17 d’abril del 2016

Paller de Tot l'Any - Roca Salvatge, des de La Barata

Itinerari de senderisme per la serra de l'Obac, compaginant camins poc transitats i d'altres de més, tots de gran bellesa, un itinerari curt però de desnivell, amb pujades i baixades remarcables. Gaudirem  de fonts, balmes, agulles, castellots, canals, torrents, de camins ombrívols i de roca, sensacions de vertigen,...Donarem la volta a la roca del  Paller de Tot l'Any, sostre d'aquesta excursió i pujarem a la Roca Salvatge.  Tindrem vistes cap a dos vessant diferents de la serra, l'est amb els cims de La Mola, Montcau, serralada de Marina,...i l'oest amb Montserrat, el turó de la Pola, el Castellsapera, ...un mirant el Vallès i l'altre al Bages.

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: La Barata.
Temps total:  5h13'  Sense parades:  4h43'   Ritme:  Moderat.
Dificultat:  Fàcil     Esforç:  2/5.
Distància:  13,41 km.   Desnivell:  +685 m.
Alçada mínima:  600 m.   Alçada màxima:  886 m.
Cims:  Paller de Tot l'Any (818), Roca Salvatge (777).
De interès: Font de la Pola, font amb una petita zona d'esbarjo, amb dues taules i balma, on antigament hi havia un mas.
Acompanyants: Òscar  i  Albert Lara.
Recomanacions:  És aconsellable portar GPS per seguir aquesta ruta. En dies de calor, portar força aigua.
Mapa: Editorial Alpina, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, 1:25.000.
Aproximació: Des de Terrassa, co-capital del Vallès Occidental, ens dirigim al nord d'aquesta població, per agafar la carretera de Matadepera BV1221. Deixem a  banda dreta Matadepera, i continuem per la mateixa carretera, ara dita carretera de Terrassa a Talamanca. En el punt quilomètric 9, just davant la Masia de La Barata, aparcarem el cotxe, en unes petites esplanades de terra.  Cal dir que s'ha de matinar si no et vols quedar sense lloc.
   
Descripció:  Iniciem la caminada seguint la carretera cap a munt. En un centenars de metres, girem per un camí a ma esquerra, el Camí Ral, 3', amb senyal blava.
   
Camí Ral.
L'ample camí guanya alçada entre el bosc. Arribats a un trencall, es segueix el de la dreta, 14', amb indicació cap a la font escrita en una alzina.
   
Desviació cap a la font de les Cantarelles.
El camí s'estreta i s'endinsa buscant el torrent dels Ponts. Un cop creuat aquest, davant nostre ens apareix la font de les Cantarelles, 21'. Bonic racó, amb bancs i una taula. La font té aigua.
   
Font de les Cantarelles.
Desfem un tram curt de camí, s'ha d'estar atents a trobar un corriol que surt a ma dreta i que puja, passant per la llera del torrent. Quan deixa de pujar, ens trobem una cruïlla de camins, seguim el de la dreta, 26', amb forta pujada per dintre del bosc.
En aquest tram de pujada sostinguda, apareixen bifurcacions... sempre seguim el rastre més ample i cap a munt.
   
Camí de pujada cap a l'avenc.
Sortim a una clariana, zona on el camí passa a ser part de la base d'una roca, tenim vistes cap el Queixal del Porc i Castellsapera per una banda, per l'altra el Montcau i el Castellar i darrera, la imponent Mola.
   
El Queixal del Porc i el Castellsapera.
Voregem la roca, i ens endinsem de nou al bosc. El camí és força fressat i en suau ascens. Al poc d'iniciar la baixada, hi ha una fita en un trencall, cap a l'esquerra, amb forta pujada, 49'. Seguim aquest estret camí fins topar-nos de cara amb l'avenc del Castellsapera, 56'. Avenc de 84 m. de profunditat i un recorregut de 128 m. 
   
Arribant a l'avenc de Castellsapera.
Pel costat del tancat que volteja l'avenc, un corriol dret, ens portarà fins el proper coll de Tres Creus (874), 1h06'.
   
Coll de Tres Creus.
El nostre proper objectiu és la font de la Pola, així que seguim indicació, pel camí de l'esquerra, tot entrant per un "forat" dins el bosc.
Al poc, es surt, seguint per sota la carena de roques. Les vistes comencem a obrir-se, tenim davant el Paller de Tot l'Any i Montserrat.
   
Vistes cap el Paller de Tot l'any i Montserrat.
Seguim camí, bastant planer, fins la balma de la Porquerissa, 1h18'. 
   
Balma de La Porquerissa.
Esplèndida visió dels castellots de l'Espluga i de Tanca amb el pre-Pirineu darrera.   
   
Castellots de l'Espluga i de Tanca, des de La Porquerissa.
En aquest punt, el camí fa un gir tancat a la dreta, segueix per sota les roques del turó de la Pola, zona boscosa d'alzines, on agafem un trencall cap a la dreta, per arribar fins la font de la Pola, 1h24'.
   
Voltants de la font de la Pola.

Font de la Pola.
De tornada al camí, es segueix direcció cap el coll de Tanca. Deixem algun trencalls que baixen cap a l'esquerra. Una vegada el camí es torna com un petit torrent, 1h37', el deixem per seguir cap a l'esquerra, per un altre ben fressat. El camí atorrentat ens porta fins el coll de Tanca.
   
Desviació: dreta cap el coll de Tanca, esquerra cap els Castellots.
Sortim del bosc, ara tenim els Castellots de Tanca a tocar. Resseguim tota la base rocosa, fins l'última roca.
   
Resseguint els Castellots de Tanca.
Fem un gir, per empalmar amb el camí que ressegueix els Castellots de l'Espluga, també per la seva base. Hi ha un trencall a mig castellot, on es pot pujar fins dalt de la roca, sense gaires problemes.  
Deixem enrere els Castellots, per un camí que porta al turó de l'Espluga.
   
Castellots de l'Espluga.
Abans d'arribar a un coll, prenem un trencall cap a l'esquerra molt clar, 1h48'. De començament la baixada és suau, recorrent una lloma, per després incrementar el pendent, entre bosc i matoll, per un estret camí, i creuant alguns petits torrents. Sortim a la llera del torrent de la Font de la Cansalada, 2h05'. Si mirem enrere podem apreciar els rocs dels Castellots i el desnivell perdut.
   
Llera del torrent de la Font de la Cansalada.
Paral·lels al torrent, guanyem alçada lentament. Ja propers al coll, agafem un trencall, més fressat que el camí de front, on comença la forta pujada, fent algunes ziga-zagues, fins el coll del Correu (648), 2h21'.
   
Coll del Correu. Enllaç amb el GR-5 i el Camí Ral.
El coll del Correu, és una cruïlla de camins. Segons arribem, el camí que va de dreta a esquerra, és el Camí Ral de Manresa a Terrassa. També el GR-5 passa per aquí, ve del camí de l'esquerra i gira cap el del front, en baixada direcció a Rellinars.
Continuem pel trencall de l'esquerra, seguint el Camí Ral i el GR-5, marcat amb vermell i blanc. Creuem un tram rocós, amb un bon mirador, cap a la roca del Duc (629) i el Castell de Bocs (662), darrera d'aquest la muntanya de Montserrat.
   
Castell de Bocs i Roca del Duc, amb Montserrat darrera.
A tocar del mirador, es troben les roques de la Balma Roja
   
Roques de la Balma Roja.
Seguim pel suau sender, on ja es pot veure el sobresortint roc del Paller de Tot l'Any (818). 
   
Apropant-nos al Paller de Tot l'Any.
Per accedir-hi, es segueix el sender, passat un tram rocós de pujada, hi ha una bifurcació cap a la dreta, on en un no res, ens plantem davant, 2h50'.
   
Davant del Paller de Tot l'Any.
En front, l'allargada i afilada Roca Salvatge, amb una caiguda a tenir en compte. 
   
La Roca Salvatge, des del Paller de Tot l'Any.
Des d'aquí, podem observar un bon tram del recorregut fet fins ara, des del coll de Tres Creus fins passats els Castellots.
   
Tram de trajecte per on hem passat.
I la vista del vessant oest del Castellsapera i el Queixal del Porc. 
   
El Castellsapera i el Queixal del Porc.
Donem la volta, i tornem al sender, seguin en suau descens, fins el collet Gran (762), 3h02', collet insignificant i difícil d'identificar, en mig d'un espès bosc i amb una petita fita.
Passat el coll, ens trobarem un primer camí que baixa fort cap a la Calsina, aquest l'hem de passar, però el següent no!! porta cap a la canal de Mura, 3h07', i des del trencall es pot observar la Roca Salvatge.
   
Desviament cap a la canal de Mura i la Roca Salvatge, que es pot apreciar al fons.
Un descens pronunciat, ens portarà fins un petit coll, on tenim l'inici de la pujada, a ma dreta, de la Roca Salvatge (745), 3h15'. Només queda seguir pel fil de la roca, vigilant de no caure a l'abisme, precaució a les persones amb vertigen.
   
Cim de la Roca Salvatge.
La vista cap el Paller de Tot l'Any té un altre regust i grandària.
   
Nova perspectiva del Paller de Tot l'Any.
Des de dalt, s'observa perfectament la baixada per la canal de Mura, el torrent de la Portella i la pujada cap el collet Estret per la canal del Llop.
   
La canal de Mura en primer terme, i la canal del Llop que puja de dreta a esquerra.
Tornem al coll, i seguim camí avall, ara per la canal de Mura. Travessarem el torrent i seguirem baixant per l'altre vessant, en mig d'alzinars, fins el torrent de la Portella, 3h41'. Sobre el torrent, podem veure l'agullot de l'Os.
   
Agullot de l'Os, sobre el torrent de la Portella.
El camí segueix creuant el torrent, i enlairant-se. Trobarem una bifurcació cap a l'esquerra que seguirem, 3h45', de no ser així sortiríem a la font de la Portella.
   
Desviació cap a l'esquerra. (Venim del camí de l'esquerra).
Forta pujada per la canal del Llop, en mig d'alzines, boixos i arbocers.  No hi ha un pam de pla. 
   
Camí de pujada per la canal del Llop.
Arribats al collet Estret (852), 4h09', podem agafar aire... hem superat un desnivell de 220 m. en un curt tram.
   
Collet Estret.
Girem cap a l'esquerra, fins trobar de nou el Camí Ral, 4h14', amb magnífica vista de La Mola.
   
Enllaç amb el Camí Ral. Al fons el Montcau.


La Mola.
Baixant pel còmode camí, sens cap desviació ni incidència, sortim a la carretera, 4h39'.
   
El Camí Ral ens porta fins la carretera.
L'excursió està a punt d'acabar, només cal seguir l'asfalt fins l'esplanada on ens espera, a la fresca, el cotxe, 4h43'.  

Pots consultar el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!