'Agustí, amb el Tagamanent al darrera.
A l'entrada del mas, tocant a la pista d'entrada, seguim cap a la dreta pel camí, en baixada, que ens portarà fins l'aparcament, 4h37'.
   
Camí del mas l'Agustí fins al mas Bellver.
Un cop arribats a l'aparcament, la Coloma s'acomiadà de nosaltres, marxant cap a la seva llar, el mas del Bellver.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.    
 
      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!