21 de febrer del 2016

Puig Andreu - Puig de la Balma, des de l'alzina del Salari

Ruta de senderisme, visitant la part nord de la serra de l'Obac. Superat el desnivell fins el coll de Boix, ens endinsem per estrets camins, en mig d'alzinars, direcció a Mura. De visita obligada el puig Andreu, amb excel·lents vistes i el puig de la Balma, amb les seves cases dins la roca. 

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Alzina del Salari -Aparcament-
Temps total: 5h22'   Sense parades: 4h30'   Ritme: Ràpid.
Dificultat: Fàcil        Esforç: 1/5.
Distància:  15,28 Km.  Desnivell: +765 m.
Alçada mínima:  504 m. Alçada màxima: 900 m.
Cims: Puig Andreu (757) i turó dels Ducs (817).
De interès: Alzina del Vent, arbre monumental. Puig de la Balma, els habitatges dintre la balma i el petit restaurant-hostal ancorat en el passat.
Acompanyants: Òscar i Albert Lara.
Recomanacions: Portar el GPS, hi ha desviaments per camins no molt clars. Gairebé tota la ruta està sense senyals.
Mapa: Editorial Alpina, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, 1:25.000
Aproximació: Des de Terrassa, co-capital del Vallès Occidental, ens dirigim al nord d'aquesta població, per agafar la carretera de Matadepera BV1221. Deixem a  banda dreta Matadepera, i continuem per la mateixa carretera, ara dita carretera de Terrassa a Talamanca. En el punt quilomètric 11,5 a ma esquerra, trobem l'aparcament de l'Alzina del Salari. Haurem de matinar si no volem quedar-nos sense lloc d'aparcament. 

Descripció: Iniciem la caminada per un ample camí, direcció al coll de Boix. Tram empedrat, amb una llaçada, el pendent és torna més dret, Graons de Mura, 21'.
   
Serra de Collserola amb el Tibidabo, abans d'arribar als Graons de Mura.
Superat aquest tram, ja tenim el coll a la vista. Es suavitza el pendent fins arribar al coll de Boix (878), 29'.
   
Montserrat, des del coll de Boix.
Deixem a ma dreta el GR-5, per seguir pel camí de l'esquerra, on toparem de front amb l'alzina del Vent, 34', catalogada com a arbre monumental.
   
Alzina del Vent.
En comptes d'anar per la pista, un corriol molt proper a aquesta, ens porta fins la desviació del camí de Mura, 37', on un indicador ens assenyala la direcció a seguir.
   
Desviació pel camí de Mura, amb pal indicador.
Ara en suau baixada, ens endinsem dins el bosc. En no res, un trencall a ma esquerra, sense cap senyal que indiqui la bifurcació però si un indicador de camí enfront el trencall, ens farà baixar fins trobar-nos amb la cova dels Debanadors, 51'.
   
Balma dels Debanadors.
En front la balma, surt el camí, que s'endinsa dins el bosc. Resseguim la carena de l'era dels Enrics, per tal d'evitar el baixar i pujar pel torrent dels Debanadors
   
A mitja carena de l'era dels Enrics, es pot veure  la cova del Devanadors (centre de la imatge).

A mitja carena de l'era dels Enrics, el puig Andreu i el Puigbò. A sota el torrent dels Devanadors.
Creuem petites torrenteres, fins a sortir en un replà rocós. Molt bon mirador cap a Montserrat i el Pirineu. Trobem la balma dels Debanadors a banda dreta, a l'altre vessant del torrent dels Debanadors.
   
Replà rocós, a l'esquerra el turó de Malpàs.
Es creua el replà, fins a l'extrem, on el camí baixa de valen entre el bosc. Arribem al pi Cargolat, 1h17'.
   
Pi cargolat, en mig del camí.
Seguim camí avall per la carena. Topem amb el torrent del Sot de l'Infern, 1h32', una zona molt freda i humida, on els bassals continuen glaçats. El seguim cap a la dreta una cinquantena de metres, per desviar-nos a l'esquerra, en una fita molt a la vista, muntanya amunt.
   
Deixant el torrent del Sot de l'Infern.
Es segueix una pista, en males condicions, sempre seguint la de la dreta, deixant de banda bifurcacions a esquerra. Ens ha de quedar el torrent Sot de l'Aiguada a tocar.
La pista fa un parell de llaçades amples, abans d'arribar a dalt de la carena. Deixem de banda un camí a la dreta, 1h48', que agafarem després de visitar el puig Andreu i que ens portarà al puig de la Balma. Enfront ja tenim  l'immediat objectiu, el puig Andreu
Per pujar fins dalt, es supera un tram inclinat per la mateixa roca, hi ha fites,  i un cop a la base, es volteja cap a l'esquerra, trobant la balma del puig Andreu, 2h02'.
   
Balma del puig Andreu.
Seguint el camí, s'arriba al tram de roca cimera, on una fàcil grimpada ens porta fins el cim del puig Andreu (757), 1h56'.
   
Cim del puig Andreu. Darrera el turó de Malpàs i Montserrat.
Les vistes des del cim: Montserrat i el turó del Malpàs per una banda, el Montcau i darrere el Montseny, la serra del Cadí, amb el Pedraforca i la serra d'Ensija, els Rasos de Peguera, i darrera de tot, el Pirineu ben nevat.
    
La serra del Cadí nevada, amb el Pedraforca i la serra d'Ensija, des del puig Andreu.
Després d'un bon esmorzar, desfem camí fins el desviament del camí que porta al puig de la Balma, que ara ens cau a ma esquerra, 2h02'.
    
De baixada del puig Andreu (darrera).
Es baixa per un camí molt fressat, fresc, humit. Ja força avall, a tocar del torrent dels Codolosos, el camí és transforma en pista. 
    
Tram de camí proper al torrent dels Codolosos.
Es segueix aquesta, deixant desviaments a ma esquerra, fins arribar al puig de la Balma, 2h28'.
   
Puig de la Balma, Mura.
Gran balma, on hi ha unes cases dins. Un petit restaurant, molt acollidor i ancorat en el temps, serveix tota classe de menjar. També hi ha un petit hostal, amb cinc habitacions, totes elles dins la balma.
   
Interior porxo d'entrada a la balma i al restaurant.
Es segueix pista avall, s'ha de seguir uns indicadors direcció "Creu de la Vila", fins arribar a la pista de més avall, on comencem a pujar suaument.
En una corba tancada a dretes, surt un corriol o drecera, una mica perdedor, tenint en compte, que més a munt trobarem la pista, 2h44'.
   
Corriol - drecera. Deixem la pista en una corba tancada.
Un cop retrobem la pista, seguir cap a l'esquerra. Passem a tocar d'una cabana de pedra seca, de l'any 1904, 2h54'.
   
Cabana de pedra.
No gaire més a munt, la pista gira cap a la dreta, en mig de la corba surt una altra pista, en forta pujada. Seguirem aquesta, que ressegueix la carena de Reixac.
Hi ha una bifurcació, una altra pista surt a l'esquerra, molt més planera. Ens porta i acaba davant d'una torre elèctrica, 3h08'. Des d'aquest punt hi ha una bona panoràmica i única en tot el recorregut, del poble de Mura.
   
El poble de Mura.
Per un corriol, no gaire definit, s'ha de remuntar la carena. Dalt de la carena, trobem de nou la pista que havíem deixat anteriorment. S'ha de seguir aquesta cap a l'esquerra. La pujada és constant, però no gaire dura. 
Després d'un revolt tancat a l'esquerra, gairebé dalt de la carena, la pista desapareix en mig d'un replà, 3h20'. 
   
Finalitza la pista en aquest replà. No s'ha de seguir pel camí de front, si no pel de la dreta.
No s'ha de seguir el camí de front, hi ha un altre cap a la dreta, que baixa decidit en mig d'un atapeït bosc. Aquest ens porta fins el collet de Reixac (701), 3h26', en aquest punt coincidirem un tram amb el sender local C-69 "Sender de les coves de Mura".
   
Collet de Reixac (701).
Ara toca pujar, sortim del bosc per un tram de roca, amb vistes cap el puig Andreu i Montserrat. D'entrada al bosc, ens trobem el camí de Mura, més ample i transitat, 3h32'. El sender local C-69, gira cap a l'esquerra direcció a Mura, nosaltres seguirem a la dreta.
   
Arribem al camí de Mura, seguim a la dreta. (Venim del camí de l'esquerra).
De primeres, es creua un petit bosc per sortir a un gran replà amb bones vistes, el pla dels Codolosos, 3h42'.
    
Pla dels Codolosos, davant el turó dels Ducs (817).
Tenim la gran roca del Montcau a tocar, i darrera el Montseny, encara amb neu.
   
El Montcau i darrera nevat, el Montseny.
Davant nostre, tenim un dels últims obstacles del dia, el turó dels Ducs (817), encara que hi ha un petit tram força dret, es puja i baixa sense dificultat.
Passem el pla de Serrallonga, que ens portarà a la bifurcació del camí a Mura. Seguim recte, deixem l'alzina del Vent a la nostra dreta, i arribem al coll de Boix (878), 4h09'.
   
Coll de Boix, treu el cap la Mola.
Ara ja de baixada, pel camí trepitjat aquest matí, passem pels Graons de Mura, 4h14', i fins l'alzina del Salari, 4h30', on donem per acabada aquesta caminada d'un dia d'hivern totalment primaveral. 
   
Tram de baixada cap a l'alzina del Salari.
      
Pots consultar el track del recorregut a wikiloc

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!