1 de maig del 2015

Taga (2040) - Puig Estela (2013), des del coll de Jou

Ruta de mitja muntanya, pel Ripollès. Ascensió clàssica a un dels cims amb millor vistes de tot el pre-Pirineu. Des del coll de Jou, pugem el cim del Taga, i des d'aquest, passant per la portella d'Ogassa i el puig de Coma d'Olla, arribem al puig Estela. Baixem fins a Sant Martí d'Ogassa, i en suau pujada, arribem al coll de sortida. 

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Coll de Jou
Temps total: 7:15'    Sense parades: 5:25'     Ritme: Pausat
Dificultat: F - Fàcil   Esforç: 1/5 
Distància:       Desnivell:
Alçada mínima: 1360 m.      Alçada màxima: 2040 m. 
Cims: Taga (2040 m.), Puig de Coma d'Olla (1938 m.), Puig Estela (2013 m.)
De interès: Església de Sant Martí d'Ogassa, panoràmica de vistes des del Taga.
Acompanyants: Alícia
Recomanacions: En dies de molta calor, no hi ha cap ombra. Portar aigua, en tota la carena no hi ha. 
Mapa: Editorial Alpina, Taga-Serra Cavallera  1:25.000
Aproximació: Des de Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, es segueix cap el nord per la carretera N-152, passem Campdevànol i arribem a Ribes de Freser. A l'entrada del poble, creuem un pont a la dreta, direcció cap a Bruguera, per la GIV-5263. Abans d'entrar al poble de Bruguera, hi ha una bifurcació cap a l'esquerra, per pista encimentada, s'arriba al coll de Pal. Uns dos-cents metres passat el coll, hi ha una esplanada per aparcar el cotxe.

Descripció: Des de l'aparcament, ens dirigim cap el coll de Jou, on hi ha un pal indicador, on comencen moltes rutes.  Són les 10:46' i el dia no és gaire clar, així que, cames i amunt!!
Arribats al coll, girar a la dreta, seguin tot el cordal en mig de pastures, amb camí fresat. La pujada és constant.
   
Deixem a baix el coll de Jou.
Es suavitza, no per gaire tros, en el pla de les Cabanes, per reprendre un últim tram més costerut fins el collet de Comallonga (1888 m.), 39'.
  
A baix el collet de Comallonga, el cim de la Comarca i a l'esquerra el puig Estela.
Últim tram fins el cim del Taga, amb la creu característica d'aquest cim.
Ara cal girar cap a l'esquerra i pujar, en trams amb forts pendents seguint el camí, per la cara nord de la muntanya, fins dalt del cim del Taga (2040 m.), 1h06'.
   
Cim del Taga (2038m).
Cim del Taga.
El Taga, amb la seva característica creu blanca, és el cim més alt de la serra Conivella
La panoràmica de les vistes, en un dia clar, és de les millor de tot el pre-Pirineu català: Tota l'olla de Núria, Cadí i Moixeró, Pedraforca, serra d'Ensija, Rasos de Peguera, Montserrat, Montseny, puig Estela, Balandrau, Costabona, Canigó, ...
   
Des del cim del Taga, mirant cap el Montseny i la serra de Milany-Bellmunt.
Des del cim del Taga, mirant cap el Montseny i la serra de Milany-Bellmunt.
Des del Taga, mirant cap a la vall de Núria, els Pirineus.
Després d'una extensa parada, per assaborir paisatge i menjar, baixem per on hem pujat, fins el collet de Comallonga. Seguirem de dret, per extensos prats, amb suau baixada, fins la portella d'Ogassa (1810 m.), 1h28'. El vent bufa de valent, el pal indicador és tombat al terra, pel que sembla, és una zona de corrent d'aire.
   
Portella d'Ogassa (1810m). Darrera el puig de Coma d'Olla (1938m).
Seguirem la carena, sense creuar la portella, rodejant un petit turó i arribant a una altra portella (serà la que utilitzarem més tard per baixar fins a St.Martí d'Ogassa), i des d'aquí en una constant però no molt forja pujada, arribarem al poc pronunciat cim del puig de la Coma d'Olla (1938 m.), 1h58'. 
   
Cim del puig de Coma d'Olla (1938m).
Encara no es veu el cim del puig Estela, però sí una vista esplèndida del Taga.
Resseguim la carena, ara a trams més esquerps i rocosos, amb el camí serpentejant, buscant els millors passos, tots sense cap problema per avançar còmodament.
   
Carena fins el cim del puig Sestela, que sobresurt en el mig.
Es superen una serie d'esglaons muntanyencs, fins arribar al cim del puig Estela (2013 m.), 2h37', amb una torre circular de pedres.
   
Cim del puig Estela (2013m).
Des del cim del puig Estela, el Taga.
Des d'aquí també hi ha molt bones vistes, destacant el Comanegra i el Bassegoda, cims que des del Taga no es veuen. 
   
Des del cim del puig Estela, vistes cap el Comanegra i el Bassegoda.
Des del cim del puig Estela, vistes cap el circ de Concrós, Roca Colom i Costabona.
Després de reposar una estona, s'ha de tornar pel mateix camí, fins la portella (1792 m.), 3h26'. No cal arribar a la portella d'Ogassa, per la que baixem és una que hi ha abans de travessar el turó. 
Hi ha una tanca de fil-ferro, i un camí força fresat, que en una baixada pronunciada i en diagonal, es retroba amb el camí principal que puja o baixa de la portella d'Ogassa.
Seguirem baixant, girant a l'esquerra, la baixada segueix molt pronunciada, fent molts revolts i ziga-zagues.
   
Baixant cap a Sant Martí d'Ogassa. La portella d'Ogassa queda a l'esquerra.
El pastos donen pas als boixos i a un terreny més rocós i espinós. Un cop suavitzada la baixada, i amagat a ma dreta, trobem la font i brollador del Freixe, 3h58', on podrem omplir les cantimplores. 
   
Brollador i font del Freixe.
Es segueix baixant, per terreny més suau, topant en mig d'un prat, amb un abeurador, el costat d'aquest hi ha una font, 4h00'.  
   
Abeurador amb font.
Ja tenim molt a prop les cases de Sant Martí d'Ogassa.
Tornem a guanyar inclinació, per aquest últim tram, en mig del bosc, fins arribar a una pista, on al poc, sortim davant de l'església de Sant Martí, 4h17'.
   
Església de Sant Martí d'Ogassa, romànica del segle X.
Creuem el poblet de St.Martí d'Ogassa, nucli molt petit, amb molt poques cases. A la sortida del poble, en el primer revolt, parem per dinar. La forta baixada, ens ha deixat afamats i que millor que menjar, 4h21'.
En bona part de la baixada, hem seguit uns senyals grocs (itinerannia-xarxa de senders), però just on hem parat, els deixem. No s'ha de seguir la carretera, s'ha d'agafar una pista poc marcada, recoberta de pastura, que es bifurca de la carretera a ma dreta.
   
En sortir del poble, es deixa la carretera i es segueix la pista coberta per l'herba (just en aquest punt).
El primer tram és molt planer, però mica en mica va guanyant alçada. S'arriba a un revolt molt pronunciat cap a la dreta, just davant hi ha una tanca de filat elèctric. Deixem la pista i seguim el camí passada la tanca de filat, 4h31'. 
Aquest camí s'enfila, en mig del bosc, amb trams molt fangosos i moltes petjades de bestiar. S'ha d'anar amb compte de no patinar.  Un cop sortits del bosc, i sense deixar de guanyar alçada, arribem a una zona de pastos, passats aquests, arribem a un petit collet, amb unes roques als dos costats del camí, estem al serrat de la Puella, 5h00'. 
   
Sortim del bosc, i enfilem un tram herbós fins el collet.
Petit coll, serrat de la Puella.
Des d'aquest punt ja podem intuir el coll de Jou, en front. Tornem a trobar senyals grocs, que venen d'un altre recorregut que s'uneix per la dreta.
El camí és fica entre una fageda, en aquesta època de l'any encara sense fulles, aquest racó molt diferent de vegetació de tot el que portem de recorregut. 
Sortim de la fageda, i un gran prat de pastura ens espera, el Pla de Mitjavila, 5h12', el creuem i després de pujar un tram curt en mig d'aigua, fang i boixos, ens trobem el refugi de Sant Jordi, 5h19'.
   
Refugi Sant Jordi, molt proper al coll de Jou.
El refugi Sant Jordi, és de lliure accés. Hi ha una part pel bestiar, i l'altre per pernoctar. Està en un estat molt dolent, i només és aconsellable en cas d'emergència. Hi ha una llar de foc.
Del refugi, ja tenim l'aparcament a tocar, només cal superar un petit tram, per camí o seguint la carretera, fins el cotxe, 5h25'.
Recorregut circular molt complet, amb ascensió a dos cims superiors als dos mil metres, fortes pujades i baixades, un bonic poblet, fageda, pastures, font i brollador d'aigua,...i unes vistes fins el més enllà!!

Actualment no està editat el track a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!