16 de setembre del 2018

Prat de Pierró - Refugi d'Amitges

Des d'Espot hi ha una de les entrades més utilitzades per accedir al parc des de la vessant oriental. En aquesta primera etapa, visitem l'estany més gran i que dóna nom al parc, l'estany de Sant Maurici. Des d'allà i seguint la pista sempre amunt, arribem a la conca d'Amitges, amb un gran estany, el magnífic refugi i impressionants vistes, sempre seguint l'itinerari dels Carros de Foc.
    


Ruta circular: No. (etapa 1 de 6). 
Sortida: Aparcament de Prat de Pierró (Espot). 
Arribada: Refugi d'Amitges.
Temps total: 3h15'   Sense parades:  2h55'    Ritme:  Pausat.
Dificultat:  Fàcil.     Esforç: 1/5.
Distància:  8,15 km.    Desnivell: +724 m.
Alçada mínima:  1649 m.    Alçada màxima: 2352 m.
De interès: En aquestes 6 etapes, només farem mitja Carros de Foc, fent la divisió des del refugi de l'Estany Llong cap el refugi d'Ernest Mallafré i aparcament Prat de Pierró, passant pel Portarró d'Espot. Prat de Pierró és l'entrada al Parc Natural des de la població d'Espot. 
Amb aquestes 6 etapes (que recorren la part nord del circuit) més les 5 anteriors publicades, haurem completat la volta al recorregut dels Carros de Foc. 
Avís: El recorregut des de l'estany de Sant Maurici fins el refugi d'Amitges segueix la pista. Si es vol recorre el camí que porta a la cascada d'Amitges i que més amunt enllaça amb la pista, s'ha de mirar l'entrada "Refugi d'Amitges - Refugi E.Mallafré - Prat de Pierró", tot i que és en sentit contrari, la descripció de l'itinerari i el track pot servir.
Carros de Foc: Els Carros de Foc és un recorregut d'alta muntanya que uneix els diferents refugis que hi ha dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici. Tots els camins estan força fressats i marcats amb diferents colors, ja siguin part del GR (blanc i vermell) o dels propis Carros de Foc (groc). Es pot fer per lliure o comprant un forfet on podrem segellar al pas de cada refugi. Existeix la modalitat Skyrunner, on un determinat cap de setmana (mes de setembre), donen l'opció de completar -o intentar completar- tota la volta en menys de 24 h. Per a més informació o per la compra de forfets, es pot consultar en la pàgina oficial dels Carros de Foc
Acompanyants: Alícia.
Recomanacions per a les 6 etapes: Zona amb canvis sobtats de climatologia, tant s'ha de portar estris pel sol (ulleres, gorra, crema protecció) com pel fred (guants, braga, jersei polar). Portar una funda de llençol en comptes de sac, en tots els refugis tenen mantes. Recanvi de piles pel frontal. En els refugis hi ha pressa de corrent, per carregar mòbils i altres bateries (abans que marxi el sol i les plaques solars deixin de funcionar). Portar un mapa de la zona i si es possible un gps, encara que els camins estan molt fressats i marcats. Cantimplora de 1,5 litres. Pals de tresc i un bon calçat, adient per l'alta muntanya. Reservar amb molta antelació les pernoctes al refugi, la gran afluència de caminants i els pocs llits, poden tirar per terre les esperances de fer els Carros de Foc.   
Mapa:  Editorial Alpina, Carros de Foc, escala 1:25.000.
            Editorial Alpina, P.N.St.Maurici-Aigüestortes (2 mapes), escala 1:25.000.
Aproximació: Des de Sort, capital del Pallars Sobirà, s'ha de seguir la carretera C-13 cap el nord, passant les poblacions de Rialp i Llavorsí. Just en el començament del pantà de la Torrassa, trobarem el desviament a l'esquerra, cap a Espot, per la carretera LV-5004. Creuarem aquesta població i seguirem les indicacions cap el Parc Natural. La carretera queda barrada en l'aparcament de Prat de Pierró. 

Descripció: Just passada la barrera, trobarem un camí que es separa de la pista, cap a la dreta. Ens endinsem en mig del bosc, per un tram amb passarel·les de fusta.
   
Inici del camí de les passarel·les, cap a l'estany de Sant Maurici.
Anem seguint el riu Escrita, que ens queda a la dreta. Al final de les passarel·les de fusta, trobem un pont, 11', per on creuem a l'altre riba.  
Deixem enrere el bosc, per avançar per un camí ample i molt definit, en mig de prat obert. Enllacem amb el GR-11.

Enllaç amb el GR-11 que ve del poble d'Espot.
Més endavant, tornem a entrar dins del bosc. El camí puja suau, sempre seguint de prop el curs del riu, marcat com a GR-11.
   
Camí arranjat cap a l'estany de Sant Maurici.
En la capella de Sant Maurici, 59', el camí enllaça amb una pista, fent uns revolts tancats, i arribant a una bifurcació, 1h07'. 
   
El trencall de l'esquerra, porta al refugi Ernest Mallafré.
En aquest punt, trobem el trencall a l'esquerra que porta al refugi Ernest Mallafré. Seguim la pista de front, on no gaire lluny es troba l'estany de St.Maurici, 1h13'.
   
Estany de Sant Maurici.
Aquí podem optar per dos itineraris: seguir el camí cap a la cascada de Ratera o seguir la pista. (Itinerari del camí de la cascada de Ratera descrit en una altra entrada). Tots dos itineraris conflueixen prop del pont sobre el riu de Ratera.
   
Ja que és un xic tard, optem per seguir la pista. No hi ha cap pèrdua possible!
Després de fer un parell de revolts tancats, ens desviem un centenars de metres per visitar la caserna militar en estat de ruïnes, 1h25', on tenim unes impressionants vistes dels Encantats i l'estany de Sant Maurici.
   
Caserna militar, en ruïnes.
Vista dels Encantats, des de la caserna.
Tornem a la pista, seguint en constant ascens.
Deixem de banda dos trencalls a l'esquerra, tots dos porten a la cascada de Ratera i a l'estany de Sant Maurici. En tots dos trencalls hi ha pal indicador.
   
Primer dels dos trencalls que porten a la cascada de Ratera i a l'estany de Sant Maurici.
Creuem el pont de fusta sobre el riu de Ratera, 1h53', i ens trobem de front l'estany de Ratera, 2h01'.
   
Estany de Ratera.
Més endavant, arribem a una bifurcació, on haurem de seguir cap el trencall de la dreta, abandonant les marques de GR-11.
   
Bifurcació on deixem de seguir el GR-11.
Per terreny força planer, arribem a l'estany de la Bassa o de la Cabana, 2h22'.
   
Estany de la Bassa o de la Cabana.
El pendent comença a incrementar-se progressivament, en un seguit de revolts de la pista.
Per treure'ns la suor d'aquest dia càlid, la font de les Marmotes, amb un bon broc d'aigua, 2h33'.
   
Font de les Marmotes.
Un primer tram de pujada força costerut, ens fa guanyar alçada ràpidament. El paisatge per on hem passat, darrere nostre, és preciós!
   
Estany de la Bassa o de la Cabana, estany de Ratera i els Encantats.
El pendent no afluixa, per una pista a estones amb molta pedra solta, fins el mateix refugi d'Amitges, 2h55', just en el revolt. 
   
Refugi d'Amitges.
Des de la terrassa del refugi, gaudim dels cims més alts de la zona de Sant Maurici, en el vessant sud.
  
Cims de la vessant sud, des del refugi d'Amitges.
Un itinerari força fàcil, sense grans pendents, per anar fent cames per les properes etapes.


Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog deixant una opinió o comentari, gràcies.

2 comentaris:

  1. Super bien explicado y detallado
    Vamos a ir ahora en unos días y nos está sirviendo de mucho las recomendaciones y los detalles de la ruta. Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encantado de poder ajudarte para la preparación de tu ruta y gracias por haber elegido mi blog. En esta época aún hay nieve, tambien puedes consultar el itinerario hivernal hacia l'estany de St.Maurici, allí puedes ver lo que te vas a encontrar.
      Suerte!!

      Elimina

Gràcies pel comentari !!