19 de setembre del 2016

Cubo de la Galga

Aquest sender, el PR-LP 5.1 és un dels més importants, travessa un frondós bosc mil·lenari de laurisilva, gràcies a aquest, es va declarar l'illa de La Palma Reserva Mundial de la Biosfera per la UNESCO. A mida que ens endinsem en el barranc de la Galga, la humitat augmenta. Grans til·lers amb lianes, falgueres gegants, els cants de les aus, el soroll i degoteig de l'aigua,... estem en plena selva!    

   



Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Pal indicador inici sender (canal) - Cubo de la Galga.
Temps total: 2h11'    Sense parades:  2h05'   Ritme:  Pausat.
Dificultat:  Fàcil      Esforç:  1/5.
Distància:  4,39 Km.     Desnivell: +257 m.
Alçada mínima:  597 m.     Alçada màxima:  793 m.
De interès:  Bosc mil·lenari de laurisilva, amb grans til·lers, falgueres gegants i tot tipus de vegetació, semblarà que estem en plena selva.
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions:  Evitar dies de pluja, ja que recorrerem un tram pel mateix barranc. Depenent del dia, pot fer molta calor (humitat) o fresca, recomanable portar impermeable. Encara que el recorregut és curt, portar abundant aigua.
Mapa: Editorial Freytag&berndt, La Palma, WK E2 1:30.000 (cast.-angl.-alem.).
Guia de senders: Desnivel Ediciones, La Palma y sus caminos. 2ªedic. jun-2011.
Aproximació:  Des de Los Cancajos, zona turística i hotelera de l'illa, agafar la carretera LP-5 que ve de l'aeroport. Més endavant, s'enllaça amb la LP-2 fins a l'entrada de Sta.Cruz de La Palma, capital de l'illa. En una gran rotonda, girem cap a l'esquerra, seguint la LP-20, que fa de ronda, evitant entrar dins la població. Passats uns túnels, en una rotonda, es segueix cap a Puntallana per la LP-1. Seguint per aquesta carretera, travessem la població de Puntallana i a l'arribada a La Galga, hi ha uns carrils laterals en forma de rotonda, per creuar la carretera, tot just al costat del restaurant Casa Asterio (dreta). S'ha de seguir el carrer de la dreta que puja, segons hem girat. Seguir aquest uns 2,5 Km. fins una corba tancada amb ample esplanada asfaltada. Un centenar de metres endavant, tenim el pal indicador de l'inici del recorregut i cartell informatiu.
   
Desviació per arribar al punt d'inici del Cubo de la Galga.
Bosc de laurisilva: És un bosc perennifoli, es troba a latituds temperades càlides, amb un clima subtropical humit, sense cap estació freda i amb poca oscil·lació tèrmica. Les precipitacions i la humitat són abundants al llarg de l'any. La vegetació és densa i de difícil accés. Els arbres, de fulles grans i endurides, poden arribar fins als 50 m. d'alçada. Els boscos de laurisilva de Madeira, La Gomera i La Palma, han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO. A La Palma, la precipitació va entre els 500 a 1100 mm., gràcies als vents d'alisos, amb una temperatura mitjana anual d'entre 15 i 19 ºC.

Més informació del tipus de bosc i la vegetació que el regenta, de les illes Canàries  a  la wikipedia.

Descripció:  Hi ha un panell informatiu de la ruta, a l'inici del recorregut. Seguim indicacions del PR-LP 5.1 per la carretera, direcció al mirador de la Somada Alta.
   
Seguirem per carretera, el PR-LP 5.1 cap el mirador de la Somada Alta.
Arribem a una bifurcació, amb un panell indicador, 6'. Enllaç amb el PR-LP 5, tots dos els seguirem una bona estona, fins el mirador.
   
Girem cap a la dreta, segons el pal indicador.
Seguim cap a la dreta, deixant l'asfalt una mica més endavant, pujant a tocar d'unes cases. Pugem per una escala, envoltada de flors i plantes.
   
Deixem l'asfalt i seguim per unes escales.
La pujada és sostinguda, per camí ample, en mig d'un magnífic bosc.
   
Pujant cap el mirador, en moderat pendent.
En una clariana, trobem l'únic indicador abans d'arribar al mirador, 26'.
   
Indicacions, en una clariana del bosc.
Tornem a dins del bosc, on el pendent torna a enfortir-se. Es guanya alçada per un tram amb ziga-zagues de camí empedrat.
   
Tram empedrat, on guanyem alçada.
Arribem al mur del mirador. Per arribar fins a dalt, s'ha de passar per sota un pont, girar cap a l'esquerra, fins una cruïlla de pistes.
   
Accés al mirador, des del punt de bifurcació dels PR-LP 5 i PR-LP 5.1.
Davant mateix, tenim l'accés fins el mirador de la Somada Alta, 38'. El mirador és una ampla esplanada, amb diferents nivells. 
   
Mirador de la Somada Alta.
Vistes cap a la costa est amb les poblacions de San Andres y Sauces i La Galga, amb el mirador del Salto del Enamorado dalt d'un turó. Especial atenció a l'espè bosc del barranc de la Galga, mirant cap a l'interior de l'illa.
   
Vista de La Galga i del mirador "Salto del Enamorado", dalt del turó. Mirador de la Somada Alta.

Boscos de la conca del barranc de la Galga, des del mirador de la Somada Alta.
Sortim del mirador per on hem entrat, fins a la cruïlla de camins, 50'. Abandonem el PR-LP 5 seguint per una pista cap a la dreta, en baixada. Aquest pista, ens anirà aproximant al barranc de la Galga, pel mig del bosc.
   
Tram de baixada, cap el barranc de la Galga.

Baixant per la pista cap el barranc de la Galga.
Trencall cap a la dreta, deixem la pista i seguim per un caminet, 1h10'.
   
Deixem la pista, per un trencall a la dreta.
Davallem decidits cap el fons del barranc de la Galga, en un tram de pedres.
   
Barranc de la Galga.
Una mica més endavant, no gaire lluny, es defineix el camí, que seguirà el barranc per la dreta, segons la direcció que portem.
   
Falgueres gegants, en mig del bosc de laurisilva.

El camí és molt planer, amb trams amb barana de seguretat, en mig d'un magnífic paisatge.
En mig de l'espès bosc, surt un corriol mig amagat, cap a l'esquerra, que permet arribar fins l'encaixonada llera o "caboco" del barranc, 1h29'. No hi ha cap senyal ni pintada, només unes pedres (recomanable el GPS). 
   
En les pedres, surt el corriol mig amagat, que en un curt descens, porta fins la llera o "caboco" del barranc.
Un curt, dret i relliscós corriol, ens porta en dos minuts, a peus del barranc. Hi val molt la pena arribar-s'hi. Gairebé no entra la llum solar, el degoteig de l'aigua per les parets i falgueres, va omplint el barranc. Els dies de pluges, es converteixen en rius salvatges i dóna vida a aquesta magnífica "selva" de laurisilva. 
   
Caboco del barranc de la Galga.

Barranc de la Galga, envoltat d'espesa vegetació i aigua regalimant les parets.
Pugem pel corriol, fins el trencall, 1h35', girant cap a l'esquerra i seguint de nou el PR-LP 5.1. Continuem admirant aquest paisatge verd, per un camí molt fressat. 
   
Tram estret pel barranc de la Galga.
Cruïlla amb el camí que porta a l'oficina d'informació del Cubo de la Galga, 1h46'. Hi ha un petit indicador. Seguim el PR cap a "San Bartolomé/La Galga", deixant de banda el trencall de l'esquerra cap el "punto de información".
   
Cruïlla amb el camí que porta fins l'oficina d'informació del Cubo de la Galga.
A partir d'aquí, el sender canvia de tònica i comença a guanyar alçada.
   
Suau pujada, pel bosc de laurisilva.
S'arriba a una curta però forta baixada, 
   
Curt tram de forta baixada, per enllaçar més endavant amb la séquia.
després de la qual, es segueix per un tram planer amb barana de fusta, seguint una séquia. 
   
Per camí molt còmode, seguint una séquia amb barana de fusta.
No gaire lluny, topem amb la carretera, punt d'inici, sortint per la banda oposada a on hem iniciat el recorregut, 2h05'.   
   
Sortim al punt d'inici, però pel camí oposat per on hem començat.
Un curt recorregut, que encara se't farà més curt per un dels millors boscos de l'illa. Per aprofitar el dia, podem visitar dues piscines naturals, properes a la zona i d'entrada gratuïta: piscines de La Fajana (Barlovento) i les piscines naturals El Charco Azul (a prop de Puerto Espíndola -San Andres y Sauces-).

Pots consultar el track del recorregut a wikiloc.

Pots donar vida al blog, deixant la teva opinió o comentari. Gràcies.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!