7 de setembre del 2020

Congost (Garganta) d'Escuaín: Miradors d'Escuaín o de Proas de o'Castiello

Curt recorregut circular pels miradors que s'aboquen a les profunditats del congost o 'garganta' d'Escuaín. Rep el nom de 'proas' per la semblança del sortint del penya-segat a la part davantera d'una embarcació. A més dels miradors, també podem gaudir del despoblat d'Escuaín, un petit poblet en estat molt precari, on s'ha iniciat una reconstrucció dels habitatges per intentar recobrar la vida del passat.

 
 
Ruta circular: Sí.

Sortida i arribada:  Escuaín.

Temps total:  30'    Ritme:  Pausat.

Dificultat:  Molt fàcil.      Esforç:  0/5.

Distància:   760 m.        Desnivell:   +21 m.

Alçada mínima:  1197 m.       Alçada màxima:   1222 m.

De interès:  En els miradors, a més de poder gaudir de les vistes cap a l'interior del congost, també podrem observar gran quantitat d'aus de gran format: el trencalòs, l'àliga real o el voltor. En el poble hi ha una oficina d'informació i turisme on es poden preguntar pel seguit de recorreguts que comencen en el poble d'Escuaín, oficina oberta des del mes de juny fins l'octubre.  No hi ha cap botiga, així que haurem de preveure el menjar i la beguda per passar el matí o la jornada, només una font a l'entrada del poble.

Important:  Durant la visita als miradors queda totalment prohibit llençar pedres o qualsevol altre objecte al buit, a sota, en l'interior del congost, pot haver persones fent activitats esportives. També queda prohibit fer el ximple amb selfies o fotografies vora l'abisme, les pedres poden no estar totalment subjectes i una caiguda seria fatal.

Acompanyants: Alícia.

Recomanacions:  Al ser una ruta curta, per bon camí i sense apenes desnivell, no cal destacar res important, més que anar amb un mínim de sabatilles d'esport. Uns prismàtics per si es vol observar el vols de les aus.

Mapa: Editorial Alpina, Ordesa y Monte Perdido, escala 1:40.000.

Aproximació:  Sortint de Lleida, capital del Segrià, agafem l'autovia A22, fins a Barbastro. Deixem l'autovia i prenem la carretera A-138. Passem els pobles d'Abizanda, Ainsa i en creuar a Escalona, girem a l'esquerra per la carretera HU-631. Enseguida trobarem a la dreta la desviació cap a Belsierre, Puértolas i Bestué, a més de la indicació cap a la 'Garganta d'Escuaín'.  Una carretera estreta, amb força revolts i amb algun tram en mal estat ens apropa al poble d'Escuaín, després de 15 km i uns 30' des del desviament.

Descripció:  Dos cents metres abans d'arribar al poble d'Escuaín, hi ha una esplanada d'aparcament, ja que en el poble està completament prohibit aparcar.

Entrada a Escuaín.
El carrer que s'endinsa al costat de la font, porta directa a l'oficina d'informació i turisme.

Font a l'entrada a Escuaín.
Continuant el mateix carrer, iniciem el circuit dels miradors.

Cartell informatiu del recorregut.
Deixem enrere les darreres cases, tenint una espectacular vista de Castillo Mayor, una gran paret rocosa cap el sud del poble, amb una elevació de 2.014 m. en el seu punt més alt.

Castillo Mayor, des d'Escuaín.
En mig dels murs de pedra seca, ens apropem als miradors, abans d'entrar en el bosc.



Camí cap els miradors.
Arribats a la bifurcació, ens apropem al primer dels miradors, seguint cap a l'esquerra.

Bifurcació cap el primer dels miradors.
En el mirador es pot observar el gran desnivell fins el fons del congost. A més, és l'únic mirador des d'on es pot observar la part més occidental del congost, el 'naixement', i la zona de Cuello Viceto, coll que fa d'enllaç entre el congost d'Escuaín i el canyó d'Añisclo.  
Hi ha un cartell informatiu de les aus i plantes que habiten aquests riscos.

Primer mirador.

Interior del congost d'Escuaín.


Congost d'Escuaín i muntanyes davant el mirador.
Retornem a la desviació, per seguir el circuit. 

El camí es torna més estret, resseguint vora el canto la part més alta del penya-segat, fins el mirador de Socastiello. Les vistes des d'aquest mirador són cap al nord i l'est, podent observar amb més claredat el riu Yaga al fons del congost. 
És el millor lloc per observar les aus que sobrevolen el congost. 
Hi ha un panell informatiu dels diferents climes i diferents paisatges de la zona, a més d'una curta explicació de la inversió tèrmica.

Mirador de Socastiello.

Interior del congost d'Escuaín, des del mirador de Socastiello.
També val la pena la vista des d'aquest punt cap a Castillo Mayor.

Castillo Mayor.
Després de creuar un pas estret en el camí, enseguida arribem al següent i darrer mirador.

Tercer i darrer mirador.
És el més ample de tots i també el més proper al poble d'Escuaín. Aquest domina les vistes cap a l'est, en especial al riu Yaga i l'obertura del congost cap a la vall.

Riu Yaga en el fons del congost, des del mirador.
Cap el nord, les vistes queden barrades per la vegetació, tot i que es pot veure la part alta dels penya-segats que tanquen el congost per l'altre riba.

Des del mirador, mirant cap el nord.
Seguim el camí, travessant una part més boscosa, per sortir ràpidament vora el poble d'Escuaín.

Senda de tornada a Escuaín.

Escuaín.
Passem vora l'oficina d'informació i ens aturem en el remodelat safareig.

Safareig d'Escuaín.
A l'altre costat, hi trobem la font amb la gran plaça que ens dóna la benvinguda. El petit nucli del poble està front l'església, en estat ruïnós, amb un petit cementiri.

Escuaín.
Aquí donem per acabat el circuit dels miradors d'Escuaín o de Proas de o'Castiello.

Per aprofitar la jornada en l'estada a Escuaín, dos enllaços de recorreguts publicats en aquest blog. Tots es poden fer en la mateixa jornada:


 


 

Surgència del riu Yaga / Congost o Garganta d'Escuaín.

 

 

Pots consultar el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!