21 de setembre del 2018

Refugi Estany Llong - Portarró d'Espot - Refugi Ernest Mallafré - Prat de Pierró

Abandonem la ruta dels Carros de Foc, per retornar al punt d'inici d'aquestes 6 etapes. El creuar pel Portarró d'Espot té la recompensa de poder veure des de l'aire gran part de la verda vall de l'estany Llong. En el vessant de St. Maurici, creuar un imponent bosc amb l'allargat estany en mig, com a punt de referència i la visita al darrer refugi, per tancar el recorregut nord dels Carros de Foc.
   


Ruta circular: No. (etapa 6 de 6). 
Sortida:  Refugi Estany Llong.
Arribada: Aparcament Prat de Pierró.
Temps total:  6h11'   Sense parades:  4h20'   Ritme:  Pausat.
Dificultat:  Fàcil.     Esforç: 1/5.
Distància:  12,01 km.    Desnivell: +448 m.  -785 m.
Alçada mínima:  1642 m.    Alçada màxima:  2427 m.
De interès: En aquestes 6 etapes, només farem mitja Carros de Foc, fent la divisió des del refugi de l'Estany Llong cap el refugi d'Ernest Mallafré i aparcament Prat de Pierró, passant pel Portarró d'Espot. Prat de Pierró és l'entrada al Parc Natural des de la població d'Espot. 
Amb aquestes 6 etapes més les 5 anteriors publicades, haurem fet la volta completa al recorregut dels Carros de Foc.
Carros de Foc: Els Carros de Foc és un recorregut d'alta muntanya que uneix els diferents refugis que hi ha dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici. Tots els camins estan força fressats i marcats amb diferents colors, ja siguin part del GR (blanc i vermell) o dels propis Carros de Foc (groc). Es pot fer per lliure o comprant un forfet on podrem segellar al pas de cada refugi. Existeix la modalitat Skyrunner, on un determinat cap de setmana (mes de setembre), donen l'opció de completar -o intentar completar- tota la volta en menys de 24 h. Per a més informació o per la compra de forfets, es pot consultar en la pàgina oficial dels Carros de Foc
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions per a les 6 etapes: Zona amb canvis sobtats de climatologia, tant s'ha de portar estris pel sol (ulleres, gorra, crema protecció) com pel fred (guants, braga, jersei polar). Portar una funda de llençol en comptes de sac, en tots els refugis tenen mantes. Recanvi de piles pel frontal. En els refugis hi ha pressa de corrent, per carregar mòbils i altres bateries (abans que marxi el sol i les plaques solars deixin de funcionar). Portar un mapa de la zona i si es possible un gps, encara que els camins estan molt fressats i marcats. Cantimplora de 1,5 litres. Pals de tresc i un bon calçat, adient per l'alta muntanya. Reservar amb molta antelació les pernoctes al refugi, la gran afluència de caminants i els pocs llits, poden tirar per terre les esperances de fer els Carros de Foc.   
Mapa:  Editorial Alpina, Carros de Foc, escala 1:25.000.
            Editorial Alpina, P.N.St.Maurici-Aigüestortes (2 mapes), escala 1:25.000. 
Aproximació:  En ser un recorregut per etapes, mirar l'aproximació de l'etapa núm. 1, fins l'aparcament de Prat de Pierró
Es pot accedir al refugi d'Estany Llong, passat Boí, el trencall que hi ha en el pont de la Farga cap el Parc Nacional, deixant el vehicle en la Palanca de la Molina.  10,4 km., desnivell +620 m., 3 h.  
A tenir en compte:  En aquesta etapa es deixa de seguir el recorregut "normal" de Carros de Foc, cap el següent refugi, Colomina. Seguim l'itinerari per unir els refugis d'Estany Llong i d'Ernest Mallafré pel Portarró d'Espot i arribar a l'aparcament de Prat de Pierró, inici de l'aventura.
   
Descripció:  Des del refugi d'Estany Llong, per la part del darrere, surt un corriol que enllaça amb la pista que puja cap a l'estany.
Davant tenim el trencall, a la dreta, amb pal indicador, que segueix el recorregut dels Carros de Foc, pujant cap a la collada de Dellui i acabant l'etapa al refugi de la Colomina.
   
Corriol darrere el refugi que porta fins la pista.
Deixem de banda aquest trencall i continuem per la pista, direcció a l'estany Llong, 7', que a aquestes hores del matí, és un mirall vers les muntanyes que l'envolten. 
   
Reflexos en l'estany Llong, amb el pic del Portarró i el pas del Portarró d'Espot.
Reflexos de l'estany Llong, amb el pic de Serradé.
Gairebé a ras d'aigua, resseguim l'estany. Trobem la bifurcació amb pal indicador, que porta cap a l'estany Redó, 21'. Seguim de front, muntanya amunt.
   
Pal indicador en la bifurcació cap a l'estany Redó.
El pendent que trobem és moderat, per un camí ample de bon caminar, amb la visita d'alguns companys inesperats, és el que té matinar!
   
Pujant cap el Portarró d'Espot, en el punt del trencall cap el pi de Peixerani.
Cabres, molt a prop del camí.
Deixarem de banda un seguit de trencalls: el del Pi de Peixerani, 26', el de la cabana del Portarró, 39', i el de l'estany Nere, 52'.
   
Cabana del Portarró (tancada amb clau).
Lentament, amb un seguit de llaçades, anem guanyant alçada i les vistes s'engrandeixen.
   
Estany Llong amb el pic de Serradé.
L'estany Redó amb el Gran Tuc de Colomèrs.
Ens endinsem en els prats propers al Portarró d'Espot. El camí fa unes llaçades, amb estaques grogues, que van molt bé en cas de boira.
  
El Portarró d'Espot amb el pic del Portarró.
Arribant al Portarró d'Espot. Al fons queda l'estany Llong, punt de sortida.
Fins arribar al Portarró d'Espot (2427), 1h51'. Molt ample i planer, amb una bassa i pal indicador cap a diferents recorreguts: mirador del Portarró, pic del Portarró (2734) i agulla del Portarró (2673). 
   
Portarró d'Espot (2427), amb la bassa i els Encantats.
Des del Portarró d'Espot, es pot veure el pic de Subenuix, el coll dels Gavatxos i el tossal de la Montanyeta.
Pic del Portarró (2736).
Iniciem el descens pel vessant est, banda de l'estany de Sant Maurici.
   
Iniciant el descens des del Portarró d'Espot.
Recorrem la coma d'Aiguabella, amb un primer tram força pendent, fins passar uns revolts. El petit torrent va formant aiguamolls i estanyols, que amb l'ajuda de "camins" de fusta, evitarem enfangar-nos a més de protegir l'entorn.
   


Baixant per la coma d'Aiguabella.
Fem un gir tancat cap a l'esquerra, on trobem la bifurcació amb pal indicador, 2h28', cap el refugi d'Ernest Mallafré / Estany de St.Maurici, a la dreta. 
La indicació cap a l'esquerra (o de front segons baixem), ens portaria al mirador de l'estany i al refugi d'Amitges, descrit en una anterior entrada del blog.
   
Bifurcació de camins: Cap el refugi d'Amitges o cap el refugi d'Ernest Mallafré.
El camí força ample i arranjat, forma part de l'itinerari que volteja l'estany de Sant Maurici.
   
Baixada cap a l'estany de Sant Maurici i el refugi d'Ernest Mallafré.
No gaire més avall, apareix l'estany de Sant Maurici, que el tindrem present en molta part del recorregut.
  
Dos referents del parc: l'estany de Sant Maurici i Els Encantats.
En mig d'un imponent bosc amb grans pins, anem davallant, creuant petites clarianes de pastures.
   
El recorregut alterna zona de bosc amb petites clarianes d'herba.
Deixem el trencall que puja cap a la vall de Subenuix, 2h47' ...seguim cap avall.
   
Trencall a la dreta cap a la vall de Subenuix.
L'estany de Sant Maurici, des del trencall cap a la vall de Subenuix.
Travessem el torrent de Subenuix per un pont, 2h53', fins el fons de la vall, on trobem un parell de bifurcacions, amb els seus pals indicadors corresponents. El nostre objectiu és, arribar al refugi d'Ernest Mallafré.
   
Pont per creuar el torrent de Subenuix.
Bosc alpí per on creua el camí.
Trobem arbres de grans dimensions.
Darrer pal indicador: Cap a l'estany de Sant Maurici (esquerra) o cap el refugi d'Ernest Mallafré (dreta).
Sortint del bosc, en una clariana, ens apareix davant nostre el refugi d'Ernest Mallafré, 3h17', on farem una parada per menjar amb un dels icones del parc, Els Encantats. El refugi també es conegut com a refugi de Sant Maurici.
  
Els Encantats. En mig dels dos cims, es veuen dues agulletes, dels dos caçadors (segons la llegenda).
Refugi d'Ernest Mallafré, també conegut com a refugi de Sant Maurici.
Seguim la pista fins a trobar la pista que puja cap a l'estany de Sant Maurici (esquerra) i baixa cap a Prat de Pierró (dreta), 3h23'. Seguim les marques del GR-11. A partir d'aquest punt i fins l'aparcament, farem servir el mateix itinerari que el primer dia, en sentit invers.
   
Enllaç amb el GR-11 i pista que porta a l'aparcament.
Després de seguir una estona la pista, la deixem per un trencall, que s'endinsa en el bosc, arrebossat de tot tipus de bolets, en aquesta època de l'any.
Sortim del bosc, en una zona de pastures, ...haurem de deixar les marques del GR per seguir cap a la dreta, en direcció a l'aparcament, en una bifurcació ben definida i amb pal indicador, 4h03'.
   
Deixem el GR-11 que marxa cap a Espot, per seguir a la dreta cap a l'aparcament.

En endinsem de nou en el bosc, creuant per un pont el riu Escrita i accedint al camí de fusta, en forma de passarel·la.
   
Tram de les passarel·les de fusta.
Al final d'aquestes, enllacem amb la pista asfaltada, tot just davant de l'aparcament de Prat de Pierró, 4h20'.
   
Aparcament de Prat de Pierró.
On només hi ha un cotxe, el nostre. 
Aquest recorregut uneix dues vessants del parc ben diferenciades, la d'Aigüestortes i la de l'estany de Sant Maurici, totes dues donen nom al parc.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

2 comentaris:

Gràcies pel comentari !!