18 de setembre del 2020

Camí de Ronda: L'Estartit - Gola del Ter - Aiguamolls del Baix Ter

Camí de Ronda des de L'Estartit cap a Sa Riera (Begur), seguint arran de platja pel passeig Marítim i sobre la sorra. Davant la impossibilitat de creuar la Gola del Ter, realitzem la tornada pels aiguamolls del Baix Ter. El tram des de la Gola del Ter fins a la platja de Sa Riera (Begur), queda pendent per a una nova data. 

Ruta circular:  Sí.

Sortida i arribada:  L'Estartit.

Temps total:  2h45'.   Sense parades:  1h49'.    Ritme:  Pausat.

Dificultat: Molt fàcil.       Esforç: 1/5.

Distància:   7,51 Km.           Desnivell:  +15 m.

Alçada mínima:  0 m.          Alçada màxima:  12 m.

De interès:  Segons la meteorologia, podem optar per realitzar l'anada fins la gola del Ter per la mateixa sorra de la platja de L'Estartit o pels camins que passen pels aiguamolls del Baix Ter (itinerari de tornada). Després del pas de la gran borrasca "Gloria" a finals del 2020, el riu Ter no es pot travessar a peu, ha desaparegut la barrera de sorra que gairebé unia les dues ribes (informar-se de l'estat a l'oficina de turisme a L'Estartit). La Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter, zona protegia d'ocells i plantes, inclosa dins del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter, de 81,92 m2 d'extensió que abraça part del Baix Empordà i l'Alt Empordà, tant zona terrestre com marítima.

Les Illes Medes: Les illes Medes, arxipèlag situat a poc més d'un quilòmetre de la costa, consta de set illes: la Meda Gran, la Meda Xica, el Carall Bernat, els Tascons Grossos, els Tascons Petits, el Medellot i les Ferranelles. Des del 1934, l'arxipèlag està deshabitat i des del 1983 rep una protecció especial mediambiental per part de la Generalitat, gràcies a això, les illes han recuperat la riquesa i les meravelles del seu fons marí. La pràctica del submarinisme està regulada i la visita al voltant de les illes les ofereixen un seguit d'empreses mitjançant petits vaixells, alguns amb el terra transparent. Per a més informació, consultar la web. 

Acompanyants:  Alícia.

Recomanacions:  Sempre tenim la platja a prop per fer un bany, portar banyador i tovallola. Protecció solar, ulleres, crema i gorra o barret. Degut a l'acumulació de troncs de fusta a la sorra, en un bon tram anirem a tocar de l'aigua, on es preferible anar descalç. 

Mapa:  Topogràfic de Catalunya, P.N. Montgrí, illes Medes i Baix Ter, 1:25.000.

Aproximació:  Des de la Bisbal d'Empordà, capital comarcal del Baix Empordà, seguir la carretera GI-644 fins al poble de Serra de Daró, on es segueix cap a la dreta per la GI-643 fins a Torroella de Montgrí. Es volteja el poble per enllaçar amb la GI-641 que ens porta fins L'Estartit. L'Oficina de Turisme està situada prop de la plaça de la Llevantina, en front del port nàutic.

Descripció:  Iniciem el recorregut en el passeig Marítim de l'Estartit, en front de l'oficina de turisme.

L'Estartit
A mida que avancem pel passeig Marítim, podem veure les illes Medes, que en tot moment les tindrem present.

Les illes Medes, des del passeig Marítim de L'Estartit.
Parc de la Pineda, 9', el voltegem pel cantó de mar. Enrere queda el nucli antic de L'Estartit amb l'ampla platja.

Platja de L'Estartit.

Parc de la Pineda.
El passeig marítim queda 'tallat' en el tram que travessem el que s'anomena el Ter Vell, on a banda dreta hi ha uns aiguamolls i zona protegida, seguint un camí de terra o l'ample vorera. Creuem per un pont, l'estret rierol que mora al mar, 16'.

Travessant la zona del Ter Vell.

Desembocadura del Ter Vell. Al fons les Illes Medes.
Sobre el pont, tenim vistes cap el massís de Montgrí, amb el castell ben visible.

El massís del Montgrí, amb el castell.
Enllacem amb el passeig Marítim, on paral·lels a la platja, anirem avançant cap el sud.

Passeig Marítim i platja de L'Estartit.
En el final del passeig Marítim, 27', trobem la platja de la Pletera, apte pel bany de gossos.

Final del passeig Marítim, on baixem a la sorra.
Per seguir endavant, unes escales ens baixen a peu de sorra. D'ara en endavant anirem arran d'aigua, així que toca treure'ns les sabatilles i anar descalços. No hi ha pèrdua! 


Caminant vora el mar. Platja de L'Estartit.
A mida que ens apropem a la Gola del Ter, hi ha força troncs de fusta amuntegats sobre la sorra, alguns en forma de casetes o cabanes. Aquests troncs són les restes de la borrasca Glòria i que encara no han estat retirats.


Cabanes i molts troncs en les proximitats de la Gola del Ter.
Arribem a la Gola del Ter, 55', i com ja ens havien informat a l'oficina de turisme, la barra de sorra per poder creuar a l'altre riba, ha desaparegut, també pels d'estralls del Glòria


La Gola del Ter, desembocadura del riu.
Intentem endinsar-nos per veure si no és gaire la profunditat, però a les tres passes, els peus s'enfonsen en un autèntic fangar sota l'aigua. No ens queda altra opció que girar cua.

Gola del Ter.
El itinerari de tornada a L'Estartit ben bé podria servir per a la temporada d'hivern, on s'evita el contacte amb l'aigua freda del mar.

Pugem unes escales que porten al camí de terra, paral·lel al riu Ter. Ens traiem la sorra dels peus i calcem les sabatilles. En aquest punt, hi ha un panell informatiu de la Ruta del Ter, lloc on acaba.

Camí nord parel·lel al riu Ter.
Enrere queda la Gola del Ter, on es pot veure millor, l'amplada de la desembocadura.  

Enrere queda la Gola del Ter.
Arribem a una cruïlla de camins, on hi ha un farcit pal indicador, 1h02'. A partir d'aquí, podrem trobar vehicles circulant. Girem a la dreta, seguint indicacions cap a L'Estartit (color granat).

Camí de tornada a L'Estartit.
El camí que seguim, en direcció nord, va paral·lel a la platja, però entre aquesta i el camí, hi ha una zona d'aiguamolls, la Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter.

Arribem a un aparcament de cotxes, 1h05'. Al final d'aquest, continuem pel camí ja no apte per a vehicles, on ens endinsem en mig de la reserva dels Aiguamolls.

Zona protegida dels Aiguamolls del Baix Ter.
A banda dreta, ens apareix la bassa de Fra Ramon, 1h11', potser la més gran de la zona.

Bassa de Fra Ramon.
Creuem una llarga passarel·la de fusta, on el camí fa un seguit de girs per voltejar la bassa i continuar fins la visible caseta de fusta, observatori d'aus, 1h19'.


L'observatori d'aus dels aiguamolls.
El interior és ampli, amb seients i una visibilitat molt bona, per gaudir de les aus dels voltants, els aiguamolls i fins i tot de les illes Medes.

Interior de l'observatori d'aus.


Aiguamolls des del interior de l'observatori d'aus.
De tornada al camí, seguim cap a L'Estartit. Molt a prop, trobem el carrer encimentat, amb un pal indicador del itinerari de La Pletera, seguim direcció a la platja, 1h25'. Girem a la dreta, carrer del Romaní, fins a una gran rotonda, 1h27'.

Rotonda al final del carrer del Romaní.
Continuem per l'esquerra, fins trobar l'accés a la platja a ma dreta, per una passarel·la de fusta.

Accés a la platja per una passarel·la.

Un cop a la platja, 1h33', cal desfer el camí del matí. Un tram per la sorra, fins a trobar el passeig Marítim. Resseguir el passeig fins el mateix L'Estartit, 1h49'.

NOTA INFORMATIVA: A partir del mes de febrer del 2021, l'ajuntament de Torroella de Montgrí i el consistori del parc, van iniciar la retirada i crema dels troncs de fusta de la sorra, vora la Gola del Ter, un total de 3 km. afectats.

Pots veure el track dels recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!