16 de juliol del 2014

Camí de Ronda: Palamós - Sant Feliu de Guíxols

Tram del Camí de Ronda entre les poblacions de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, molt planer, resseguint la costa i caminant molta estona per la sorra de les platges o cales. Durant tot el camí es segueix les marques del GR-92. Degut a que passarem per poblacions, podem evitar pes comprant el que necessitem a mida que avancem, menjar, beguda,... encara que sempre s'ha de portar un mínim!

   


Ruta circular: No.
Sortida:  Palamós (davant oficina de turisme).
Arribada: Sant Feliu de Guíxols (final de la platja-plaça Sant Pere).
Temps total:  7h25'   Sense parades: 5h53'    Ritme: Pausat.
Dificultat:  F-Fàcil     Esforç: 1/5.
Distància: 17,33 Kms.   Desnivell: +336 m.
Alçada mínima:  0 m.    Alçada màxima: 60 m.
De interès: Platges i cales. Vil·la romana de Pla de Palol.
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions: Portar calçat lleuger, gran part del recorregut és per sorra, asfalt o rajoles i terra compactada.
Mapa:  ICC nº 67 Costa Brava Centre-Les Gavarres, 1:25.000.
Aproximació: Des de la Bisbal d'Empordà, capital de la comarca del Baix Empordà, s'agafa la carretera C-66 direcció a Palafrugell. Just abans d'entrar, es segueix per la C-31. Abandonem l'autovia a l'alçada de St.Joan de Palamós, dirigint-nos cap a la zona portuària. El punt de sortida serà davant de l'oficina de turisme, a tocar de la platja i del port de Palamós, en uns jardins.
   
Descripció: Iniciarem aquest tram del Camí de Ronda, davant de l'oficina de turisme de Palamós, en un jardí que hi ha al costat.  Seguirem tot el passeig del Mar, la platja Gran de Palamós la tenim a tocar en tot moment.
   
Platja Gran de Palamós.
Un cop el passeig del Mar s'acaba, seguirem per la platja de Monestrí, 20'.
   
Platja de Monestrí
Un espigó de roques, dóna pas a la platja de Sant Antoni de Calonge, 25'. En aquest punt, la vorera es converteix en el passeig Josep Mundet, més ample.
   
Platja de Sant Antoni de Calonge.
Aquesta extensa platja, incorpora tres espigons contra les llevantades. Creuem la riera de Calonge, per un pont. Passat el pont, la platja canvia de nom, ara estem a la platja de Torre Valentina, 52'.
   
Platja de Torre Valentina. La cala de roques és la cala del Racó de les Dones.
Al final de la platja, en mig d'unes roques, hi ha una petita cala, cala del Racó de les Dones.  Una mica per sobre, comença el Camí de Ronda pròpiament dit, guanyant un xic d'alçada
Des del camí, podem accedir, baixant escales, a les petites cales que forma aquest tram de costa.
La primera a passar és la cala del Racó dels Homes, 1h00'.
   
Cala del Racó dels Homes.
Seguim contornejant la costa sinuosa, en trobem la cala dels Capellans, 1h06'.
   
Cala dels Capellans.
Des d'aquest punt, es pot observar l'arc de la badia de Palamós, que la formen les quatre primeres platges que hem passat només iniciar el recorregut.
   
Badia de Palamós, amb la cala del Racó dels Homes, en primer terme.
Al poc ens trobem la cala de la Roca dels Musclos, 1h10'.
   
Cala de la Roca dels Musclos.
A tocar d'aquesta tenim l'accés cap a la Cala Gran, baixada entre la gran roca que forma la cala.
   
Cala Gran.
I gairebé des d'aquí, unes passes endavant, veurem la torre Valentina, que ens queda enlairada sobre nostra, 1h13'.
    
La Torre Valentina, amb el camí de Ronda a sota.
Passarem altres petites cales, totes de roques cala de l'Embarcador, cala dels Corbs, cala Rocosa, cala La Vermella, totes elles es poden veure des del magnífic camí de Ronda.
   
Camí de Ronda i GR-92.
Deixem per uns moments la costa, passem per un tram estret, amb parets a dues bandes, i sortim de front a la cala de les Roques Planes, 1h21'.
   
Cala de Roques Planes.
Seguirem arran de costa, molt a prop de l'aigua, amb baranes de seguretat.
   
Camí de Ronda, passada la cala de Roques Planes.
En tombar un sortints de roca, ens trobem la cala de la Roca del Paller, 1h25'. S'accedeix per un lateral, baixant des de la roca "del paller", on la mainada gaudeix llençant-se al mar.
    
Cala de la Roca del Paller.

Cala de la Roca del Paller, amb La Banyera.
Es creua la sorra, es puja un petit monticle de roca, i a l'altre costat està la cala dels Esculls, 1h31', que accedirem per una banda baixant entre les roques de la costa.
   
Cala dels Esculls.
Creuem la sorra i tornem a pujar, sempre per un camí molt definit i arranjat, a la baixada ens apareix la cala del Forn, 1h34'.
   
Cala del Forn.
Aquesta petita cala, està encaixonada entre roques, per seguir s'ha de passar per un túnel, que ens porta directes a la platja de Can Cristos, 1h38'.
   
Platja de Can Cristos.
Darrera d'aquest platja, està el càmping Treumal. S'ha de creuar per la sorra de nord a sud. En un tram que la sorra s'estreny, pugem a un mirador, on tenim una perspectiva de la platja de Can Cristos i de la següent, la platja de ses Torretes, 1h48'.
   
Platja de Ses Torretes, separada per les roques de la platja de Can Cristos.
La creuem per la sorra, de punta a punta. Al final un tram amb escales, ens desviem per posar-nos sobre les roques, on ens dóna una visió de les dues platges.
   
Platja de Ses Torretes i al fons la platja de Can Cristos.
Passem una part més agresta de la costa, seguint arran, per un magnífic Camí de Ronda. Hi ha una part on s'ha construït una passarel·la. A sota mateix trobem la cala La Calanca, amb un aigua cristal·lina.
   
Cala La Calanca, amb la passarel·la del Camí de Ronda. Al fons, el Cap Roig.
Tornem a guanyar alçada per salvar un altre pujol rocós, per després tornar a baixar, direcció a Cap Roig.
   
Baixada del camí de Ronda, cap el Cap Roig.
En un tombant, veiem el istme de Cap Roig. Davant tenim la platgeta de Cap Roig i a l'esquerra, la gran roca, 2h02'. 
  
Istme del Cap Roig.

Platgeta de Cap Roig, darrera la platja de Sant Jordi.
A l'altra banda de l'estret tram de sorra, comença la platja de Sant Jordi, que creuem per la sorra, fins a unes roques.
   
Platja de Sant Jordi i l'istme de Cap Roig.
Superem el tram de roques, i en el punt més alt, podem contemplar tota la platja Belladona, amb l'illot de Belladona Gran
   
Platja de Belladona.
Baixarem fins la sorra, 2h09', i encara que es pot seguir arran de costa, hi ha una balisa que prohibeix el pas per un despreniment i pel perill d'ensorrament.  Fem cas, i seguim els senyals del GR-92, que pugem cap a munt, molt a prop del lloc per on hem accedit a la sorra.   
Després de la pujada, arribem a l'avinguda del Cavall Bernat, que seguirem cap a l'esquerra, seguint les pintades blanques i vermelles. Ens trobem amb les restes de la vil·la romana de Pla de Palol.  
   
Vil·la romana de Pla de Palol, a Platja d'Aro.
Girem a l'esquerra i seguint carrer avall, sortim a la cala Rovira, 2h26'. 
   
Cala Rovira.
Creuem la cala per darrera la sorra, cap a la dreta. Acabada la sorra, es supera la punta d'en Ramis, 2h32', des d'on ja es pot veure tota la costa de Platja d'Aro.
   
Platja Gran amb la població de Platja d'Aro.
El camí segueix enganxat a les roques, creuem un túnel, i encara per camí, passem pel costat de la roca del Cavall Bernat, i enseguida arribem al passeig marítim de Platja d'Aro, 2h37', amb la platja Llarga. Aquest llarg tram urbanitzat amb pisos i més pisos, trenca totalment amb la imatge de cales i roques...però s'ha de fer!!
Una vegada arribats a la desembocadura del Ridaura, 3h09', girem per un carrer cap a la dreta, passeig de Ridaura. 
   
El Ridaura.
Fins que no arribem a la carretera principal, avinguda de S'Agaró,  no girem a l'esquerra.  Seguir l'avinguda, fins passat el canal d'aigua del port nàutic. Un cop passat, girem cap a l'esquerra pel carrer de la Punta Prima, 3h26'. Durant tot aquest últim tram, hi ha pals indicador i només s'ha d'estar una mica atents per no perdre's.
Seguim el carrer de la Punta Prima fins el final. Passada una glorieta, en front surten unes escales, que travessen la pineda de Punta Prima. Passada la pineda, baixem unes escales fins la sorra de la platja de Sa Conca, 3h41'. Aquesta platja es compon de dues cales, la primera es la cala dels Oriços, i després d'un roc en mig de la sorra, la cala Sa Conca.
   
Platja de Sa Conca, amb la cala dels Oriços en primer terme, i darrere les roques, la cala Sa Conca.
Creuem per la sorra, i en l'altre extrem, surt un esplèndid Camí de Ronda, que més que camí, sembla un passeig. No es separa gaire de la costa, tenim el mar a tocar.  
Passem unes petites cales de roques: cala de Vaques, cala dels Gossoscala de la Font, aquesta última presidida per un minaret-mirador, i la cala Pedrosa, potser la més gran i de més fàcil accés, 4h06'.
   
Cala Pedrosa.
Continuem passant cales, com la cala del Ferro, cala de la Marieta de l'Hostal, cala dels Carnissers i cala del Barco
El passeig de Ronda continua fins la punta d'en Pau, 4h19', on gira cap a la dreta. Tenim a vista tota la badia de Sant Pol, amb el poble de s'Agaró al fons.
   
Badia de Sant Pol, S'Agaró.
Resseguim la costa, abans d'entrar en la platja de Sant Pol, passem una petita cala de sorra, Racó de s'Agaró. Ara ja sí ens dóna la benvinguda la platja de Sant Pol, 4h27', amb les casetes de platja de colors i les dunes protegides.
   
Platja de Sant Pol, S'Agaró.
Creuem la platja de nord a sud, pel passeig Marítim. Al final d'aquest, abandonem la carretera, i per l'esquerra, surt el Camí de Ronda, amb el terre entarimat de fusta, molt a prop de l'aigua.
   
Camí de Ronda, a la sortida de la platja de Sant Pol, a S'Agaró.

Es passen dues petites cales de roques, la caleta del Racó de Garbí, 4h41', i la cala del CargoletPassat les cales, el camí puja, deixant la cala Maset a baix a l'esquerra, fins a topar amb la carretera. Per accedir a la cala, s'ha de travessar la carretera i baixar per unes escales.  Seguim a l'esquerra,  passem un pont (sobre la cala), i un cop creuat, girar cap a l'esquerra, baixem unes escales, creuem un túnel, i a la sortida, ens arribem fins a la punta d'unes roques, per veure al complet la cala Maset, 4h47'.
   
Cala Maset.
De tornada al Camí de Ronda, es segueix fins a tenir que pujar unes escales, amb força desnivell, un altre vegada fins la carretera. Per asfalt es camina un tros, fins un indicador en un revolt de la carretera, on tornem a recuperar el camí. Aquest baixa i puja, per trams amb escales, fins a deixar-nos de nou en la carretera.
Ja que no tenim gaire temps, decidim seguir per la carretera GIV-6622 avall. No prenem cap desviació.
Després d'un revol tancat, trobem un parc a ma esquerra. Baixem, per un munt d'escales, salvant un pendent fort, fins la cala Jonca o Jonques, 5h26'.
   
Cala Jonca o Jonques.
Desfem el camí fins el parc, arran de carretera. Sense perdre temps, continuem baixant fins un carrer d'escales, carrer del Sud. Arribats a baix, girem a la dreta fins trobar-nos la carretera, que ens portarà directes al passeig de Mar i a la Platja de Sant Feliu de Guíxols, 5h46'.
   
Platja de Sant Feliu de Guíxols.
Caminant pel passeig de Mar, fins a l'altre punta, just a la plaça de Sant Pere, donem per acabat el recorregut.

Retorn al punt de sortida: Des de l'estació d'autobusos de St.Feliu de Guíxols, es pot arribar a Platja d'Aro i Palamós, amb l'empresa Sarfa-Moventis


Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!