15 de setembre del 2008

Aproximació Al Refugi Larribet

L'aproximació al refugi Larribet per la vall d'Arrens, són d'aquelles que agraden, amb contrastos i detalls a cada racó, que donen ganes de continuar i continuar. El verd intens de la vall, els estanys cristal·lins, els torrents alegres que remuguen quan ja el refugi està a la vista abans de la darrera pujada, i quina pujada!, que et deixa a les portes del refugi, cansat però sorprès d'aquesta elegant construcció i del paisatge que l'envolta.


Ruta circular:  No.

Sortida:  Pla d'Aste.

Arribada:  Refugi Larribet.

Temps total:  1h45'   Sense parades: 1h45'     Ritme:  Ràpid.

Dificultat: Fàcil     Esforç:  1/5.

Distància:  5,51 km.         Desnivell:  +602 m.

Alçada mínima:  1470 m.         Alçada màxima:  2072 m.

De interès:  L'accés al Pla d'Aste amb cotxe es realitza per una bona carretera, on trobem una zona àmplia d'aparcament. Des de Pla d'Aste, també surt l'itinerari al port fronterer de la Peyre-St-Martin i al refugi Ledormeur. Des del refugi parteix la ruta clàssica francesa al pic Balaitous.

Refugi Larribet: Està situat en el vessant nord entre el pic Balaitous i el pic Palas, en la vall de Larribet, a una alçada de 2072 m., dintre del Parc Nacional dels Pirineus. És propietat de la FFCAM (Fédération Française des Clubs Alpins et de Montagne). Des del Pla d'Aste, el temps orientatiu és de 2h15/2h30'.

Inaugurat el 26 d'octubre del 1956, és ampliat i remodelat l'any 1992 per donar allotjament als alpinistes i escaladors amb unes condicions més còmodes.

El refugi està guardat en temporada, des de mitjans de maig fins a mitjans d'octubre, per na Laëtitia, guarda molt amable i atenta, que ajudarà a resoldre qualsevol dubte sobre l'itinerari que tenim previst.

El refugi en temporada guardada ofereix tots els serveis: 60 places per pernoctar en 4 dormitoris, esmorzars, dinars, sopars, begudes, dutxes calentes, mantes,... En temporada de no guardat, aquest compte amb 19 places, en dos dormitoris amb mantes, amb accés al menjador amb llum i una zona de pic-nic amb aixeta (fins que es congeli l'aigua).

Per a qualsevol informació i per realitzar les reserves, es pot consultar la web del refugi, amb molts detalls històrics i del dia a dia, una web molt completa.

Acompanyants:  Jordi Paredes.

Recomanacions:  Estem en vessant nord pirinenc, portar roba d'abric, ja que poden haver-hi canvis brusc de temperatura. Pals de tresc i un barret pel sol.

Mapa:  Carte de Randonnées - Pyrénées nº. 3, Béarn-P.N.des Pyrénées, escala 1:50.000.

Aproximació:  Sortint de Lleida, capital del Segrià i de la província, agafem l'autovia A-22, passem les poblacions de Binéfar, Montsó i Barbastro. S'acaba l'autovia i es segueix per la N-240 cap a Osca, sense entrar-hi, enllacem amb l'autovia A-23. Girem direcció Sabiñánigo. Un cop arribats a aquesta població, seguim per la N-260 fins a Biescas, on ens desviem per la carretera A-136. Passem les poblacions d'Escarrilla, Sallent de Gàllego i Formigal fins creuar la frontera pel Portalet. Ja en França, baixem per la carretera D934 fins l'entrada al poble de Laruns, on seguim per la carretera D918 cap a Gourette, col d'Aubisque i Arrens-Marsous, on seguim per la carretera D105 fins el Pla d'Aste, on trobem aparcaments i panells informatius.

Nota: En aquest itinerari descrit només de pujada, també trobarem fotografies realitzades a la baixada, totes elles identificades.

Descripció:  Al final de la carretera D105, deixat enrere l'aparcament de Pla d'Aste, trobarem la gran casa del Parc Natural dels Pirineus i al costat mateix, un panell informatiu (1470), tot just on comença la senda. Són les 17:05 i haurem d'anar ràpid per no arribar a les fosques.


Inici del recorregut al Pla d'Aste.
Creuem el riu Le Gave d'Azun per un pont en mig del bosc, per un camí força ample i amb suau pendent.

Riu Le Gave d'Azun.
Ens endinsem en la vall d'Arrens. Deixem enrere el bosc, on s'obren les vistes cap els cims fronterers.

Vall d'Arrens.
Arribem a l'estany de Suyen.



Estany de Suyen.
El voregem per l'esquerra. A l'entrada d'aigües d'aquest estany, hi ha un torrent que es precipita en forma de cascada.

Cascada que desemboca en l'estany de Suyen.
Passat l'estany, enseguida trobem una bifurcació. Es deixa el camí que prossegueix cap el port de la Peyre-St-Martin, per seguir cap a la dreta, el Pla de Doumblas. Creuarem el riu per una passarel·la de fusta, abans d'arribar a la cabana Doumblas (1563), 30'.

Pla i cabana de Doumblas.
Tornem a creuar una altra passarel·la de fusta. En aquest punt, abandonarem la vall d'Arrens, d'un preciós verd.

La vall d'Arrens, des del Pla de Doumblas.
Remuntem un fort pendent, per camí fressat, entrant en una zona arbrada superada una certa alçada.

Pla i cabana de Doumblas, abans d'entrar en el bosc.
El pendent gairebé desapareix en sortir del bosc.

Final del bosc, abans d'arribar al Pla de La Claou. (foto de baixada).
Sortim en el pla de La Claou. Aquí el torrent s'ha ramificat creant una petita zona d'aiguamolls.

Pla de La Claou.

Pla de La Claou. Enrere queda el bosc i la vall d'Arrens.
Des d'aquest pla, amb una mica de vista i sabem on està situat el refugi, ja el podem veure, rodejat de cims, en el que destaca el pic Palas.

Des del Pla de La Claou, el pic Palas i el refugi Larribet.
Es creua a la riba dreta del torrent, per una passarel·la, avançant fins el final del pla de La Claou.

Creuant el torrent per una passarel·la de fusta. (foto de baixada).

Part final del Pla de La Claou, abans d'iniciar el fort pendent.
Tornem a remuntar entre matolls i herba, un pendent fort, amb un camí fressat i a trams força sinuós, que va guanyant alçada còmodament i que ens deixarà a tocar del refugi.

Pic Palas i inici de la pujada cap al refugi.
Ara amb vistes cap el refugi, el pendent es modera.

Darrera pujada, més suau, fins el refugi.
Fins arribar al refugi Larribet (2072), 1h45'.

Arribada al refugi Larribet.

Refugi Larribet.
Gaudint de les darreres hores de llum, en aquest bonic enclavament d'alta muntanya.

Darreres llums del dia, amb restes de neu dels dies anteriors. El Cap Peytier-Hossard i pic Palas.
Aquest refugi no només és el punt de partida cap el pic Balaitous. Hi ha altres possibilitats, com l'ascens al pic Palas, al pic Rouge, al Cap Peytier-Hossard, al massís de les Frondella. Itineraris de senderisme al voltant dels estanys de Batcrabère, estanys de Micoulaou o estany Batbielh. El Tour del Balaitous: 3 dies 2 nits (refugis de Larribet i  Respomuso). El Tour del Palas: 4 dies, 3 nits (refugis de Larribet, Arrémoulit i Migouélou). A més, és final de l'etapa núm. 12 de l'Alta Ruta dels Pirineus, HRP, entre els refugis Pombie i Mercadau-Wallon. Per a qualsevol pregunta o dubte, Laëtitia, la simpàtica i amable guardiana del refugi, us ho aclarirà.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!