8 de desembre del 2018

Coma Ermada (2496), La Llosa (2504), Roca Colom (2506) i Costabona (2465)

Itinerari pel Pirineu Oriental català, amb dos clars contrastos de paisatges: l'anada fins el pic de Costabona seguint el cordal de l'alta muntanya, sense vegetació però amb grans vistes i la tornada en mig d'un atapeït bosc alpí per camins i corriols poc definits, torrents i collades. 

   


Ruta circular: Sí.
Sortida i arribada: Primer aparcament de vallter (el més baix).
Temps total: 10h06'   Sense parades:  8h03'   
Ritme:  Moderat / Pausat (des de la collada de Dalt de Mardanya fins el final).
Dificultat:  Fàcil +              Esforç: 2/5.
Distància:  21,96 km.           Desnivell: +1172 m.
Alçada mínima:  1872 m.     Alçada màxima: 2506 m.
Cims:  Pic de Coma Ermada (2496), pic de la Llosa (2504), Roques Blanques (2456), Roca Colom (2506) i pic de Costabona (2465).
De interès: Ascens al pic de Costabona, inclòs en la llista dels 100 cims de la FEEC. En el recorregut d'anada es pot utilitzar les raquetes de neu. Hostal d'Alta Muntanya Pastuira, al començament/final del recorregut, ofereix bar, pernoctes i mitja pensió o completa, en format refugi. A mig recorregut, trobem dos refugis no guardats: el de Costabona (FEEC) amb 18 places en lliteres, mantes i radio d'emergència; i el refugi forestal Jaume Farré, sense cap comoditat i amb llar de foc. El tram de tornada entre el final de la pista forestal i la collada de Dalt de Mardanya és perdedor, no hi ha un camí molt definit i les pintades, blanques i grogues, moltes estan mig esborrades, per això li dono una dificultat al recorregut de 'fàcil +'. En dies clars, es pot veure perfectament el mar Mediterrani amb el golf de Roses des del cim del Costabona.
Acompanyants:  Montse Jiménez, Pere Bárcena, Fede Pantrigo. Esdeveniment programat al grup de facebook 'Muntanyes de Muntanyes - MdM'.
Recomanacions: De molta utilitat portar el track de tornada en el GPS, degut al camí perdedor i a les poques i mig esborrades marques de pintura, a més de portar un mapa. En gran part del recorregut no trobarem aigua. Evitar dies de forta calor o de molt de vent, en especial el torb, en el transitar pel cordal de la muntanya i en els cims. Itinerari clàssic de raquetes de neu Vallter-Roca Colom-Costabona, tot i que la tornada s'ha de fer pel mateix lloc. Amb neu, portar grampons i pals de tresc. 
Mapa: Editorial Alpina, Costabona-Alta Vall del Ter, 1:25.000.
Aproximació:  Des de Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, agafar la carretera C-26, passat el poble de St.Joan de les Abadesses, es continua per la C-38 fins a Camprodon. Ens desviem a l'esquerra, per la GIV-5264, direcció Setcases. Es passa aquesta població i es continua carretera amunt fins a trobar el primer i gran aparcament del telecadira de l'estació d'esquí Vallter 2000 (a 200 m. passat l'hostal d'alta muntanya Pastuira).

Descripció:  Deixem l'aparcament enrere, pujant per una rampa d'accés que dóna a la carretera. La creuem i en la mateixa corba, trobem marques, en una roca i el camí per on pujarem.
   
Inici del camí que puja cap a l'estació d'esquí de Vallter 2000.
No trobarem cap pintada més, sempre seguim traça més o menys marcada. Haurem de creuar un parell de vegades a l'altre riba, seguint vora el torrent.
En veure una estança de l'estació d'esquí, girem a l'esquerra, seguint un corriol que ens porta a peus del complex esportiu de Vallter 2000, 20'.
   
Estació d'esquí de Vallter 2000.
Continuem pel camí que marxa darrere de l'estació, creuant el Pla de la Portella i arribant a la bifurcació de les portelles i dels GR. Seguim de front, amb marques del GRT-76, cap a la Portella de Mentet.
   
Panoràmica des del Pla de la Portella.
Desviació cap a la Portella de Mentet.
El pendent s'intensifica, seguint una llarga llengua de neu dura, gairebé fins la Portella de Mentet (2411), 50'.
   
Superant una congesta de neu, cap a la Portella de Mentet.
Arribant a la Portella de Mentet (2411).
En la Portella, podem veure el massís del Canigó cap el vessant nord a més de tot el cordal de muntanyes que formen la conca de Vallter: Gra de Fajol Petit, Gra de Fajol, Coll de la Marrana i Bastiments.
Girem cap a la dreta, seguint traça, vorejant un turó pel sud. 
   
De camí cap a la Portella de Morens.
Després d'una curta baixada, arribem a la Portella de Morens (2382), 1h01', completament blanca. 
  
Portella de Morens (2382) amb l'avantcim del pic de Coma Ermada al fons.
Al fons, es pot veure l'avantcim del pic de Coma Ermada
El "camí" a seguir és intuïtiu, amb un pendent molt suau. Anem a buscar la part esquerre, on arribem a les roques que conformen l'avantcim.
   
Pujant cap l'avantcim de Coma Ermada.
Des d'aquest punt podem observar gran part del recorregut fins els propers cims, a més dels pics que ens quedaven amagats.
   
Altiplà amb gran part del recorregut i cims que farem.
Vistes cap a l'oest amb els cims que tanquen el circ d'Ull de Ter.
Continuem pel cordal d'aquest petit altiplà fins el visible i no gaire prominent pic de Coma Ermada (2496), 1h29', coronat per unes roques i un pal.
   
Pic de Coma Ermada (2496).
Enfront, molt a prop tenim el proper cim. Només cal baixar fins la collada de la Llosa (2467), 1h34', i remuntar un curt llom fins el pic de la Llosa (2504), 1h43', sempre seguint el cordal, molt ample.
   
Baixant cap a la Portella de la Llosa (2467), amb el cim del pic de la Llosa en front.
Pic de la Llosa (2504).
Reiniciem la marxa, baixant pel llom oposat. Enseguida trobem a la dreta la clotada que forma el circ de Concròs. El resseguim pel cordal, sense baixar-hi.
   
baixant del pic de la Llosa, amb el circ de Concròs a la dreta.
Superem un petit bony en mig del coll, per iniciar un suau ascens fins al cim de Roques Blanques (2456), 2h03', molt arrodonit.
   
Des de Roques Blanques (2456), part de l'altiplà recorregut, amb els pics de la Llosa i de Coma Ermada.
Baixem vorejant el circ de Concròs, fins la Portella de Callau o de Concròs (2387), 2h16'.
   
Portella de Callau o Concròs (2387), amb la pujada al Roca Colom.
El pendent s'intensifica, amb traça de camí tot i que no hi ha pèrdua possible, fins el punt més alt del recorregut, el cim de Roca Colom (2506), 2h32'.
   
Pujada cap el Roca Colom, on es pot veure el cim rocós.
Des del cim de Roca Colom.
El cim és culminat per un seguit de roques, amb un mur baix per resguardar-se de l'aire. Àmplies vistes cap a tots els vessants: Canigó, Costabona, Montseny, les Borregues, Gra de Fajol, Puigmal, Bastiments,...
   
Cim de la Roca Colom (2605) amb el massís del Canigó al fons.
Tot i quedar encara força lluny, des del cim podem veure el recorregut que ens queda per fer, fins el darrer cim del dia, el pic de Costabona.
   
Seguint prop del cordal, arribarem al pic de Costabona.
Seguint per gairebé sobre el mateix cordal, evitant el seguit de relleus, anem a parar a les proximitats del coll de Pal, 3h03', sense arribar-hi.
 
Apropant-nos al coll de Pal, amb el Costabona ben visible.
Deixem el coll a la dreta, per iniciar l'ascens, que compagina trams més drets amb d'altres més suaus.  Trobarem marques grogues que ens facilitaran el trajecte.
   
Iniciant l'ascens al darrer cim del dia, el pic de Costabona.
Pic de Costabona (2465), 3h31', compost per dos ressalts rocosos, un amb una creu de ferro (porta més de 30 anys) i l'altre, a escassos metres, coronat per una taula d'orientació, just al costat del vèrtex i una creu de ferro amb dedicatòria.
   
Pic de Costabona (2465), amb el massís del Canigó de fons.
Pic de Costabona (2465).
Aguantant el fort vent dalt del cim del Costabona: Pere Bárcena, Fede Pantrigo, Montse Jiménez i darrere Xavi Molas.
Cim amb molt bones vistes, on es pot observar la badia de Roses, els cims de l'Alta Garrotxa, Montseny, Montserrat, serra Cavallera i el Taga, massís de Canigó, ... i únic dels cinc cims que hem fet, que pertany al llistat dels 100 cims de la FEEC.
  
Panoràmica des del cim del Costabona, mirant cap a l'oest.
El massís del Canigó, mirant cap el nord.
La serra Cavallera, mirant cap el sud.
I cap el sud-est, en mig de grans onades de núvols, el Montseny amb les Agudes-Turó de l'home i el Matagalls.
Degut al fort vent del nord que bufava, no vàrem poder estar l'estona que volíem. 
Desfem camí fins el coll de Pal (2318), 3h51'. En aquest coll passa el meridià Verd, marcat amb uns pals negres al terre.
   
Arribant al coll de Pal (2318).
Fem un flanqueig en diagonal cap a la dreta, en suau descens cap el sud-oest, seguint un marcat camí. Aquest ens condueix cap el llom del serrat de la Balmeta. Per evitar la neu molt dura, deixem de seguir el camí per voltejar per dalt una gran pala de neu. Tot i el volteig, al final ens acabem posant el grampons, per superar no més de 200 m. (el temps de posar i treure el grampons, 15 min., estan restats del temps global del recorregut).
Un cop en el llom del serrat de la Balmeta, i ja sense els grampons, la baixada és plàcida, sense camí aparent però amb la vista posada en les collades de Dalt de la Balmeta (2114), 4h27', que tenim en front.
   
Baixant pel Serrat de la Balmeta, amb la Collades de Dalt i més abaix la collada de la Balmeta (llengua allargada de neu).
Des de la collada, flanquegem cap a la dreta evitant un turó, per retornar entre el bosc, al cordal, on continuem baixant fins el refugi forestal Jaume Farré, 4h47'. Arrecerats del vent, fem un mos tot gaudint del sol.
   
Refugi forestal Jaume Farré. Al fons, el pic de Costabona.
Una curta pujada per la pista, ens porta fins la collada de la Balmeta (1979), 4h49'.
   
Arribant a la collada de la Balmeta (1979).
Deixem a l'esquerra el camí que baixa a Setcases pel torrent del Carboner, per seguir la pista forestal.
   
Seguint la pista forestal.
La pista s'endinsa en mig d'un bosc alpí, amb les parts obagues amb força neu. Va creuant un seguit de torrents:  Clot de la Font Blanca i Clot de Ventaiola.
Al finalitzar la pista, 5h33', a l'esquerra neix un camí, amb marques vermelles, que davalla.
   
Final de la pista forestal. Seguir marques vermelles a l'esquerra.
A partir d'aquí i fins el final del recorregut s'ha d'estar molt atents a les marques, moltes molt desgastades i inapreciables en mig d'un bosc molt espès i amb trams on el camí es difumina o es barreja amb d'altres fets per animals.  A més de les marques vermelles (que a mig camí desapareixen), tot el camí està marcat con a PR, blanc i groc. Molt aconsellable portar el track d'aquesta part del recorregut al GPS, és de molta ajuda!
Una baixada en direcció oest, ens porta fins la part nord del Pla de Concròs, 5h48', curta clariana en mig d'un atapeït bosc, que creuarem fins trobar i creuar el torrent de Concròs.
   
Creuant el torrent de Concròs, en un extrem del Pla de Concròs.
Una curta pujada en mig del bosc, ens apropa al collet dels Eugassers, 5h58', on hi ha una cabana de pedra, en bon estat només en cas d'emergències.
Una nova baixada, més intensa que les anteriors ens deixa en el Pla de la Llosa. Aquest tram hi ha molts camins i corriols, i tot hi haver senyals de PR, perdem les marques seguint el camí més fressat. L'error només comporta sortir en el Pla de la Llosa una cinquantena de metres avall del que toca. 
   
Pujant pel Pla de la Llosa, on retrobem les marques blanques i grogues del PR.
Es remunta el Pla de la Llosa cap el nord, retrobant les marques i seguint-les.
Un cop deixat enrere el prat, tornem a perdre els senyals. Entrem en una zona on conflueixen el torrent de la Llosa i el Clot de la Lliça, amb moltes branques al terre, potser degut a alguna allau, que dificulten la progressió i la visió de la pintura.
Seguim un curt tram del Clot de la Lliça, i quan ens adonem de l'error, fem un flanqueig curt, salvant la diferència de nivell (curt) cap a l'esquerra, on trobem el torrent de la Llosa, 6h09', molt més ampli i sense gaires branques pel terre.
   
Seguint incorrectament el Clot de la Lliça. Girem a l'esquerra per seguir el torrent de la Llosa.
Guanyem alçada en el mateix curs del torrent, deixant a aquest a l'esquerra, on anem trobant marques força separades una de l'altra. 
No ens hem d'apartar del torrent! 
Força amunt, topem amb una gran roca amb una creu pintada. Es moment d'abandonar el torrent, fent un gir de gairebé 360 graus cap a l'esquerra, 6h31', superant un  curt tram de pujada per camí poc fressat.
   
Flanqueig després de deixar el torrent de la Llosa.
Un curt flanqueig cap el sud, per terreny sense gaire pendent, ens porta fins un gir a la dreta, on s'inicia un fort pendent fins la collada de Dalt de Mardanya (2051), 6h47'.
   
Arribant a la collada de Dalt de Mardanya, per una pala de neu.
Collada de Dalt de Mardanya (2051).
El Montseny des de la collada de Dalt de Mardanya, en les darreres llums del dia.
El dia ens ofereix les darreres llums del sol, abans d'endinsar-nos en les conques de Xoriguera, en un bosc molt atapeït. Dos cents metres més avall, passa la carretera que porta a Vallter, que seguirem en paral·lel.
   
Abans d'endinsar-nos en el bosc, ja podem veure els revolts que porten a Vallter, enclotats en la vall.
En el tram de camí que resta, la foscor és total. No hi ha grans pujades ni baixades, anem oscil·lant , si fa no fa, en les mateixes cotes. Sempre trobarem marques blanques i grogues, però hem d'estar atents ja que amb poca llum costa de visualitzar-les, a més, el camí és força "clar".
Després de fer un parell d'enclotades per travessar petits torrents, creuem el torrent de Coma Ermada, més ample i amb força aigua.  
Iniciem un descens més marcat, fins a trobar un primer prat. Ara girem cap a la dreta, per entrar de nou en el bosc. 
El pendent es suavitza, deixant enrere els darrers arbres i entrant en el Pla dels Hospitalets, 7h55'.
El camí de dia és força clar, però amb una nit tant tancada, preferim seguir a peu de carretera, tot just on trobem el pal indicador de l'inici de l'itinerari del PR: "Mardanya-Carboners" pertanyent als itineraris de la Vall de Camprodon.
   
Pal indicador de l'inici del PR 'Mardanya-Carboners'.
Carretera amunt, passem per l'hostal d'Alta Muntanya Pastuira, 8h00', on parem a fer unes cerveses, sabent que el final del recorregut està molt i molt a prop.
  
Brindis en l'hostal d'Alta Muntanya Pastuira. Això s'ha de repetir!
Des de l'hostal a l'aparcament només queden dos cents metres, seguint la carretera a munt, 8h03'.
Magnífic recorregut, molt variat i amb molt bona companyia. 

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!