23 d’abril del 2016

Les fonts del Farell, des de Caldes de Montbui

Caminada de senderisme pel Farell, dins dels termes municipals de Caldes de Montbui i Sentmenat, visitant les fonts, saltants d'aigua, restes ibèriques... Recorregut sense cap dificultat, tret de la gran quantitat d'arbres tombats de la ventada de l'any 2014, que encara no s'han retirat. Bones vistes cap el Vallès i les serres de Collserola, Montseny i Marina.

   

Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada:  Plaça Taunnustein -Caldes de Montbui-.
Temps total:  6h03'  Sense parades:  4h37'   Ritme: Pausat.
Dificultat:  Fàcil    Esforç: 1/5.
Distància:   15,15 km. Desnivell: +501 m.
Alçada mínima:  208 m.    Alçada màxima:  548 m.
Fonts: Escales, gorg d'en Pèlags, Xec, Falsa, Nueretes, Guanta, Bou.
Acompanyants:  Alícia i Òscar.
Recomanacions: Fer el recorregut després de dies de pluja, veurem rajar les fonts i caure aigua en l'espectacular saltant de Guanta.
Mapa: Editorial Alpina, El Farell i el seu entorn, 1:20.000.
Aproximació: Des de Granollers, capital del Vallès Oriental, agafar direcció Canovelles, on seguirem per la carretera de Caldes. Passem per sota l'autovia C-17, i girem per la C-1415b, fins a Caldes de Montbui. Es gira pel carrer Major, creuem el pont de la riera, fins arribar a Les Cremades (zona esportiva). La plaça de sortida, queda entre el camp de futbol i el parc de Can Rius.
  
Descripció:  Des de la plaça Taunnustein, s'ha de seguir per un carreró, amb senyals de GR-97.2 i de PR-C 9, entre el mur del parc de Can Rius i unes cases.
Aquest carreró, aviat es converteix en una pista, que porta en mig de plantacions i hivernacles, a unes cases.  Es pot observar dalt d'un turó, la Torre Roja.
   
Tram de pista, amb la Torre Roja dalt del turó.
Arribats a l'última casa, hi ha una bifurcació, seguirem pel caminet de l'esquerra. Quan aquest arriba a una pista més ample, abandonem el PR, seguim una mica a l'esquerra i de front, per un corriol, que en baixada creua el riu de Codonys, just en front de la font de les Escales, 10'.
   
Font de les Escales.
Riu de Codonys, al costat de la font de les Escales.
El corriol passa a ser una escala de maons, salva el desnivell, per tornar a la pista que havíem deixat anteriorment.  Es segueix aquesta cap a l'esquerra, passarem al costat d'un forn de calç, i en contínua pujada, sortirem a una cruïlla de pistes, el Roure Gros, 16'.
   
El Roure Gros, cruïlla de pistes.
Girant cap a la dreta, una mica abans d'arribar a la cruïlla, hi ha un petit corriol que s'escola entre les alzines, que uns metres més endavant en converteix en camí. 
   
Inici del camí cap el Gorg d'en Pèlags, a tocar del Roure Gros.
El seguim, pel terra hi ha una mànega d'aigua negra mig enterrada. El camí s'endinsa en el bosc, hem de saltar uns quants pins caiguts, hi ha trams estrets amb caiguda considerable a banda dreta...si es va en compte, gens perillós.
Passat el tros de barranc, el camí s'eixampla i es torna més còmode. Seguirem pel sender de dalt, el que puja, arribats a una bifurcació.
   
Bifurcació del camí, a prop del Gorg d'en Pèlags.
Ens trobem de front amb l'esplanada, on està situada la font del Gorg d'en Pèlags, 36'.
   
Font del Gorg d'en Pèlags.
Un camí que surt per sobre la font, guanya alçada fins arribar a un altre molt ample, aquest ens retorna de nou a la pista, on recuperem el PR-C 9. Seguim cap a l'esquerra, fins el collet de la Torre Roja (369), 55'.
   
Arribant al collet de la Torre Roja.
Sense aturar-nos, continuem pujant, a trams més suaus i amb alguna baixada, fins el collet del Català (394), 1h08'.
   
Collet del Català.
En aquest punt, deixem el PR-C 9 i seguirem el PR-C 48.3 direcció al Pla de les Absoltes.
La pista baixa. Hem d'estar atents a un petit indicador, a ma esquerra, si no ens volem saltar la font.
Un corriol ens apropa fins la propera font del Xec, 1h15'.
   
Font del Xec.
De tornada a la pista, es segueix baixant, fins el Pla de les Absoltes, amb indicador en un pi. Deixarem de banda la pista de l'esquerra i seguirem de front.
   
Pla de les Absoltes.
Mica en mica, el camí es torna més estret i comença a guanyar alçada. Hi ha algun tram força costerut amb molta roca solta. 
   
Pujada per camí descarnat, cap el mirador.
Un cop superat aquest tram, es suavitza el terreny, fins el mirador, que ens queda uns metres a l'esquerra del camí, 1h42'.
   
Arribada al Mirador.
Des del mirador es pot contemplar la plana vallesana, la depressió del Besòs i la serra de Collserola, amb el cim del Tibidabo.
   
La plana del Vallès i Collserola al fons.
De tornada al camí, aquest desemboca en un carrer, sense asfalt, de la urbanització de Guanta. El seguim cap a munt. Al poc trobem una bifurcació de carrers, s'ha de seguir el de l'esquerra, amb el senyal "cul de sac" indicant la font Falsa, 1h50'.
   
Seguim el carrer de l'esquerra.
Es passen unes poques cases, arribats a l'última, el carrer es transforma en pista, en bastant mal estat, amb molta pedra. Quan la pista comença a davallar,  trobarem un petit corriol amb un indicador a ma dreta, per anar a la font Falsa. Hem de seguir el corriol sempre de front, deixant de banda un trencall a l'esquerra.
La font Falsa, 2h13', és un forat al terre, per on brolla aigua en comptades ocasions, normalment després de pluges constants. Avui no hem tingut sort!! S'ha d'anar amb compte de no caure dins.
   
Font Falsa.
Tornem a la pista, per seguir baixant. Aquesta s'acaba, en un petit replà, amb un pal indicador "font de la Mata", 2h19'. En aquest punt ens unim amb el PR-C 48, deixant la variant. Un corriol, a l'esquerra del pal, ens portarà fins la llera de la riera de Guanta, que avui porta aigua.
   
Riera de Guanta.
El primer tram de camí va paral·lel a la riera, després la creuem i ens endinsem pel bosc. En tot moment hi ha marques del PR.
S'arriba al Malpàs, un curt tram amb forta baixada en mig de grans roques, on hi ha una corda per facilitar el descens.
   
El Malpàs.
Més avall, tornem a creuar la riera, en un racó a l'esquerra, hi ha un petit gorg.
   
Petit gorg, una mica abans de la font de les Nueretes.
Uns quants metres més avall, trobem la font de les Nueretes, 2h34', amb un petit embassament d'aigua davant.
   
Font de les Nueretes.
Es segueix el camí, no el que porta al dipòsit d'aigua, per trobar-nos amb un carrer de la urbanització de Guanta, ara en la part més baixa. Seguint de front, i en baixada, arribem a la font de Guanta, actualitzada i amb aigua potable, 2h44'.
   
Font de Guanta, reformada i amb aigua corrent potable.
Just davant de la font, podem veure el castellet de Guanta i el restaurant. Seguim pista avall, on podem observar el castellet amb el saltant de Guanta, just a sota.
   
El castellet de Guanta, amb el saltant de Guanta a sota.
Fa uns anys, hi havia un petit trencall, en forma de corriol, que portava fins el saltant. Avui dia, la ma de l'home és fa notar, ara hi ha una esplanada amb troncs apilats.  Deixem de seguir el PR-C 48, que davalla pista avall. El corriol comença en mig de les dues fileres de troncs apilats.
   
Desviació cap el saltant des de la pista.
El corriol baixa, amb algun tram més pendent, creuem un petit torrent i un forn de calç, fins arribar al saltant de Guanta, amb força aigua, 3h03'.
   
Saltant de Guanta.
Riera avall, sortejant uns rocs, segueix el camí, pel mig del bosc, fins la font de Bou, 3h08'.
   
Arribant a la font de Bou. Hi ha una petita zona d'esbarjo.
Font de Bou.
Hi ha una taula, bancs de pedra, un gran arbre tombat viu, i la font amb un bon raig d'aigua. Es un lloc ideal per parar a dinar.
Continuem, creuant un pont, per camí ample. Trobarem una taula, just en una bifurcació. Deixarem la de la dreta, que creua la riera, per seguir de front.
El camí gira cap a l'esquerra, on ens trobem uns camps de conreu. De seguida torna a girar a la dreta, per seguir direcció cap a Can Senosa.
   
Prats de conreu, a prop de Can Senosa.
Deixem enrere les plantacions, ens endinsem en el bosc, on s'ha de pujar per un camí a l'esquerra, tot just veiem la casa de Can Senosa, 3h25'. 
   
Desviament cap a l'esquerra, per camí de pujada molt pedregós. (Venim de l'esquerra).
Aquest camí és de pujada sostinguda, amb molta pedra i reguerots, per sort, és un tram curt.
   
Pujada des de Can Senosa fins el Pla de les Absoltes.
Un cop superada la pujada, tornem a sortir al Pla de les Absoltes, 3h33', i recuperem el PR-C 48.3.
   
Arribant al Pla de les Absoltes.
Ens queda desfer un tram del camí per on hem passat fa unes hores. De pujada per la pista, arribem al collet del Català, 3h42', canvi de PR, ara seguirem el 9.
Davallem un xic, per tornar a guanyar alçada i tornar-la a perdre, fins arribar al collet de la Torre Roja, 3h54'.
   
Collet de la Torre Roja. Seguirem pel camí amb el bassal d'aigua cap el poblat ibèric.
En comptes de seguir baixant, ens desviem per la pista de la dreta, que ens portarà fins les restes del poblat ibèric i la Torre Roja, 4h01'. En el collet deixarem el PR.
   
Poblat Ibèric de la Torre Roja.
La Torre Roja.
Les vistes des de dalt de la Torre Roja, són espectaculars... en un dia clar. Avui ens ensenya el millor de la primavera, la verdor dels camps del Vallès.
   
Vista del Vallès, des de la Torre Roja. En un dia clar, es pot arribar a veure fins el mar.
Baixarem per un corriol, just a sota de la torre, amb força pendent. 
   
Baixant per davant de la Torre Roja, per pendent forta.
Aquest tram està farcit de pins caiguts, i s'ha d'anar sortejant-los. El camí pot ser perdedor, ja que hi han varis, però tant un com altres, tots porten llom avall. A mida que es baixa, el camí es suavitza.
Sortim a tocar de la pista, davant tenim les restes de l'església de Sant Miquel de l'Arn, d'estil romànic del segle X-XII, avui dia en ruïnes i envaïda per la vegetació.
   
Ruïnes de l'església de Sant Miquel de l'Arn.
Seguim davallant, en un centenar de metres, arribem a la cruïlla del Roure Gros, 4h16', des d'aquí fins el finals, seguirem el PR-C 9. Girem a l'esquerra baixant per la pista, deixant a ma dreta la bifurcació cap a la font de les EscalesLa pista fa uns girs sobtats, deixem enrere el bosc per sortir a una esplanada amb plantacions.
Creuada l'esplanada, arribem a la bifurcació, on aquest matí, hem trencat cap a la font de les Escales, tot just en l'última casa.
Només queda seguir, entre terreny agrícola i hivernacles, fins la plaça de sortida, 4h37'.
   
Arribant a Caldes de Montbui, en mig de plantacions i cultius.
Sembla que el temps ha canviat, i just comença a ploure... més aigua per les fonts i les rieres!! 


Pots veure el track del recorregut a wikiloc

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!