1 d’abril del 2017

La Cadireta - Canal Fonda - Sta.Agnès - Els Obits - Canal Revella - Pedra d'Àliga

Recorregut de senderisme per la serra de Sant Llorenç del munt i l'Obac. Des de la vall d'Horta, pujarem fins el modest cim de la Cadireta i ens endinsarem per la canal Fonda fins l'ermita de Santa Agnès, zona molt feréstega i poc transitada. Un cop a la carena del Pagès, visitarem els Òbits i seguirem baixant fins a trobar la canal de la Revella, espectacular baixada fins els peus de Roca Mur. Després de vorejar aquesta gran roca, i de pujar la Pedra d'Àliga, seguim la carena de la serra del Bonaire, fins al lloc d'inici. 

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada:  Aparcament del Molí de la Roca.
Temps total:  5h27'   Sense parades:  4h47'   Ritme: Moderat.
Dificultat:  Fàcil +   Esforç: 2/5.
Distància:  12,71 Km.   Desnivell:  +810 m.
Alçada mínima:   448 m.   Alçada màxima:  987 m.
Cims: La Cadireta (747), puig Gavatx (686) i Pedra d'Àliga (669).
De interès: Ermita de Santa Agnès, en estat precari, aconsellable donar una ullada, a més de ser un bon lloc per fer la paradeta per menjar.
Acompanyants: Òscar.
Recomanacions:  Hi ha molts trencalls i camins poc definits, imprescindible el GPS.  No trobarem aigua en tot el recorregut, portar suficient.
Mapa:  Editorial Alpina, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, 1:25.000.
Aproximació: Des de Sabadell, co-capital de la comarca del Vallès Occidental, anar cap a la població de Castellar del Vallès per la carretera B-124. Es travessa aquesta població i es segueix per la mateixa carretera, direcció Sant Llorenç Savall. Aprox. un parell de quilòmetres abans d'arribar a la població, just abans d'una corba que travessa un torrent, hi ha una pista encimentada molt ben arranjada amb un rètol "La vall de l'hort". Enseguida trobem un trencall a ma dreta, que ens porta fins el petit aparcament del Molí de la Roca.
   
Descripció:  Des de l'aparcament, es segueix un camí que porta fins la pista encimentada. La creuem i al costa d'un punt de contenidors de deixalles, surt un camí, bosc endins, que segueix el torrent del sot del Fontanet.
En un primer trencall a ma esquerra, el seguim, per fressat i clar camí, on la pujada s'accentua.
   
Deixem el torrent, per pujar per entre alzinars, cap a les Marines.
Arribem a una ampla pista, el GR-173.1, i al límit de la urbanització les Marines, 10'. Girem a la dreta, seguint el GR. Més endavant, hi ha una bifurcació de pistes. Seguirem els senyals vermells i blancs, aquests ens portaran fins els coll de Palomeres (563), 18'.
   
Coll de Palomeres.
Davallem per l'altre vessant. En una corba tancada de la pista cap a l'esquerra, deixem de seguir aquesta i el GR, per trencar per un camí cap a la dreta, 22'.
   
Deixem la pista i el GR, per agafar el trencall, a la dreta.
Aquest camí baixa decidit, fins la pista del camí del Daví, 27'. Haurem de seguir-la cap a la dreta, en pujada, pista que està barrada amb una cadena.
   
Cruïlla de pistes, seguir pel camí del Daví, en pujada.
Aviat arribem al Mas El Daví, 37'. Ens hem de dirigir cap a la porta i seguir per un camí que voreja tot el Mas.
   
Arribant al Mas el Daví. Al fons, la Mola.
El camí s'endinsa en un frondós bosc, seguint el torrent de la font del Daví. Deixem a l'esquerra una bifurcació, per seguir de front fins la font del Daví, 42'.
   
Font del Daví.
Retornem fins a la bifurcació, per seguir -ara pel camí de la dreta- en suau pujada.  Ens trobem el forn de calç del Daví, 54', en el lateral dret a peu de camí. Seguim avançant fins un xic abans de trobar-nos la bifurcació que porta fins l'ermita de St.Pere de Mur. Hi ha una petita fita i és difícil de veure a primer cop d'ull, 57'. 
   
Inici del camí carener que porta a la Cadireta.
Aquest camí trenca a la dreta i segueix la carena, en forta pujada. Trobarem algun corriol, però s'han de ignorar. Un cop dalt, es van superant petits bonys.
   
La Morella, a mig camí de la Cadireta.
Atents a un trencall a l'esquerra! hi ha pintades de color blau, que s'han de seguir. 
   
Trencall a l'esquerra, seguint les pintades blaves.
En suau pendent, el camí fa un gir cap a l'esquerra, tenint davant un tram rocós. Deixem el camí per superar aquest tram rocós per un corriol, amb alguna fita i pintada, fins dalt de tot, el cim de la Cadireta (747), 1h17'.
   
Cim de la Cadireta (747).
Aquest cim té una espectacular perspectiva sobre les roques dels voltant, sentint-se un empetitit per tan gran panorama. 
   
Vistes des del cim de la Cadireta, mirant cap a la Mola.

La Morella, des de la Cadireta.
Baixem per la part contrària, per endinsar-nos per la canal Fonda. Aquesta canal puja entre la roca del turó de les Nou Cabres i el contraforts de la carena del Pagès, en un entorn humit, ple de vegetació i l'alzina com a arbre predominant.
   
Entrada a la canal Fonda, amb el turó de les Nou Cabres imponent.

En la canal Fonda, continua pujada.
Gairebé al naixement de la canal, arribem a un punt on de front ens trobem una forta baixada. Hi ha unes fites ben vistoses, 1h39'. El camí segueix cap a la dreta per una estreta carena que porta fins dalt de la carena del Pagès... No seguirem aquest camí!!
   
A dalt de tot de la canal Fonda, es segueix de front amb forta baixada.
Baixarem per una nova canal, just pel vessant contrari pel que hem pujat. Si ens fixem, hi ha fites i traça de corriol. Forta baixada. 
   
Forta baixada, per anar a buscar la canal del Trull.
Aquesta baixada fa un flanqueig entre les roques del turó de les Nou Cabres i el turó del Boc, per anar a trobar la canal del Trull
A mida que baixem, el net bosc d'alzines deixa pas a una vegetació arbustiva que tapa tot el camí, aquest és fressat i no hi ha pèrdua, però és de feixuga progressió. L'entorn és majestuós.
   
Imponent baixada, entre grans parets de roca.
Una vegada deixat enrere la roca del turó de les Nou Cabres, s'ha d'estar atents. El camí continua baixant, tot seguint el torrent del Trull. Unes pintades verdes, inviten a abandonar el camí de baixada, 1h53'.
   
Arribats a la canal del Trull, es deixa de baixar. Gir a la dreta en pintades verdes.
Sense perdre alçada, fem un flanqueig arrapats a la roca del turó dels Cabrits, per anar a buscar el camí de la canal de Santa Agnès.
   
Flanqueig arran de la paret de roca del turó dels Cabrits.

Baixada per on hem anat a buscar l'inici de la canal del Trull.
Enllacem amb el camí de la canal de Santa Agnès, 2h07', girem cap a la dreta per pujar un tram, amb pendent moderada.  
En un pal verd, hi ha el trencall que porta fins l'ermita de Sta. Agnès, 2h11'. (Visitada 3-4-16 i documentada en aquest blog).
Continuem pujant, fins arribar a la carena del Pagès, 2h25', en el punt on comencen els contraforts per pujar fins el cim de la Mola i treu el cap el Morral del Drac.
   
Canal del Pagès. Treu el cap el Morral del Drac.
Per un camí ample i còmode, amb suaus pujades i baixades, anem resseguint la carena del Pagès cap el nord. S'ens obren perspectives cap a l'oest, amb la serra de l'Obac i els cims del Castellsapera i el turó de la Pola i cap el sud, la Mola, com a cim més alt del parc natural de Sant Llorenç del Munt.
   
El Morral del Drac i la Mola, amb el santuari ben visible.
Per la carena avancem molt ràpids. Passem el coll del Pi Tort (984), 2h45'.
   
Collet del Pi Tort, en la carena del Pagès.
Més endavant, trobarem un pal indicador, 2h51', on un estret camí es dirigeix cap a la dreta, en mig del bosc, cap els Òbits. 
Els Òbits, 2h55', són un petit conjunt de balmes i cavitats, algunes d'obrades, que varen ser habitades a l'edat mitjana. Avui dia es fan servir per a vivacs.
   
Els Òbits i la font dels Òbits.
Davant de la font, surt un camí que s'endinsa en el bosc en suau baixada. S'ha d'estar atents, ja que hem d'agafar un trencall a ma esquerra, lloc marcat amb un punt de pintura vermella al terra i un fita de pedres, 3h02'.
   
Ens desviem del camí, per agafar el camí carener.
A partir d'aquí, tornem a pujar, per un camí molt desdibuixat i amb alguna fita, ...camí perdedor. Es tendeix a anar girant a l'esquerre, a vegades amb traça de corriol, l'objectiu és arribar a dalt de la carena per agafar un camí ample.
Un cop dalt la carena, 3h09', seguim l'ample camí cap a la dreta, en moderada baixada, entre alzines, seguint les fites. Aquest camí, si el seguim cap a l'esquerre, arribaríem a la font Flàvia.
   
Baixant pel camí carener, cap a la canal de la Revella.
Deixat enrere l'alzinar, en una baixada amb terrenys rocós, i després d'haver creuat un petit torrent, deixem el camí que puja i seguim per un trencall a la dreta, que s'endinsa en el bosc, 3h16'. 
Aquest camí es dirigeix cap a les cases d'en Bofí i la Morella.
   
Un cop passat el petit torrent, es gira a la dreta.
Trobarem un camí que trenca a l'esquerra, ...seguim sempre de front, fins al coll de la canal de la Revella (885), 3h23'. En aquest coll, hi ha una petita fita de pedres i es veu molt clar el trencall de l'esquerra, que baixa per la mateixa canal de la Revella.
No gaire lluny d'aquí i seguint de front, arribaríem al cim de La Morella.
   
Coll de la canal de la Revella, gir a l'esquerra per baixar per la canal.
El començament de la canal és molt empedrat i dreta, en mig d'un atapeït bosc. No gaire més avall, es troba l'avenc de la Canal de la Revella. Continuem baixant pel sinuós camí.
   
Baixant per la canal de la Revella.
Ja força més avall, el pendent es suavitza, el bosc s'aclareix i podem veure el tram de baixada, en mig de dues grans roques.
   
Canal de la Revella, entre dos grans agulles rocoses.
Davant ens queda Roca Mur o La Màquina del Tren, imponent!
   
Roca Mur o La Màquina del Tren.
En suau descens, arribem al coll Gavatx (686), 4h09', bifurcació de camins assenyalat amb una petita fita de pedres, tot envoltat d'arbustos i sense cap vista.
Girem a la dreta, on trobem una pista. La seguim cap a l'esquerra, en pujada. Aquesta voreja per la part sud de Roca Mur i acaba en un collet, on hi ha un trencall que puja fins dalt de Roca Mur.
Seguim avançant de front, fins el puig Gavatx (686), planer i poc remarcat. 
Davant, continuem per la carena, entre matolls i algun pi, en baixada cap el coll de les Comes (649), 4h13'.
   
Baixant cap el coll de les Comes, amb la Pedra d'Àliga al fons.
Creuat el coll, i separat uns metres del camí carener,  trobem la Pedra d'Àliga, fins la que ens arribem per gaudir de les vistes, 4h18'.
   
Arribant a la Pedra d'Àliga (669).
Les vistes que hi ha dels contraforts, roques i agulles de la part est del massís són imponents. Degut al dia, per l'altre vessant, només remarcables el pic del Vent i el puig de la Creu.
   
Des de la Pedra d'Àliga, vistes cap a la Mola i bona part del recorregut d'avui.

El Montcau i les agulles de Finestrelles.

La Morella i Roca Mur, dos cims emblemàtics davant mateix de la Pedra d'Àliga.
Retornem al camí carener, continuem baixant, tot seguint la serra del Bonaire.
La baixada cada cop es torna més acusada, fins el coll de Palomeres (563), 4h36', que ens el trobem de front, perpendicular a la pista per on hem passat fa unes hores.
Girem a l'esquerra, seguint la pista cap a la urbanització de les Marines.
   
Arribats a les Marines, gir a l'esquerra.
Des d'aquest punt, hi ha una magnífica vista de la part més oriental del massís, la part més propera al poble de Sant Llorenç Savall.
   
Vessant oriental del massís de Sant Llorenç del Munt, des de les Marines.
Desfem les passes d'aquest matí, ...baixem per un camí fins a trobar el torrent del sot del Fontanet, on girem cap a la dreta, seguint el torrent fins la pista encimentada.
Només ens caldrà creuar-la, i per un caminet, arribar a l'aparcament del Molí de la Roca, 4h47'.
   

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!