29 de gener del 2016

Camí de Ronda: Tamariu-Palamós

Etapa de senderisme resseguint el màxim possible la costa, guiats pràcticament durant tota l'etapa per les marques del GR-92 i el camí de Ronda. Hi ha un contrast de trams molt planers amb d'altres de força desnivell. Passarem per magnífiques cales i platges, tant de sorra com de pedres, tindrem a tocar les illes Formigues i algun tram asfaltat. 
   


Ruta circular: No.
Sortida:  Tamariu.
Arribada: Palamós (davant oficina turisme).
Temps total:  7h38'   Sense parades:  6h24'    Ritme: Pausat.
Dificultat: Fàcil     Esforç: 2/5.
Distància:  19,43 Kms.   Desnivell: +632 m.
Alçada mínima:  0 m.  Alçada màxima:  163 m.
De interès: Platges i cales. Poblats Ibèrics de St.Sebastià de la Guarda i de Castell. Calella de Palafrugell amb la seva plaça de Port-Bó. Tindrem molt a prop les illes Formigues.
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions: Portar el GPS, no en tot el recorregut hi ha senyals a seguir. Portar aigua en època hivernal, ja que els xiringuitos de les platges són tancats.
Mapa: ICC nº 67 Costa Brava Centre-Les Gavarres, 1:25.000.
Aproximació: Des de Palamós, agafem la carretera C-31 direcció Palafrugell. Abans d'entrar en la població, es segueix per l'avinguda d'Espanya que fa de ronda perifèrica. Girar cap a Tamariu, seguint la carretera GIV-6542, que té el final a Tamariu.
Existeix una línia regular d'autobús, Sarfa-Moventis, que passa per les poblacions de Palamós i Palafrugell. Des de Palafrugell hi ha un servei de bus fins a Tamariu, però només en època estival, consultar horaris.
En el nostre cas, anem i deixem el cotxe a Tamariu. Fem l'etapa Tamariu a Palamós, pernoctem a Palamós i el dia següent, amb l'autobús Sarfa, marxem cap a Begur. Aquí contractem un servei de Taxi fins a Sa Riera, per fer l'etapa Sa Riera a Tamariu, on ens espera el cotxe.  
     
Descripció: Iniciem la jornada, just al pal indicatiu que hi ha a Tamariu, seguint les indicacions del GR-92. Es segueix el carrer, i en un centenar de metres, ens plantem a la platja de Tamariu.
   
Tamariu i la platja de Tamariu. A l'esquerra es veu la cala del Lliris.
Per la part sud, el camí de Ronda recorre tota la costa. Arribats al porxo d'en Borrell, 13', aquest deixa pas a un esquerp però assenyalat tram entre les roques costaneres.
   
Tram de roques, amb el porxo d'en Borrell.
Passat aquest tram, recuperem un camí molt còmoda, guanyant alçada progressivament, i entre bosc, seguim el perfil de la costa. 
Forta baixada, en ziga-zagues i amb baranes de fusta de protecció, ens portaran a la cala Pedrosa, 46'. 
   
Baixada, amb baranes, fins la cala Pedrosa.
Cala de pedregam amb un xiringuito amb porxo, tancat en aquesta època de l'any. 
   
Cala Pedrosa
Darrera el xiringuito, surt el camí, en continua pujada, resseguint el torrent i engolits per un bosc atapeït.
   
Pujant de la cala Pedrosa.
Arribats a la casa de La Pedrosa, topem amb un camí, el seguirem cap a l'esquerra. En suau ascens, passarem el puig dels Frares, i poc a poc ens anirem acostant a la costa, ja per un camí de Ronda més arranjat.
Ja veiem la torre de St. Sebastià, i en poca estona, ens planten al costat, en el poblat Ibèric de St.Sebastià de la Guarda, 1h22'. 
   
Torre de Sant Sebastià, des del camí de Ronda.
Una visita per la ruta marcada amb descripcions de la manera de viure d'aquest poble, s'ho val.
   
Poblat Ibèric de Sant Sebastià de la Guarda.
La torre està a tocar del poblat, amb una terrassa des d'on es poden obtenir molt bones vistes. 
   
El far de Sant Sebastià, des de la terrassa de la torre.
Continuem fins el proper far de St.Sebastià, 1h26', davant d'aquest hi ha el mirador Joaquim Turró, on es pot observar la població de Llafranc, amb la seva platja i el seu port, Calella de Palafrugell per sobre, i a la banda esquerra, la població de Palafrugell.
   
Llafranc, des del mirador Joaquim Turró.
No hi ha altre camí que caminar carrer avall, fins la població de Llafranc, 1h48'. S'ha d'estar atents a un desviament cap a l'esquerra per unes escales, per arribar arran de costa, al port.
   
Port i platja de Llafranc.
Es creua la platja de punta a punta. Es segueix per un carrer en pujada, i davant d'un parc, arrenca el camí de Ronda.
   
Badia de Llafranc, des del camí de Ronda.
Aquest tram, entre Llafranc i Calella de Palafrugell, és un autèntic passeig vora el mar.
Arribem a la població de Calella de Palafrugell, entrant per la platja de Canadell, 2h17'.
   
Calella de Palafrugell, amb la platja de Canadell.
Travessem la platja, ens endinsem per un carrerons i sortim a la platja del port Malaspina, separats per unes roques el port Bó i separat per altres roques el port d'en Calau. Totes tres cales comparteixen la mateixa sorra.
   
Calella de Palafrugell, amb els tres cales-ports.
Es segueix per un passeig vora el mar. Passem per sobre de la cala Cosme, cala Petita, el mirador dels Burricaires i el port Pelegrí, i a partir d'aquí ens allunyem de Calella per un magnífic camí de Ronda.
   
Calella de Palafrugell, amb les cales i l'aigua cristal·lina.
Passarem per uns túnels, abans d'arribar al desviament cap a la cala del Golfet
   
Un dels túnels, amb finestra.
Per arribar-hi, es baixen unes escales i es passa un petit túnel amb l'agulla del Golfet a banda esquerra, tenint la platja amb una gran roca en mig, davant nostre, 3h00'. És un lloc perillós, degut als despreniments de roques, però verge.
   
Accés a la platja del Golfet, amb l'agulla del Golfet a l'esquerra.
Platja del Golfet, una de les poques platges verges.
Retornem al desviament, ara ens caldrà pujar unes escales fins a un carrer. Es recorren les últimes cases o apartaments fins tenir davant un pal indicador. Seguirem per pista cap a l'esquerra, per vorejar -ja que no es pot passar per dins- el cap Roig i el seu jardí botànic. En aquest tram ens allunyem de la costa. Passarem per un altre pal indicador, seguirem esquerra, per on marca el GR-92.
   
Vorejant el cap Roig, segon pal indicador, Cap Roig-jardí botànic.
Més endavant, deixarem la pista i seguirem per un camí, ben fressat, en mig de pinedes. Aquest camí ens porta cap a la costa
Després d'una baixada entre pins, sortim al ben mig de la cala del Crit, 3h39'.
   
Cala del Crit.
Haurem de creuar El Trau, forat en mig d'una roca, que permet recorre la cala de punta a punta sense haver de mullar-nos i poder seguir el recorregut. 
    
El Trau.
Cala del Crit, amb el Trau en mig de la roca, des de dalt les escales.
Es torna a guanyar alçada per unes escales, per tornar a baixar per camí fins la punta del Cap de Planes, 3h50'. Aquest és el punt més proper a les illes Formigues.
   
Les illes Formigues, des del cap de Planes. És el lloc més proper de costa a les illes.
Acabem de baixar fins la sorra de la cala Cap de Planes, 3h54' i la creuarem. No seguir per les escales que pugen, són territori privat!
   
Cala del Cap de Planes.
Seguirem arran de sorra, creuant  les cales, Roca Bona, 4h01', Remendon, 4h06' i la cala Estreta, 4h08'. Totes tres cales estan separades per roques.
   
Cala Roca Bona i al fons, la cala Cap de Planes.
Cala Remendon.

Les illes Formigues, des de la cala Remendon





Cala Estreta, darrera la cala Remendon.
Al final de la cala Estreta, pujarem per un camí, que segueix arran de costa. Sota nostre veurem la cala Corbs, i si ens desviem una mica, podem visitar el mirador de la punta dels Canyers, amb millor vista cap a la cala Corbs. 
   
Cala Corbs, des del mirador de la punta dels Canyers.
Seguim camí, ara de baixada, fins la desviació a la cala Canyers, 4h28'.
   
Cala Canyers, des de dalt de la desviació.
Al no poder continuar arran de costa, es voreja una propietat privada, en mig de pins i una forta pujada, passant pels cims del puig d'en Gener (71m), 4h46', i del puig d'en Roure (55m), 4h54'.
Ara de baixada, ens trobem a ma esquerra l'accés al poblat Ibèric de Castell, 5h02', de visita obligada, on es pot veure tota la platja de Castell i part de cala La Fosca 
   
El poblat ibèric de Castell. A sota La Foradada i la cala Cobertera.
Poblat ibèric de Castell.

Platja de Castell, des del poblat ibèric de Castell
Només ens queda baixar un tram curt, per sortir a la sorra de la platja de Castell, 5h10', que haurem de travessar de cap a peus.
   
Platja de Castell.
Per l'altre extrem, seguim les marques del GR-92, passem per la cala s'Alguer, 5h22', cala de pedres amb unes cases de pescadors blanques amb colors cridaners a les portes i finestres.
   
S'Alguer.
Continuem fent camí, ara el tram està més arranjat. Ens trobem el castell de St.Esteve de Mar, 5h36', a tocar de la platja La Fosca, 5h39', amb la característica pedra al mig.
   
Castell de Sant Esteve de Mar.
 
Platja de La Fosca, des del castell de St.Esteve de Mar.

El sol ens està dient adéu i decidim deixar l'últim tram de cales per un altre dia, on poder-les contemplar amb tota la seva bellesa.
Així doncs, un cop creuada tota la platja de La Fosca, i entrat a la platja de sa Tamàrdia, girem a la dreta, agafant el carrer del mateix nom que la platja.
Al final del carrer, en trobem el GR-92 que ve per l'esquerra, el seguim fins l'entrada a Palamós, al costat del port, fins el pal indicador GR-92, 6h14'.
   
Port de Palamós.
Continuem per carrers, fins el passeig del mar, davant l'oficina de turisme, 6h24', on donem per acabat aquest llarg, bonic, dur i interessant tram del camí de Ronda.  
   
Palamós, Passeig de Mar, davant de l'oficina de turisme.
Només deixar clar que la paraula xiringuito, la traducció al català és guingueta, la utilitzo per que dóna un aire més de platja i costa, encara que sigui hivern.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc  

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies. 
     
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!