8 de setembre del 2017

Mount Meru (4566) - Little Meru (3820)

El Mount Meru o Socialist Peak, és el segon cim més alt de Tanzània i punt més elevat del Arusha National Park. Gairebé sempre, l'ascens a aquest cim es realitza per fer l'aclimatació a la posterior pujada al Kilimanjaro. Les grans vistes des del cim, la sortida de sol amb la silueta del Kibo, els confortables campaments i el contrast de vegetació amb animals salvatges, fan d'aquest trek molt recomanable en la visita a aquest país africà.

   



Ruta circular: Sí. (Recorregut de 4 etapes).
Sortida i Arribada: Momella Gate.
Dificultat de la ruta: Tècnicament fàcil, tret de l'alçada.
Distància:  45,37 km.   Desnivells:  +3481 m. -3483 m.
Alçada mínima: 1579 m.   Alçada màxima:  4566 m.
Cims:  Little Meru (3820), Rhino Point (3800), Mount Meru (4566).
Acompanyants:  Alícia i Kike.
   
PREPARATIUS
Vols a Tanzània/Kilimanjaro:  Hi ha diferents companyies que realitzen aquest trajecte, totes amb escala. Però l'única companyia (a dia d'avui) que fa la ruta sense escales i el mateix dia és KLM, des de l'aeroport de Schiphol (Àmsterdam) fins el del Kilimanjaro (Arusha).
Des de Barcelona, la millor combinació (la que vam agafar) és amb KLM:
Aeroport d'El Prat, vol a Amsterdam que surt a les 6:20 h. i arribada a les 8:55 h.
Aeroport Schiphol, vol a Kilimanjaro que surt a les 10:25 h. i arribada a les 19:50 h. (hora de Tanzània).
La tornada amb KLM i escala a Dar-es-Salam:
Aeroport Kilimanjaro, vol a Amsterdam que surt a les 20:55 h. i arriba a les 7:25 h. (hora d'Holanda).
Aeroport Schiphol, vol a Barcelona que surt a les 10:20 h. i arriba a les 12:35 h.
Els vols d'anada i tornada, amb taxes i equipatges inclosos va ser de 587,94 € per persona i contractat en un dia de preu baix.
Vacunes: Fins fa poc, eren obligatòries unes determinades vacunes. Ara ja no, són molt recomanades però no obligades: vacuna de la febre tifoidea, l'hepatitis A i la del tètanus-diftèria. Es pot prendre una profilaxis per a la malària, si rondem per bosc tropical o selva per sota dels 1800 m. Si només fem la ruta del Kilimanjaro o la del Mount Meru, no és necessària la profilaxis.
Totes aquestes vacunes es faran constar en un llibret, "certificat internacional de vacunació", que s'ha de portar sempre a sobre durant el viatge.
Hi ha centres vacunals/unitats de salut internacional, on donen consell al viatger i et posen les vacunes, repartides per tota Catalunya. S'ha de demanar hora amb molta antelació, en aquesta web, podràs consultar tots els centres i demanar dia i hora. El preu total del servei i l'administració de totes les vacunes es de 56,70 € (any 2017).
Passaport i visat d'entrada: Es necessita el passaport actualitzat, amb sis mesos mínim abans de la data de caducitat. També ha d'haver-hi fulls en blanc, per que puguin posar els segells.
A més del passaport, es necessita un visat d'entrada a Tanzània. Aquest el podem obtenir en el mateix aeroport de Kilimanjaro, abans de passar la duana. El preu és de 50$ (any 2017). 
Assegurança: Tanzània rep molts turistes, però el país encara està força endarrerit en el tema d'hospitals i rescats en alta muntanya. Nosaltres vam fer-nos una assegurança amb l'empresa IATI Seguros, la modalitat Estrella + anul·lació en l'àmbit "món amb esports d'aventura inclosos". Aquesta cobreix des del dia 1 al dia 15 complet i fins a 5000 m. d'alçada màxim. A més de l'assegurança del trekking: repatriació per malaltia o mort, desplaçaments de familiars, assistència mèdica, rescat,... també cobreix la pèrdua d'equipatge, retràs o pèrdua d'avió, despeses d'anulació, ...
El preu es de 86,51 € els 15 dies (any 2017) per persona.
Agència del trekking:  En el nostre país hi ha moltes empreses de viatges d'aventura que et porten a fer qualsevol activitat a Tanzània.  Ens vàrem decantar per DEO Adventure, agència d'Arusha, després de mirar moltes, per diversos motius:
- El preu barats pels serveis i trekkings que oferien.
- Són natius de la zona i a més el cap de l'empresa parla i escriu en castellà.
- Bons comentaris en internet sobre aquesta agència.
- Pots planificar el recorregut a mida, sense dates limitades, amb dies extres, ...
- Els bitllets d'avió no entraven, així vam poder agafar-los d'oferta.
- Establir unes propines, per després no tenir problemes.
Els serveis contractats: 
- Recollida i tornada a l'aeroport des de l'hotel.
- Estada de tres dies en l'hotel Silver Palm, d'Arusha -dormir i esmorzar-
- Trasllats d'anada i tornada als punts d'inici/final dels dos treks.
- Trekking de 4 dies al P.N.Arusha - Mount Meru, pensió completa i rangers.
- Trekking de 7 dies al P.N.Kilimanjaro - Uhuru Peak, pensió completa.
- Totes les taxes d'entrada als parcs nacionals i estades als campaments.
- Material d'acampada: tendes "iglú" dobles, màrfegues, tenda menjador, taules, cadires, estris de cuina.
- Aigua, tant per beure com per netejar-nos, durant els dos treks.  
- Trek del Meru: Cap d'expedició (John), cuiner (Proches), porter i auxiliar de guia (Justine), porter i servent (Efata), i 3 porters (un per a cada expedicionari). Un ràngers (Sandy).
- Trek del Kilimanjaro: Cap d'expedició (John), guia auxiliar (Clemence), cuiner (Proches), porter i ajudant de cuina (Justine), porter i servent (Efata) i 7 porters (tres per a cada expedicionari). 
El preu total per tots els serveis i durant tota l'estada a Tanzània va ser:
Trek del mount Meru de 698$ (653 €) i el del Kilimanjaro de 1447$ (1353 €) per persona en base a tres expedicionaris. 
Propines: Les propines són gairebé obligatòries, tot i que diuen que no. A més, estan "estipulades" depenent l'ofici de cadascú, a més importància -cap d'expedició i guia- a menys -portador-. El problema i sembla que aquesta agència ho entén, és que no és el mateix un turista de Catalunya a un d'Estats Units. El millor és pactar el import total que es donarà de propina a cada trek, abans de contractar els serveis a l'agència. La millor manera de repartir-la i no entrar en disputes, tal com vam fer nosaltres, és entregar l'import total al cap d'expedició i que ell, davant nostre, la reparteixi en la proporció que ell cregui o correspongui.
Pel trek del mount Meru, 60$ (56,08€) i pel Kilimanjaro, 150$ (140,20€) per persona. Aquests imports són molt inferiors als que tenen "estipulats" o aconsellen. 
Preu del viatge: El preu total del viatge pot variar segons l'agència, el bitllet d'avió, el total de les propines, ...
Aquest viatge, comptant: tots els vols d'anada i tornada, els trekkings del Meru i Kilimanjaro, visat d'entrada al país, les propines dels dos treks, l'assegurança de viatge, vacunes i l'aparcament a l'aeroport, AENA terminal T1, del cotxe (25€/pers.), va sortir per 3005€/persona. El preu al canvi: 1€ = 1,0902$, cal indicar que contra més car sigui el dòlar respecte al canvi de l'euro, més barat surt el viatge. No comptades les despeses extres com dos sopars i un dinar a Arusha (un sopar surt per 4$), begudes, records, ...recomanable canviar dòlars per xílings, el canvi que apliquen a les botigues és desmesurat!, i el canvi te'l donaran en xílings.
Mapa: Al portar en tot el recorregut un guia i un "ranger", no cal portar mapa. Recomano un mapa dibuixat a ma, de tot el parc nacional d'Arusha i diferents tipus de vegetació segons l'alçada, per una cara. Pel darrere, un mapa del mount Meru amb les diferents rutes i campaments, a més de les rutes detallades per etapes, explicacions de plantes i arbres endèmics, climatologia,... tot molt esquematitzat però en anglès.
GTMaps (T) Ltd., "Arusha National Park", 1:125.000.
Hi ha una web on poder visualitzar el mapa. Comprar-ho a Arusha, sempre regatejant el preu! És un mapa, una postal i un record.
  
DADES
Tanzània: País de l'Àfrica oriental, just per sota de l'Ecuador. Té una superfície de 947.303 km2. i una població de 49.253.126 habitants (2013), amb una densitat de població de 51,99 hab./km2. La República Unida de Tanzània va sorgir de la unió de Tanganyika i Zanzíbar, el 26 d'abril del 1964. L'actual capital és, des del 1996, Dodoma, en el centre del país, encara que l'ex-capital Dar-es-Salam continua sent el principal pol econòmic i la població més important del país. El idioma és el suahili i l'anglès. La moneda és el xíling tanzà (TZS), però en gairebé tots els comerços accepten el dòlar. Per consultar més dades del país: història, economia, cultura,... consulta la wikipedia.
El Mount Meru: És un volcà situat en la cordada muntanyosa a l'est de la Gran Vall del Rift. Dista de 70 km. amb el Kilimanjaro i amb els seus 4566 m. d'alçada, és el segon cim més alt de Tanzània i el cinquè d'Àfrica. 
És un volcà actiu, amb una caldera de 5 km. de diàmetre. La darrera erupció registrada data de l'any 1910.
És la muntanya perfecta per realitzar l'aclimatació a la posterior pujada al gran de Tanzània, el Kilimanjaro.
La primera ascensió va ser l'any 1904, realitzada per Fritz Jäeger, tot i que, aquest fet és discutit, doncs s'assenyala que Carl Uhlig ho hauria fet l'any 1901.
El Mount Meru és l'eix topogràfic del Arusha National Park, creat l'any 1960, té una extensió de 137 km2., un dels parcs més petits de Tanzània però dels més bonics i varietat topogràfica. 
Els atractius més destacats del parc són el trek d'ascensió al Mount Meru i el seu espectacular cràter, el cràter del Ngurdoto -conegut com el petit Ngorongoro- i els llacs Momella. 
Degut a l'abundant vegetació, els animals són difícils de veure respecte a d'altres parcs. Hi podem trobar: zebres, girafes, búfals, hienes, lleopards i els colobos blanc-i-negres, entre d'altres, però per sobre de tot, la gran diversitat d'aus, amb més de 570 espècies registrades. 
El Trekking: L'ascens al Mount Meru és el trek ideal per aclimatar abans de pujar al Kilimanjaro. Dins del Arusha National Park, hi ha una serie de campaments -huts- on pernoctarem al final de cada etapa. Aquest campaments són molt còmodes, amb barracons on hi ha les habitacions, completament de fusta, amb matalàs i lliteres per a quatre persones i una bombeta de llum. També disposen, fora de l'habitació, de lavabos, vàters. Un gran menjador i llargues taules i bancs a l'exterior. L'aigua per rentar-nos la serveixen en palanganes. A més, hi ha una zona amb els dormitoris dels guies i portadors i l'oficina del guarda del campament.
El trek consta de quatre etapes, amb l'aclimatació extra en la segona, el dia abans de la pujada al Mount Meru, iniciant i finalitzant el recorregut a Momella Gate.
Les etapes:
1- Momella Gate (1579) - Miriakamba Hut (2514) per la Southern route.
2- Miriakamba Hut (2514) - Saddle Hut (3570).
    Saddle Hut (3570) - Little Meru (3820) - Saddle Hut (3570).
3- Saddle Hut (3570) - Mount Meru (4566) - Miriakamba Hut (2514).
4- Miriakamba Hut (2514) - Momella Gate (1579) per la Northern route.  


Les dades: distància, desnivell positiu i negatiu i alçada mínima i màxima, estan presses per GPS i detallades segons els càlculs de wikiloc.

DIA 1 (8-9-17)
Momella Gate (1579) - Miriakamba Hut (2514).
Distància: 12,58 km.   Desnivells:  +1046 m.  -127 m. 
Alçada mínima:  1579 m.   Alçada màxima:  2604 m.
Temps:  5h23'   Temps sense parades:  4h42'.

Des de la porta d'entrada del Arusha National park fins la zona de registre de l'expedició, hi ha un bon tram, que el fem amb el 4x4.
   
Entrada a l'Arusha National Park.
En aquest punt, Ngongongare Gate, trobem una tanca que barra el pas als que no tenen els permisos corresponents. Després de voltar una estona i veure una maqueta 3D amb el recorregut del trek, ens donen llum verda per entrar.
   
El 4x4 dins l'aparcament de la Ngongongare Gate, lloc on registrem l'expedició.
Seguim per una pista, amb bon estat, en mig del bosc. Ràpidament trobem els primer animals, un xic allunyats.
No triguem gaire a arribar a Momella Gate. Aquest és el campament base d'on s'inicia i finalitza el trek del Mount Meru.
Un ample aparcament amb una petita botiga de records i menjar. A banda esquerra, una esplanada on els portadors van fent els farcells que carregaran, previ pas per la balança. 
A l'altre banda de l'aparcament, està l'oficina de registre, els lavabos, zona de taules a l'aire lliure i una zona d'espera amb cadires, taules i petit bar/botiga de souvenirs. 
   
Momella Gate. Oficina de registre, a la dreta, zona d'espera dels expedicionaris.
Zona d'espera a Momella Gate, amb taules, bancs i un petit bar.
Després d'una llarga espera, s'han de fer grups rejuntant expedicions, ja que anirem acompanyats d'un rànger, comencem a caminar a les 13:05, utilitzant la ruta sud o Southern route.  
   
Sortint de Momella Geta. Iniciem el trekking.
Sortint per la pista per on hem vingut. De seguida, girem per una pista més estreta, tot creuant un pont sobre el riu Ngare Nariyuki.
   
Deixem la pista principal, creuant un pont.
Ens endinsem en el bosc tropical, sempre amb el rànger Sandy encapçalant les expedicions, nosaltres ... els últims.
   
Caminant per entre el bosc, amb el guia John.
Dalt d'uns arbres, trobem una família de Colobos blanc-i-negres (Colobus Guereza).
   
Colobos blanc-i-negres.
El rànger s'endinsa, per un corriol dins de l'espès bosc, deixant la pista.
   
Drecera per un corriol en mig de l'espès bosc.
Grans arbres i molta humitat.
Fins a retrobar-nos amb la pista.
   
Retrobem la pista.
La caminada és molt relaxada, estem aclimatant! I descobrint nous mons.
El punt més espectacular d'aquesta etapa, és sense cap mena de dubte el Fig Tree Arch.
   
Arribant al Fig Tree Arch.
El Fig Tree, de l'espècia dels ficus, té una gran quantitat d'arrels per sobre de la terra, a més de ser un dels més alts del parc. Aquest està situat en mig de la pista, formant un arc, per on passen els 4x4.
  
Fig Tree Arch.
Fem una parada per menjar, el lloc s'ho val. 
   
Fem una parada davant el Fig Tree Arch.
Sense grans pendents, seguim avançant en mig del bosc. Trobem un mur indicador del campament Itikoni Special Camp Site, situat molt proper a la pista.
   
Arribant al trencall del campament Itikoni Special Camp Site.
Encapçalant el grup, per davant del rànger, que estava un xic mosquejat.
Ens desviem de la pista per visitar una petita cascada, Maio Fall. 
  
Maio Fall, cascada.
Enseguida tornem, per un corriol, a la pista.
  

Seguim pujant, per entre el bosc i la boira.
El pendent s'intensifica un xic més, voltejant el Kikoto Hill, que ens queda a la dreta. En front tenim el cràter del Meru, però el dia amb espesa boira, no ens deixa gaudir del paisatge.
  
Per terreny més planer, davant la boira ens impedeix veure el volcà Meru.
Creuem la llera d'un torrent sec, amb la terra negra volcànica.
  
Creuant una torrentera de sorra negra. A partir d'aquí, iniciem un descens.
Per començar una intensa baixada, però curta, fins a Miriakamba Hut, campament on passarem la nit.
   
Arribem a Miriakamba Hut.
Miriakamba Hut, amb els barracons on hi ha els dormitoris.
Com és habitual en aquest campament, en mig del bosc tropical, gairebé sempre està envoltat de boira. 

Pots veure el track de l'etapa 1 a wikiloc.

DIA 2 (9-9-17)
Miriakamba Hut (2514) - Saddle Hut (3570).
Distància: 6,33 km.   Desnivells:  +1109 m.  -31 m. 
Alçada mínima:  2500 m.   Alçada màxima:  3568 m.
Temps:  4h53'    Temps sense parades:  4h14'.

Aclimatació:
Saddle Hut (3570) - Little Meru (3820) - Saddle Hut (3570).
Distància: 3,1 km.   Desnivells:  +235 m.  -235 m. 
Alçada mínima:  3568 m.   Alçada màxima:  3803 m.
Temps:  2h21'   Temps sense parades: 1h48'.

Només sortir de l'habitació, ja veiem que el dia és gris, amb una suau pluja o boira ploranera.
   
Habitació en Miriakamba Hut. Preparatius del dia.
Al Kike ja li han posat renom, Leopard, ...per la força dels roncs. 
Després d'esmorzar i preparada la motxilla, tots reunits en les taules que hi ha en mig d'una petita esplanada. 
   
En les taules exteriors de Miriakamba Hut, tothom es prepara per iniciar el trek.
Sandy, el rànger, es posa davant... iniciem el segon dia de trek. Ara ja no plou.
Sortim per un lateral del campament. Ens endinsem pel bosc tropical. 
Molt a prop, trobem una bifurcació. Seguim cap a la dreta, tal i com indica l'indicador, "Saddle Hut, 4 hrs". 
   
Trencall cap a Saddle Hut, següent campament.
Des de l'inici, el pendent és constant, amb moltes giragonses i ziga-zagues, envoltats d'una boira, que en segons quin racó, és força densa. Sempre anem ben junts i en filera.
   



Força amunt, comencen a aparèixer les primeres tímides clarianes.
  
Un darrere l'altre, sempre a munt. Kike, John i la resta de comitiva.
Arribem a Mgongo Wa Tembo (3050), lloc on hi ha unes taules de fusta, perfectes per dinar, en un estret replà. Uns metres més amunt, hi ha una caseta amb vàter.
   
Mgongo Wa Tembo, lloc de parada per dinar.
Dins del bosc, hi ha impressionants arbres, d'una grandària excepcional, que barrejats amb la boira, semblen mans gegants que venen a agafar-nos.
   
En mig de la boira, ja s'intueix el cel blau.
De sobte, apareix el sol! Hem creuat la fina línia que separa estar sota o sobre del mar de núvols.
  
Deixem enrere la boira.
Mica en mica, el bosc tropical deixa pas a un bosc més baix, sense gaire alçada. Al fons, podem observar el Little Meru.
   
Sortim del bosc tropical. Davant, el cim del Little Meru.
A mida que pugem, predominen els arbres arrasats per un incendi, encara amb les branques de color negre, barrejat amb plantes de sotabosc, de color groc.
   
Entre arbres cremats, darrer tram de forta pujada fins el campament.
El pendent no defalleix en cap moment. Guanyem alçada ràpidament i també vistes cap el Little Meru, amb el seu punt més alt, que no son les roques, i els primers barracons del campament.
  
En el coll, es veuen les cases del campament. A la dreta, el cim del Little Meru.
Una darrera llaçada del camí cap a l'esquerra abans d'encarar directes al coll, ens permet veure el cim del Mount Meru, imponent mole volcànica.
   
El Mount Meru, de pujada cap a Saddle Hut.
Després d'un darrer tram més suau, amb una curta baixada final, arribem a Saddle Hut, campament on passarem la nit, curta nit!
   
Arribant a Saddle Hut.
El campament és molt semblant, en quant a comoditats, a l'anterior. El que més impressionat és el lloc on està situat, envoltat dels cims: Little Meru, Rhino Point i Mount Meru; amb un mar de núvols d'on sorgeix del no res, el Kilimanjaro.
   
Des de Saddle Hut, el Kilimanjaro.
Després d'una llarga parada per dinar còmodament, iniciem l'ascens al Little Meru, a mena d'aclimatació.
  
Sortint de Saddle Hut, per pujar el Little Meru, davant.
Un fresat camí, va pujant fent ziga-zagues. A mida que pugem, les vistes cap el campament i el volcà del Meru, s'amplien.
   
Des del cim de Litlle Meru, es pot veure perfectament el camí de pujada. Davant, Rhino Point i dins del cràter l'Ash Cone.
Fins arribar a les roques, ja en la carena final cap el cim.
   
En la carena, ja podem veure el cim.
El Little Meru (3820)* és un cim que s'utilitza per aclimatar. Només dista d'una hora des del campament, per un camí molt arranjat i còmode de pujar. Les vistes són esplèndides. 
(*) Cal dir que l'alçada d'aquest cim en moltes publicacions, és de 3801 m. El GPS, marca 3808 m.
  
Cim del Little Meru (3820), amb el cràter i cim del Mount Meru darrere.
Des del Little Meru, el Kilimanjaro ens espera els propers dies.
El Kilimanjaro i el Mawenzi (amb zoom) des del Little Meru.
Després de dos quarts d'hora dalt del cim, iniciem la baixada, pel mateix camí de pujada. Tots hem pujat molt bé i sembla que de moment no apareix el mal d'alçada, ...veurem aquesta nit.
   
Baixant, amb el Saddle Hut mig engolit per la boira.
La baixada és força ràpida fins el campament, Saddle Hut.
Abans de sopar, toca el "wash wash", rentar-nos amb els gibrells. A aquesta darrere hora de sol, el Kilimanjaro ens gratifica amb el seu vestit de gala o pijama.
  
El Kilimanjaro des de Saddle Hut, a mitja tarda.
Enseguida cau la foscor. Marxem a sopar ràpidament, aquesta nit toca diana a les 00:00 per iniciar l'atac al cim a la 1:00. Per sort, avui al Kike li han donat una habitació per a ell sol!

Pots veure el track de l'etapa 2 a wikiloc.
Pots veure el track de l'aclimatació al Little Meru a wikiloc.  

DIA 3 (10-9-17)
Saddle Hut (3568) - Mount Meru (4566) - Miriakamba Hut (2514).
Distància: 16,43 km.   Desnivells:  +1066 m.  -2137 m. 
Alçada mínima:  2512 m.   Alçada màxima:  4566 m.
Temps: 15h47'    Temps sense parades:  12h47'.

Després d'un ràpid esmorzar, galetes "maries" i un té ben calent, sortim fora esperant a l'inici del trek.
Ha costat una mica dormir, però no tenim mal de cap ni res que s'hi assembli al mal d'alçada.
Només falta en Justine per arribar, que avui deixa per uns moments l'ofici de portador i ens farà de guia auxiliar.
 
Saddle Hut, preparats per l'atac al Mount Meru.
Sortim del campament a la 1:05 h., avançant per terreny poc pendent, entre el volcà Meru i la muntanya del Little Meru, el que seria l'ampli coll.
El camí és molt fàcil de seguir, a més tenim un fenomenal guia, en John.
En mica en mica el pendent és torna molt dret, iniciant un seguit de llaçades cap a l'esquerra per superar el lateral del con volcànic. 
Davant veiem les llums d'altres expedicions, que ja estan abordant la carena del cràter.
El primer punt planer que trobem, és a l'arribada de Rhino Point (3800)*. Aquest petit cim del cràter és un punt clau per assolir la carena i continuar per aquesta.
(*)Tot i marcar 3800 m. el panell informatiu, el GPS ens marca 3882 m.
  
Rhino Point (3800).
Es baixa per un tram fàcil fins topar amb una part més rocosa, on trobem unes cadenes per ajudar-nos a avançar. Cal dir que amb roca sense neu ni glaç, no són necessàries utilitzar-les.
Passat aquest tram, el pendent s'intensifica. Tot són pedres i terra negra, cap senyal de verd. Resseguim la carena del cràter, gairebé sempre per la vessant dreta o exterior, encara que alguna vegada, passarem al vessant de l'esquerra, el que queda dins del cràter.
No aconseguim l'objectiu de veure sortir el sol des del cim. Parem abans per no perdre'ns aquest magnífic espectacle...
   


Tres imatges de la sortida de sol, pujant cap el Mount Meru. Davant, ...el Kilimanjaro.
Ara ja amb una claredat suficient per apagar els frontals, seguim amunt. El cansament i l'alçada, comencen a aflorar. Afluixem el ritme, potser hem menyspreat aquest cim i ara toca anar més "pole-pole". Tot i tenir les roques cimeres en front, encara trigarem una bona estona a arribar-hi.
  
Amb llum del dia, seguint el camí per la carena del cràter.
L'ombra del Mount Meru. El darrer tram és força pendent i es nota la falta d'oxígen.
Entre rocs i fort pendent, ja tenim el cim a tocar.
El cim del Mount Meru (4566), punt més alt del volcà i segona elevació del país, està culminat per un seguit de roques, amb un "banc" de pedres, una bandera de Tanzània, el rètol d'ubicació i un plafó informatiu dels cims que l'envolten. 
Arribem cansats, uns més que d'altres, i un xic desorientats, ...no hi ha hagut foto cimera de grup! 
  


Cim del Mount Meru (4566).
No cal dir que les vistes, a aquestes hores del matí (7:30), són espectaculars, amb un mar de núvols extensíssim, però força dolent per a fotografiar, ja que tenim el sol de cara.
Dins del cràter, sobresurt el Ash Cone, i resseguint tota la carena volcànica, podem veure el Rhino Point i just darrere, el Little Meru.
   
Des del Mount Meru, l'Ash Cone, el Rhino Point i el Little Meru, rodejat d'un espectacular mar de núvols.
Uns quaranta minuts dalt del cim, descansant, menjant i hidratant-nos, ens donen forces per iniciar el descens. (ara veurem el recorregut que hem fet pujant a les fosques).
   

De davant al darrere: Ash Cone, Rhino Point, Little Meru i Kilimanjaro amb el Mawenzi a la dreta.


Enrere queda les roques cimeres del Mount Meru.
Darrer tram del cràter, abans de la pujada a Rhino Point, davant.
Fins arribar a Rhino Point (3800)*.
(*)Tot i marcar 3800 m. el panell informatiu, el GPS ens marca 3882 m.
  
Rhino Point (3800), ara amb llum.
Ara amb llum, des d'aquest punt es pot veure el campament Saddle Hut, l'espectacular cresta volcànica fins el Mount Meru, el Little Meru en front, i surant en un mar de núvols, en la llunyania, el Kilimanjaro.
   
Des de Rhino Point, tota la carena del cràter per on passa el camí, amb el Mount Meru, tapat pels núvols.
Des de Rhino Point, el Little Meru i a sota, el campament Saddle Hut.
Una ràpida baixada, es nota l'autosuficiència d'oxigen i el fort pendent, ens porten fins a Saddle Hut. Són les 11:46 del matí i comença a fer calor.
   
Arribada a Saddle Hut.
Arribem cansats, bastant cansats. Ens rentarem un xic, recollirem l'habitació i comencem a preparar les bosses per la baixada. 
L'Efata ja ens crida per dinar. Aquest noi és més puntual que les agulles del rellotge! Tots a dinar.
Després de dinar i de fer una becaina d'una hora aproximadament, iniciem la reagrupació d'expedicions, amb el rànger Sandy al capdavant, i ...cap a vall.
El camí de baixada és el mateix que el de pujada.
   
Baixada cap a Miriakamba Hut, en mig del bosc tropical.
Fem una petita aturada on hi havien les taules de fusta, Mgongo Wa Tembo, per picar uns fruits secs, i seguim avall. Hi ha moltes ganes d'arribar, el cansament i les ganes de dormir ronden massa pel cap i això fa que la tornada sigui "més llarga i feixuga".
   
Miriakamba Hut.
Miriakamba Hut! per fi hem arribat! Rentar-nos, un bon sopar, que ens prepara el nostre cuiner, en Proches i ...directes a l'habitació. Jo i Alícia dormirem en la habitació "Zebra", Kike dormirà en...? "Leopard"!. Demà serà un altre dia.

Pots veure el track de l'etapa 3 a wikiloc.

DIA 4 (11-9-17)
Miriakamba Hut (2514) - Momella Gate (1580).
Distància: 6,93 km.   Desnivells:  +25 m.  -951 m. 
Alçada mínima:  1579 m.   Alçada màxima:  2486 m.
Temps: 5h23'   Temps sense parades:  4h42'.

Atronador! "The Leopard is back!". Com cada dia, i ja ens hem acostumat, l'Efata pica a la porta per que ens llevem. I no para de picar fins que obrim.
Després d'esmorzar i portar les bosses a les taules de fora, una ullada des del terrat que hi ha sobre el menjador, aprofitant que avui el campament encara no ha estat engolit per la boira.
   
Des de la terrassa que hi ha a Miriakamba Hut.
Les diferents expedicions ja estan preparades per iniciar el descens, nosaltres també!.
   
Esperant l'inici del trek.
Per baixar utilitzarem una ruta diferent a la de pujada, la ruta nord o Northern route, més directe, alternant zones de bosc amb terreny obert de pastures.
   



Es poden observar els llacs Momella, situats en l'extrem est del parc. 
   
Àrea del Arusha National Park, amb els llacs Momella.
Enrere queden els grans cims del parc, conquerits dies abans.
   



Ens desviem del camí cap a la dreta, per visitar la bonica cascada Tululu Sia.
   
Cascada de Tululu Sia.
Tululu Sia.
De tornada al camí, deixem enrere el bosc per travessar una gran plana verda, on trobem unes manades de búfals africans (Syncerus caffer).
   


Búfals africans.
Entrant de nou en el bosc, una família de babuïns (Papio cynocephalus), ignorant-nos completament i fent la seva.
   
Babuïns.
Creuem per un pont el riu Ngare Nanyuki, que condueix a una zona lúdica on hi ha un seguit de cranis dels diferents tipus d'animals que sovintejant el parc. 
   
Diferents cranis d'animals que habiten al parc.
A tocar,  arribem a Momella Gate.
   
Arribada a Momella Gate.
Convidem a unes cerveses o refresc al guia i a la resta de la quadrilla, per la bona feina feta i els hi entreguem la propina, que entre ells se la reparteixen.
Des d'una branca d'un gran arbre, un amic es vol apuntar a la festa. Un micus blau (Cercopithecus mitus mitus).
  
Micus blau
Pobre, amb quina cara es va quedar quan no li vàrem donar ni fruits secs i beguda! i és que ja et diuen que, als animals no els hi donis de menjar.
   
No treia els ull dels fruits secs!
Pots veure el track de l'etapa 4 a wikiloc.

Després de l'entrega del diploma acreditatiu de l'ascens al Mount Meru, ens muntem en un autocar, el 4x4 era un xic petit per a tantes persones, i abandonem el Arusha National Park, direcció a la població d'Arusha, on demà iniciarem el trek d'ascens al Kilimanjaro, per la ruta Machame.
   
Diploma acreditatiu de l'ascens al Mount Meru.

Si estàs interessat a fer aquesta ruta, no dubtis a contactar-me, et puc ajudar a resoldre qualsevol dubte.
 
Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari d'aquesta entrada, gràcies!


4 comentaris:

  1. Great description, thank you for the effort invested😀.
    One question - how do the difficult passages from Rhino point to the summmit look like? Any pictures?
    Otherwise, there are no other dufficult stone garden/stairs passages?

    Thanks!
    Klemen

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thanks Klemen for trusting my blog and being able to help you.
      Going down from Rhino Point you will reach some rocks where there is a chain to help you cross this area. If there is no snow or ice, the rocks cross well without using the chain, technically it is very simple.
      The rest of the way to the top, is to follow a well-defined path, where the only difficulty is the slope and the lack of acclimatization to the height.
      We made the climb at night and it seemed very losing, but on the way down, by day, the road was very clear and easy to follow, besides from above Rhino Point you can see the camp.
      Do not worry because it is very easy to climb.

      Xavi Klds.
      (Translated by Google).

      Elimina
  2. Thank you very much. Helpful description! Keep going!
    Klemen

    ResponElimina

Gràcies pel comentari !!