9 de gener del 2016

Castell de Pera - Roca Sereny, des del Marquet de les Roques

Recorregut de senderisme pel parc natural de St.Llorenç del Munt i serra de l'Obac, on només començar visitarem dos tipus de forns diferents. Totes les pujades són molt suaus, a excepció d'un parell de trams més costeruts però curts. Les vistes són molt obertes, tant en els cims del Castell de Pera i Roca Sereny com en el recorregut de la carena dels Emprius. Es pot divisar el mar i la depressió del Besòs.

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: El Marquet de les Roques.
Temps total: 5h52'   Sense parades: 4h39'    Ritme: Pausat
Dificultat: F- Fàcil    Esforç: 1/5
Distància: 10,78 Kms.      Desnivell: +585 m.
Alçada mínima: 502 m.    Alçada màxima: 872 m.
Cims: Castell de Pera (736m) i Roca Sereny (807m)
De interès: Ruïnes del castell de Pera, sepulcre megalític de la Roca Sereny, forn de pega i forn d'obra a tocar de la casa del Marquet de les Roques. 
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions: Evitar dies de forta calor, no hi ha aigua en tot el recorregut i gran part d'aquest és de vegetació baixa i matoll. El cim allargat i estret de la Roca Sereny podria provocar vertigen a persones no acostumades a les alçades. 
Mapa:  Editorial Alpina, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, 1:25.000
Aproximació: Des de Sabadell, co-capital de la comarca del Vallès Occidental, anar cap a la població de Castellar del Vallès per la carretera B-124. Es travessa aquesta població i es segueix per la mateixa carretera, direcció Sant Llorenç Savall. Aprox. un parell de quilòmetres abans d'arribar a la població, just abans d'una corba que es travessa un torrent, hi ha una pista molt ben arranjada amb un rètol "La vall de l'hort". Es segueix aquesta pista fins una esplanada que hi ha davant de la casa del Marquet de les Roques, on deixarem el cotxe.
  
Descripció: Des de l'esplanada de l'aparcament, seguirem la pista que porta a la casa del Marquet de les Roques. En pocs metres, trobem una bifurcació cap a l'esquerra, que ens portarà al forn de Pega, 3'.

Forn de pega
Retornarem a la pista, i la creuarem, seguint un camí que baixa, en direcció contrària a la que portàvem. Creuarem el pont sobre la riera de la Font del Llor, i després d'un parell de revolts, toparem a la casa modernista del Marquet de les Roques.
  
Casa modernista del Marquet de les Roques.
Cap a la dreta, vorejant la façana, i seguint el sender local SL C-56 (que ens portarà fins dalt el cim del Castell de Pera), toparem amb el forn d'obra, 10'.
  
Forn d'obra del Marquet de les Roques. 
La pista davalla, deixant-la i continuant per un corriol, fins el pont de La Muntada, 23'. 
 
Deixem el pont de La Muntada a l'esquerre i seguim rectes.

Agafem de nou la pista del davant fins a la casa de La Muntada, 23'.  Aquí el sender fa un gir cap a l'esquerra, pujant per unes escales.
    
Es superen unes escales fins arribar a la casa de La Muntada.
S'arriba a la casa, i a partir d'aquí, en ascens progressiu i molt còmode, es recorre de sud a nord la carena de La Muntada. Degut a l'incendi de l'any 2003, no hi queda cap arbre, i tot és vegetació de sotabosc, predominant el romaní.
 
Carena de La Muntada. El ressalt de roca és el cim del Castell de Pera.
Un tram curt, però enfilat, on en algun moment hem de fer ús de les mans per progressar, ens porta al coll del Castell (657m), 1h09'.
     
Deixem enrere el coll del Castell.
Per la mateixa carena, amb pendent dur però també molt curt, ens apropa a les ruïnes i al cim del Castell de Pera (736m), 1h21'.
 
Arribant al cim, es veuen les restes del castell de Pera.
Restes del castell. El punt més alt, és el bony rocós.
Per assolir el cim, s'ha de pujar un gran bloc de pedra, sense cap problema. Des de dalt es pot contemplar les poques ruïnes que queden del castell.  Les vistes, 360 graus a la rodona, van des dels propers pic del Vent, Roca Mur, La Mola, el Montcau i Roca Sereny fins la llunyana serra de Marina i la serra de Collserola, a més de veure el mar i la depressió del Besòs.
  
La Mola, des del cim del Castell de Pera.
Baixem per la banda oposada a la pujada, per camí en continua baixada, fins l'ample coll de la Costa (683m), 1h38'. El creuarem i seguirem de dret, tornant a pujar, molt suaument.
  
El coll de costa, amb el castell de Pera darrera.
El camí ens condueix a una pista de terra. Si seguim a la dreta, ens portara al collet de la Casilla on passa la carretera B-124, de Monistrol de Calders a St.Lloreç Savall. Nosaltres seguirem cap a l'esquerra seguint la indicació del rètol. La pista és ampla i tendeix a pujar lleugerament.
La deixarem en un trencall a ma esquerra, 1h49', on seguirem per un corriol fins el sepulcre megalític de Roca Sereny, 2h00', trobat arran del foc.
  
Desviament a l'esquerra per un corriol. Hi ha un pal indicador.

Sepulcre megalític de la Roca Sereny.
Ja que volem recorre la Roca Sereny en la seva totalitat, de nord a sud, seguirem un corriol, arran de graderia, sense perdre alçada.  En començar hi ha un parell de fites, després res de res. Arribats a un punt on es perd just sota la roca, seguim cap a munt, esquerre, per traça de corriol, molt tapat pels matolls, que ens dificulten un xic la marxa. Després d'un pendent no gaire llarg, topem amb el camí carener de pujada a la roca, 2h23', molt a prop d'on, en una petita grimpada, comença el "vertiginós" i estret cim de la Roca Sereny.
  
Camí carener, que porta al cim de la Roca Sereny.
Primer tram de roca.
Sembla que la part més alta, està al final d'aquest primer tram, 807m, 2h33'. 
  
Dalt el cim de la Roca Sereny (807m). Darrere el Montcau.
En una petita grimpada, baixem de la roca, per un camí lateral, on enllaçarem amb la segona part del cim, pujant de nou a una altra roca, no tant aèria, però igual d'espectacular. Les vistes són gairebé les mateixes que en el castell de Pera.
  
Dalt del segon tram de roca. Darrera queda la part més alta i l'estreta carena cimera.
Baixem, per terreny molt dret, amb molta cura. En cas de pluja, en aquest tram s'ha d'estar amb l'ull viu. A mida que ens allunyem, podem observar la roca que hem pujat.
S'arriba al coll d'Era Ventosa (738m), 2h45', amb un pessebre al ben mig. Es segueix per terreny planer, fins el proper coll de Pregona (744m), 2h50'.
A partir d'aquí un bosc d'alzinars amb romaní i boix, ens acompanyarà en la forta pujada, fins gairebé dalt de la carena dels Emprius, 3h09'.
  
Pujada entre alzinars cap a la carena dels Emprius.
Un cop dalt la carena, accedim a un ressalt rocós, un bon mirador i que està a tocar.  Des d'aquí, es veu per primera vegada l'escarpada silueta de Montserrat.
  
Des del petit mirador, un cop dalt la carena dels Emprius.
Es ressegueix tota la carena dels Emprius, de nord a sud, alternant trams de bosc amb d'altres de roca, en suau ascens.
  
Tram de la carena dels Emprius, arribant al Queixal Corcat.
Es deixen a banda esquerra, el Queixal Corcat i el Cau dels Emboscats. La part més suau de la carena ens duu a una baixada estreta entre rocs on haurem d'utilitzar les mans, un cop baixat un primer tram, no s'ha de seguir de front, si no girar cap a l'esquerra, on veurem un camí amb arrels, voreja un gran roc, girant cap a la dreta en forta baixada, fins a un collet (855m), 3h42'.
 
Petita grimpada per una canal, abans d'accedir al camí de terra.




Baixant, cap el collet.

























En aquest collet hi ha un corriol a ma esquerra per accedir a les roques de Finestrelles. Nosaltres seguim cap avall, amb fort pendent i en mig de bosc. Al poc, sortim del bosc i continuem davallant, ara per roca.
  
Les roques de Finestrelles, de baixada.
Passat un petit tram de bosc, sortim al collet del Llor (778m), 3h52'.
  
Collet del Llor (778m).
A ma esquerra i seguint el GR-5, un camí baixa directe resseguint el torrent de la Font del Llor. En arribar a un tram més ample, amb unes escales a ma dreta, les pugem i en poc arribem a la font del Llor 4h15'.
  
Font del Llor. Hi raja força aigua malgrat la forta sequera d'aquest hivern.
Desfem el camí, pugem unes escales, just en el lloc on hem baixat del collet, i seguint el GR-5, tirem direcció cap el pont de la Font del Llor, 4h28'.  El deixem a ma dreta i seguint la pista, arribem a la casa del Marquet de les Roques, 4h32'.
  
El Marquet de les Roques.
Travessem el pont que tenim davant la casa, arribem a l'esplanada de l'aparcament, 4h39', donant per finalitzada aquesta entretinguda volta.

Pot veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!