1 de setembre del 2022

Les Tres Cascades del Boom (Ardonés, El Clotet i Mascarada)

Senderisme per visitar tres cascades situades en el barranc d'Ardonés des del poblet de Cerler, el més alt del Pirineu Aragonès. Un recorregut curt, creuant prats i pastures amb un desnivell molt suau, apte per a tota la família. Les vistes àmplies del inici del recorregut es tanquen per gaudir d'un racó imponent, verd, agresta, amb una salvatge caiguda d'aigua formant un elegant vel de núvia blanc. 

  

  

Ruta circular:  Sí.

Sortida i arribada:  Cerler.

Temps total:  2h57'     Sense parades:  2h27'    Ritme:  Pausat.

Dificultat:  Molt Fàcil        Esforç:  1/5.

Distància:   7,12 km.        Desnivell:  +286 m.

Alçada mínima:   1530 m.             Alçada màxima:   1785 m.

Cascades:  Ardonés, El Clotet i Mascarada.

De interès:  Aquest itinerari rep diversos noms: Les tres cascades del Boom o Bom, Les cascades d'Ardonés, Les tres cascades o Les cascades de Cerler.
El barranc d'Ardonés, on estan situades les tres cascades, és un racó de gran bellesa.
La millor època de l'any és a la primavera, quan el desglaç ja s'ha intensificat i les pluges són més generoses, les cascades escupen més aigua i ensenyen la seva vessant més salvatge. 
Aquest sender és apte per a tota la família, només cal vigilar els nens petits en la zona propera a la cascada d'Ardonés. 
El recorregut es pot iniciar pel mig del poble, on està situat el safareig, o envoltant-lo per la carretera. En tots dos trobarem indicadors.
Després de realitzar el recorregut, es pot visitar el petit poble de Cerler, amb l'església de San Lorenzo de Cerler, un safareig i els estrets i ben remodelats carrers del casc antic. Cal dir que Cerler és el poble més alt del Pirineu Aragonès.

Acompanyants:   Alícia.

Recomanacions: Es pot realitzar el recorregut amb sabatilles de trail, sempre que la roca no estigui excessivament molla, glaçada o amb neu. 

Mapa:  Editorial Alpina, "Aneto-Maladeta", escala 1:25.000.

Aproximació: Des de Lleida, capital de província, agafar l'autovia A22 direcció a Osca. Deixar-la en la sortida 51, seguint per la N-240 fins a les proximitats de Barbastro, on seguirem direcció a Graus per la N-123. Passat aquest poble, seguim per la mateixa carretera, ara dita A-139. Abans de Campo, agafem la N-260 i la deixem a Castejón de Sos, on seguim un altre cop per la A-139. Seguint aquest, passem el poble de Benasc, i molt a prop, hi ha una gran rotonda, on girem cap a la dreta. Carretera amunt, fins arribar al poble de Cerler, on hi ha aparcament en la mateixa carretera. Punt d'inici.

Descripció:  Des de l'aparcament, continuem carretera amunt, voltejant el poble, fins a trobar un pal indicador, 5', per on ens endinsem cap el centre del poble.

Indicador a peu de carretera.
Deixem de banda un camí a la dreta. En el següent carrer, es gira a la dreta. L'asfalt es transforma en terra, abans d'arribar a una cruïlla de camins, 11'. En aquest punt, en una gran alzina, penja el cartell "Las Tres Cascadas del Boom", amb una petita descripció.

Panell informatiu del recorregut.

Cruïlla de camins on es situa el panell informatiu.
El primer tram del recorregut passa per un camí força arranjat, en mig del bosc, on s'agraeix l'ombra i frescor d'aquest calorosos dies d'estiu.

 

Camí de pujada cap a l'ermita de San Pedro Mártir.
Es deixa enrere el bosc, per entrar en terreny de pastures i prats, tònica dominant de l'excursió. El punxegut pic de Cerler i les pistes de l'estació d'esquí, destaquen a banda dreta.

Pic Cerler i pistes d'esquí.
Es continua pel suau pendent fins a trobar-nos, en mig del camí, l'ermita de San Pedro Mártir, 28'. Vora aquesta ermita, hi ha una zona de pic-nic.

Ermita de San Pedro Mártir.
En aquesta zona, les vistes enrere són àmplies cap el barranc de Remáscaro, la vall de Benasc i els cims sobre aquesta darrere vall.

Vistes de de l'ermita.
I encara més a la dreta, es poden veure un seguit de cims superiors als 3000 m., com els cims d'Eriste i de les Forquetes.

Alts cims del Pirineu: Eriste, Forquetas, Torets, Llantia.
Seguint marques grogues i travessant pastures, avancem paral·lels al barranc de Remáscaro, que tenim a banda dreta.

Paral·lels al barranc de Remáscaro.
Confluència de barrancs. Creuem el barranc d'Ardonés pel pont del Vadiello o palanca del Molino, 40', i hi girem cap a l'esquerra. A banda dreta queda el barranc de l'Ampriu, que baixa de la part alta de l'estació d'esquí.     

Pont del Vadiello.
Remuntem la vall d'Ardonés seguint el seu barranc, per una bona senda, envoltada de prats. El torrent ens queda a l'esquerra durant tota la pujada.

 

Remuntant el barranc d'Ardonés.
Deixem de banda un pont de fusta que creua el torrent, continuant camí amunt.

Enrere queda el pont de fusta.
Creuem una pista forestal. Si seguim aquesta pista cap a la dreta, ens portaria davant de la pressa d'aigües.

Creuem la pista.
El camí s'estreny, guanyant alçada respecte al fons del barranc, que queda força baix. En aquest apareixen petits salt d'aigua i gorgs. També si mirem a banda esquerra, es poden veure les dues cascades que després visitarem.

Al fons el torrent del barranc d'Ardonés.
Des de la distància, es poden veure dues de les cascades, a la dreta la d'Ardonés i a l'esquerra la d'El Clotet.

Cascada d'El Clotet i d'Ardonés.
Creuem un curt tram emboscat, per trobar-nos de front, un cop sortit del bosc, amb l'espectacular cascada d'Ardonés, 1h17'. Aquesta és la més important i cabalosa de les tres, tot i que aquest any ha estat d'extrema sequera, baixa força aigua.

Cascada d'Ardonés.
Delicat vel de núvia, fi com la seda blanca, que cau damunt dels fotografiats. Gairebé sota la mateixa cascada, hi ha una passarel·la metàl·lica per creuar a l'altre riba. Val la pena fer-se la foto en aquest punt, tot i que de ben segur acabarem un xic mullats. 

Sota la cascada d'Ardonés.
De tornada, hi ha un pas equipat amb cable de seguretat. Aquest curt tram només presenta dificultat amb neu, glaç o amb roca mullada.

Final del tram equipat amb cable. Darrere la cascada d'Ardonés.
Resseguint el barranc d'Ardonés, ara en suau baixada i pel vessant contrari per on hem pujat, enseguida arribem a la cascada d'El Clotet, 1h21', amb força menys aigua, però també espectacular. 

Cascada d'El Clotet.
La senda torna a pujar. No gaire lluny, trobem la tercera i darrere, la cascada de la Mascarada, 1h29'. Aquesta amb una espectacular caiguda però amb molt poca aigua, és la menys cabalosa. Ens podem endinsar fins a peu de cascada per un corriol, només cal vigilar de no patinar en la roca molla.

Cascada de la Mascarada.
El camí no deixa de pujar entre pastures, seguint marques blanques-i-grogues.

Senda de tornada, amb marques blanques-i-grogues.
Enrere queden les cascades i el barranc d'Ardonés, magníficament verd.

Vall d'Ardanés.
El camí es torna més ample, diria que en una pista en desús. Aquesta zona, la Paluenga, és una extensa pradera, hi ha un seguit de bancals o terrasses on antigament es cultivava el cereal i avui dia són pastures pel bestiar.

Paluenga, de tornada cap a Cerler.
Des d'aquest lloc, punt més alt del recorregut, es pot observar la cresta de les Espadas i altres cims.

Pics d'Eriste, las Forquetas i la cresta d'Espadas-Posets.
Deixem de pujar per iniciar la baixada. Haurem de seguir els pals indicadors i les marques de pintura, deixant alguns trencalls.

Un dels trencalls que trobem, amb pal indicador.
Ens endinsem en el bosc, creuant el barranc d'Alto, 1h57', on corre un xic d'aigua.

Creuant el bosc.

Barranc d'Alto.
El camí es torna empedrat, ja amb vistes al poble de Cerler, molt a prop.

Camí empedrat, amb vistes a Cerler.
En una cruïlla de camins amb murs de pedra seca, 2h12', marxem a l'esquerra.

Cruïlla de camins.
Una curta baixada ens porta fins a un carrer enquitranat, seguint pel de la dreta, en baixada. Més avall apareixen les primeres cases del poble, el carrer la Fuente, 2h18'.

Carrer la Fuente, part alta de Cerler.
Seguint aquest estret carrer, arribem fins el cor de Cerler, amb l'església de San Lorenzo de Cerler, 2h22'. Documentada en el segle XI, de possible origen romànic, va ser remodelada el segle XVII.

Església de San Lorenzo de Cerler.
Continuant pel mateix carrer, més avall ens trobem amb la carretera i l'aparcament, 2h27', donant per acabada aquesta curta, distreta i interessant caminada.

Pots veure i baixar-te el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!