11 de setembre del 2020

Ibones Azules - Des de Baños de Panticosa

Aquest recorregut ens porta, seguint la barrancada que forma el riu Calderés i envoltats de salts d'aigua i cascades, fins els dos ibones, passant primer pels embassaments de Bachimaña. Enclavats als peus dels pics de l'Infierno, en una raconada de gran bellesa, amb una barreja de colors que ens aportarà pau i tranquil·litat, només trencada pel rugit del vent, el caminar de l'aigua cap a l'estany i el cant dels ocells, que s'apropen a picar les molles del dinar.


Ruta circular:  Sí, lineal. 

Sortida i arribada:  Refugi Casa de Piedra / Baños de Panticosa.

Temps total:  8h21'.   Sense parades:  6h16'    Ritme:  Pausat.

Dificultat: Fàcil - F      Esforç: 1/5.

Distància:  14.15 km.         Desnivell:  +921 m.

Alçada mínima:   1637 m.      Alçada màxima:  2415 m.

Estanys:  Bachimaña Bajo, Bachimaña Alto, Ibón Azul Inferior i Ibón Azul Superior.

De interès:  El seguit de cascades i salts d'aigua que forma el riu Calderés en la primera part del recorregut. El gran i espectacular salt del Fraile, que podem gaudir des de baix i durant la pujada per la Cuesta del Fraile. El refugi Ibones de Bachimaña, guardat, es troba a meitat de camí, amb servei de menjar, begudes i tots els serveis. El prat vora el ibón Azul Superior, d'un verd intens, ideal per parar a menjar i gaudir d'una plàcida migdiada. Si es continua més amunt el camí, podrem observar la glacera dels Infierno. Refugi Casa de Piedra, situat a  Baños de Panticosa, disposa de tots els serveis, bar i restaurant.

Acompanyants:  Alícia.

Recomanacions:  En temporada estival es pot portar sabatilles esportives tipus 'trail'. Trobarem aigua durant el recorregut per reposar la cantimplora, vigilar amb el bestiar. Gran part de l'itinerari està absent d'ombra, portar crema de protecció solar, gorra i ulleres. Pals de tresc.

Mapa:  Editorial Alpina, Valle de Tena, escala 1:40.000.

Aproximació:  Sortint de Lleida, capital del Segrià i de la província, agafem l'autovia A-22, passem les poblacions de Binéfar, Montzó i Barbastro. S'acaba l'autovia i es segueix per la N-240 cap a Osca, sense entrar-hi, enllaçarem amb l'autovia A-23. Girem direcció Sabiñánigo. Un cop arribat a aquesta població, seguim per la N-260 fins a Biescas, on ens desviarem per la carretera A-136. Trobarem un trencall cap a Panticosa, per la carretera A-2606. Es passa la població, i segueix fins el final de carretera, a Baños de Panticosa. Hi ha molta zona per aparcar el vehicle.

Descripció:  Des del refugi de Casa de Piedra, caminem uns metres cap a la dreta, fins a trobar el pal indicador i la senda molt marcada, per on iniciarem el recorregut d'avui. En tot moment seguim les marques blanques i vermelles del GR-11.

Refugi Casa de Piedra.

Panells indicadors. Inici del recorregut.
Guanyem ràpidament alçada realitzant un seguit de llaçades. 

Camí de pujada cap el mirador de la Reina.
Un cop estem dins del barranc que forma el riu Calderés, ens trobem salts d'aigua, abans d'arribar al mirador de la Reina, 15'. Des d'aquest mirador es pot veure tot el nucli de Baños de Panticosa i l'embassament, a vista d'ocell.

Mirador de la Reina.

Baños de Panticosa, des del mirador de la Reina.
Continuem la pujada, seguint de prop encara que a una certa alçada, les aigües del riu Calderés. En un tram estret de camí, acinglerat, hi ha un passamà de seguretat, innecessari amb roca seca però de molta ajuda amb aigua o glaç.

Camí estret, amb passamà de seguretat.
No gaire lluny, sentim la remor que forma la cascada del Pino.

Cascada del Pino.
El camí es torna més estret en superar un seguit de ressalts rocosos. Aquest tram més dret està molt ben indicat amb les senyals del GR-11 i alguna fita. A més, tindrem l'al·licient de veure un altre espectacular salt d'aigua, la cascada del Bozuelo.

Cascada del Bozuelo.
Superat el tram de roca, ens trobem amb una plana d'herba, el Llano Bozuelo, on podem refer-nos agafant aire, 47'.

Llano Bozuelo.
Creuem la plana i després de superar un curt tram rocós, trobem una bifurcació. Cap a la dreta, i amb un pont ben a la vista, és el camí de retorn a Baños de Panticosa per la riba oposada del riu Calderés. L'obviem per seguir cap a l'esquerra, amunt.

En un revolt, el camí s'estreny formant una estreta lleixa, tornem a trobar l'ajuda d'un passamà. Passat aquest curt tram, el camí davalla amb un seguit de ziga-zagues fins a les proximitats del riu.

Camí engorjat, amb passamà.

Forta baixada, en ziga-zaga, fins arran del riu Calderés.
Un cop a vall, tornem a remuntar, per pendent intensa, en mig de roques i pins negres. Passat aquest tram, el sender es torna més planer, obrint-se les vistes.

Zona de matolls. En front, la cascada del Fraile.
Ens suau pendent, ens apropem a la gran paret rocosa, per on es precipita les aigües del riu Calderés, formant la cascada del Fraile, 1h19'.

Cascada del Fraile.
Una petita parada, per hidratar-nos, abans d'afrontar la dura Cuesta del Fraile. Amb un seguit de ziga-zagues, per un excel·lent camí amb una pendent intensa, ens porta fins dalt del mur rocós.
 
En temporada de molta neu, aquest tram de la Cuesta del Fraile és perillós per la propensió de caiguda d'allaus.



Cuesta del Fraile.
Gairebé dalt, podem veure la presa d'aigües de l'embassament i el refugi.

Dalt de la Cuesta del Fraile, podem veure el refugi.
Al final de la pujada, trobem un pal indicador amb la corresponent bifurcació de camins, 1h46'. 

Pal indicador en la part alta de la Cuesta del Fraile.
Cap a la dreta i davallant, s'arriba al refugi Ibones de Bachimaña, 1h50', abans però, haurem travessat per sobre la resclosa l'embassament de Bachimaña Bajo.

Embassament de Bachimaña Bajo.

Refugi Ibones de Bachimaña.
De tornada al pal indicador, seguim direcció 'Ibones Azules', amb marques del GR-11. Es flanqueja per la riba nord, a una certa alçada, tot l'embassament de Bachimaña Bajo.

Flanquejant l'embassament de Bachimaña Bajo, camí dels ibones Azules.
Al final d'aquest embassament, apareix la presa de l'embassament Bachimaña Alto.

Embassaments de Bachimaña Alto (esquerra) i Bajo (dreta) amb el refugi.
El camí gira direcció nord-oest, resseguint vora l'embassament, per un tram amb força roca, amb constants pujades i baixades. Aquest tram és un xic monòton i empipador.





Tram de camí que flanqueja l'embassament de Bachimaña Alto.
Sortim de la zona de roques, iniciant una davallada cap a una plana, verda, on el torrent que es precipita del ibón Azul Inferior es ramifica formant una zona d'aiguamolls. Un parell de palanques de reixat metàl·lic, mig trencades, permeten superar els rierols i accedir a l'altre extrem de la plana.
 
En època de desglaç, les aigües del torrent baixen amb força, ocupant bona part d'aquesta petita plana. Llavors pot ser molt complicat travessar el torrent i la plana. La solució és seguir unes fites, abans d'arribar a la plana, que voltegen aquesta cap a l'esquerra i que ens porten fins gairebé dalt del ibón Azul Inferior, enllaçant amb el itinerari habitual.

Baixant cap a una zona d'aiguamolls i rierols.
En aquest punt, hi ha un pal indicador, 2h40'. Cap a la dreta i seguint el GR-T 24, es pot accedir al refugi Mercadau-Wallon pel port de Panticosa o Mercadau i enllaçar amb el GR-10. El nostre camí, però, continua cap a l'esquerra.

Pal indicador en la plana d'aiguamolls.
Des d'aquí, tenim unes magnífiques vistes dels pics Arnales i Infierno.

Des de la plana, es veuen els pics dels Infierno.
Creuem un torrent abans d'iniciar la pujada, en diagonal, fins el primer dels ibons.

La plana d'aiguamolls i rierols i l'emb. Bachimaña Alto.
Ibon Azul Inferior, 3h03'.

Ibón Azul Inferior.
Encara ens queda una forta pujada, amb algun tram de camí un xic confús, per a poder gaudir del ibón de més amunt.

Fort pendent per arribar al ibón Azul Superior.

Des de les alçades, el ibón es guanya el seu nom d'Azul.
En arribar dalt del ressalt rocós, el camí inicia una lenta davallada per arribar fins les aigües del ibón.



Un cop superat el desnivell, el ibón Azul Superior va apareixen a mida que ens apropem.
Una gran plana d'herba envolta la riba nord del ibón Azul Superior, 3h16'.

Arribada al ibón Azul Superior.
Arribem al punt final del recorregut. Però si es vol contemplar aquest magnífic racó del Pirineu, continuem més endavant, travessant la plana d'herba, fins al primer turó on hi ha un pal de colors, per mesurar el gruix de neu. Des d'aquí, sembla el paradís!!

Ibón Azul Superior, des d'un petit turó.
A més de poder contemplar el pic de los Arnales i els pics dels Infierno amb la seva glacera, el massís del Vignemale i els cims que tanquen el circ de Bramatuero: pic de Mercadau, Grand Pic de Péterneille i Grand Pic d'Arratille.

Pic i agulla de los Arnales.

Pics dels Infierno.

Circ de Bramatuero.

Massís del Vignemale.
De tornada vora el ibón, un mos i una bona migdiada en la tupida herba. El dia s'ho val.

La tornada la realitzem pel mateix camí de pujada, amb diferents contrastos de colors, tonalitats i reflexos. 

De baixada cap el ibón Azul Inferior, en front ens apareix tot el circ de Bramatuero.

Tot el circ de Bramatuero, baixant del ibón Azul Inferior.
Arribant a l'embassament de Bachimaña Bajo, aquest ens rep amb una lluentor platejada en fons blau.

Embassament de Bachimaña Bajo, amb el refugi Ibones de Bachimaña.
En el pal indicador sobre l'embassament, 4h40', seguim el camí de baixada de la Cuesta del Fraile, que ara no 'cuesta' tant com a la pujada.

Última ullada a l'embassament, abans d'iniciar el descens per la Cuesta del Fraile.
Amb una curta parada, havent baixat la Cuesta del Fraile, retornem decidits fins el refugi Casa de Piedra, 6h16', on passarem la nit.

Pots veure el track del recorregut a wikiloc.

Dóna vida al blog, deixant una opinió o comentari, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari !!